Pořádáme oblasťák! – DÍL 10

od | 18. 11. 2020 | Metodika, Orientační běh

Jubilejní desátý díl seriálu Pořádáme oblasťák! se budeme věnovat trochu více sportovní části závodu. Na co měl myslet stavitel tratí a ředitel závodu při plánování celkové logistiky závodu? Jak do plánování vstupují Pravidla OB? A co jsou nepsaná pravidla, o kterých se ale nikde nedočtete?

Při pořádání oblastního žebříčku si musíme nejprve uvědomit, pro koho primárně závody pořádáme. Na pomyslném žebříčku priorit by se mělo objevit asi následující:

  1. závody pro děti a mládež
  2. závody pro veřejnost a začátečníky
  3. závody pro dospělé, dorostence a veterány

Pro děti a mládež jsou to jediné možné závody (vyjma některých žákovských lig, případně pro nejlepší MČR oblastních výběrů), a proto bychom k těmto závodům měli přistupovat. Stejně tak pro nováčky, pro které to může být vůbec první závod v orientačním běhu. Pokud se stane, že je nevhodný start a polovina kategorie H10 se ztratí, je možné, že to byl pro ně poslední závod v životě. Pokud uděláme špatný zákres pro kategorii D40, je to obrovská chyba, dostaneme vyčiněno, možná se zruší i výsledky, ale pravděpodobně dámy budou v orienťáku pokračovat i dál. Proto je tak velmi důležité vnímat potřeby právě pro generaci nejmladších účastníků závodu.

Start a cíl

Definování startu a cíle je většinou otázka pro stavitele. Měl by ale svůj záměr konzultovat nejen s hlavním rozhodčím, ale též s ředitelem závodu či dalšími zodpovědnými pracovníky. Pozicí nejsme limitování v tom smyslu, že cíl nemusí být v aréně závodů jako např. u MČR. Na druhé straně, pokud je vzdálen přes 2 km, už to není komfortní pro nikoho. Stejně to platí i pro start. Pokud to jinak nelze provést, zkuste se zamyslet, zda start a cíl nedat poblíž sebe. Ocení to jistě rodiny, které mohou jít spolu a vzájemně se prostřídat u svých ratolestí, stejně tak, pokud absolvují rovnou dva závody (svůj a současně HDR). Cestu tak absolvují pouze jednou. Pokud start a cíl je v blízké vzdálenosti nebo se přes jeden bod jde na druhý, nezapomeňte tuto skutečnost dát již do rozpisu. Řadě závodníkům to pomůže při plánování i přihlašování.

Na kopci či křižovatce?

Výběr startu pro oblastní žebříček musí být znovu uzpůsoben hlavnímu zájmu oblastního žebříčku – dětem a příchozím. Rozhodně je vhodné start situovat na cestách nebo případně jasných orientačních bodech (louka, paseka). Náročný start s těžkým odběhem zvolte klidně při MČR nebo pro druhý start kategorie dospělých. Při plánování startu si zodpovězte na následující otázky:

  • Kudy se na start půjde? Není náhodou část cesty vhodná i pro trať fáborků či jiných kategorií?
  • Není vzdálen více než 2 km? Pak dle Pravidel OB musí být v jeho blízkosti možnost občerstvení. Mezi nabízenými tekutinami musí být pitná voda.
  • Dá se do blízkosti startu dojet autem a jsem schopen zajistit povolení pro vjezd na toto místo? Když se půjdete na místo proběhnout pouze s mapou, možná si to z počátku neuvědomíte. Ale na start je v den závodu potřeba přivézt řada materiálu – stojany, stoly, stan, mapy a mnoho dalšího.
  • Není ze startu vidět velká část prostoru či kontroly? Na tuto otázku nejlépe odpoví stavitel tratí, položit si ji musí ale v počátku příprav a ne až na úplném konci, kdy je vše vymyšleno.
  • Je zde dostatek místa pro rozcvičení, koridory a případný přístřešek?
  • Je tu větší množství rozličných objektů pro rozběhové kontroly?
Jaký je nejvhodnější mapový start. A, B nebo C? Můžete diskutovat v komentářích.

Cíl není jen jeden z bodů na trati

Podobně je to i u cíle. Není potřeba ho nikterak schovávat do hustníku, naopak by měl být jasně vidět. Cesta z poslední kontroly by neměla být náročná, protože se zde střetávají všechny generace. Pro cíl platí podobné otázky jako pro start (Dá se tam dojet? Nevede cesta přes závodní prostor? Je zde dostatek místa po doběhnuvší závodníky?), jsou ale dvě malé odlišnosti, na které je dobré myslet:

  • Posledních 20 metrů cílového doběhu vede přímým směrem.
  • V prostoru cíle musí být zabezpečena první pomoc.

Start a cíl nejsou vzájemně izolovaná místa. Takže i když budete dodržovat výše stanovená doporučení, nemáte vyhráno. Mezi těmito dvěma body musí vést tratě. Pokud jsou od sebe vzdálené vzdušnou čarou 3 km nebo mezi nimi nevedou jasné linie tak, aby bylo vhodné se zde postavit tratě pro žactvo, pak musíte vymyslet jiné pozice.

Start na cestě (a navíc ve velmi vhodné partii pro rozběhové kontroly), cíl na cestě, ale problém je jinde. Mezi startem a cílem nevede jasná linie pro začátečníky nebo dětské kategorie.

Časový plán

Důležité je také nastavit celý harmonogram sportovní části závodu. Obecně však platí, že při denním závodu může poslední závodník startovat tak, aby od jeho startu vypršel stanovený časový limit nejpozději 1 hodinu před západem slunce. To je důležité velmi dobře propočítat zejména u podzimních závodů, kde v jednom dnu jsou rovnou dva závody, navíc s dlouhou cestou na start a cíl. Počítejte vždy s posledním závodníkem prvního závodu a prvním závodníkem druhého závodu. Tento rozdíl by měl být minimálně dvouhodinový, ale zpravidla ještě mnohem delší. V druhé instanci je třeba pohlídat i startovní rošt jednotlivých kategorií. Nebylo by totiž vhodné, aby nejmladší děti startovaly nejpozději a bylo by tam riziko i doběhnutí mezi posledními či dokonce za šera. Některé oblasti mají určité podmínky již v soutěžních řádech, citujme SŘ Vysočiny: “Nedávat nejstarší a nejmladší kategorie hned od startovního času 00, aby závodníci těchto kategorií stihli dojít v klidu na start.”

Užitečné odkazy

A to je pro dnešek vše. Nenašli jste zde odpověď na váš dotaz? Nebojte se nás kontaktovat na redakce@o-news.cz. Příští díl “Pořádáme oblasťák!” se bude týkat rozpisu a pokynů. Podíváme se podrobně pod pokličku těchto dokumentů, přineseme vzor a přidáme rady, tipy i názory.

Seriál “Pořádáme oblasťák”

Díl 1
Díl 2
Díl 3
Díl 4
Díl 5
Díl 6
Díl 7
Díl 8
Díl 9
Díl 10 (dnešní díl)

1 komentář

  1. Avatar

    Na krajácích jsou určitě nejlépe přijímány starty a cíle umístěné v těsné blízkosti centra. Hlavně z důvodu koordinace v rámci rodin s HDR, ale i možnosti zafandit na doběhu.

    Odpovědět

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.