Pořádáme oblasťák! – DÍL 5

od | 29. 7. 2020 | Metodika, Orientační běh

Hlava mapa. Nejdůležitější faktor závodu. Bez mapy závod v orientačním běhu neuděláte. V našem novém dílu se podíváme na různá hlediska, která se týkají mapy. Ne, nebudeme řešit, jak v terénu udělat mapu, od toho máme profíky. Přesto pořadatelé do procesu mapy vstupují hned v několika důležitých fázích.

Kde hledat vhodného mapaře?

Pokud v klubu máte kartografy nebo máte v mapařské komunitě své přátele, tak tento odstavec je pro vás bezpředmětný. Řada z vás ale takovou možnost nemáte. Jaký postup zvolit?

  1. Dívejte, jací mapaři působí ve vaší oblasti. Nejjednodušší cestou je sledovat mapy jiných závodů a kontakt na daného kartografa můžete dostat například od správce mapy nebo při Googlování, příp. od známých.
  2. Mrkněte na Mapový portál, kde kromě obrysů naleznete všechny autory českých map https://mapy.orientacnisporty.cz/cs/authors – lze vyfiltrovat např. mapaře, kteří zpracovávají mapy pro určité kluby a lze se i podívat na celkový přehled všech vytvořených map.
  3. Zeptejte se přímo zkušenějších kolegů pořadatelů.
  4. Oblastní žebříčky mohou být startovacím bodem pro řadu činností, a to i pro mapaře. Máte šikovné členy se zájmem o mapy? Můžete je například poslat na Školení začínajících kartografů, které se pravidelně každý rok pořádá v listopadu ve Zderazi u Skutče.
Momentka ze Školení začínajících kartografů. Zdroj: MR ČSOS.

Než se začne mapovat…

Mapaře máme. To však není vše. Před započetím tvorby mapy dejte pozor na následující skutečnosti:

  1. Přesné obrysy prostoru. Dobře si prostor projděte. Vynechte zbytečné pasáže, které ani pro závod či další aktivity nejsou potřebné. Prostor, který je “k ničemu”, je otravný pro mapaře, ale současně vás stojí finanční prostředky, které “vyhodíte jen tak z okna”.
  2. Mějte alespoň předběžné souhlasy vlastníka lesa, resp. orgánů ochrany (viz minulý díl). Nic horšího se nemůže stát, když máte hotovou mapu, ale vlastně v prostoru nemůžete běhat a pořádat hromadné akce.
  3. Domluvte se s mapařem na prioritách. Stát se může cokoliv: napadne v květnu neočekávaně sníh, mapař si zlomí nohu, vy budete muset změnit koncepci tratí. Mapař by měl začít mapovat oblast od toho nejdůležitějšího, tj. tam, kde se určitě poběží (například okolo uvažovaného centra závodu nebo jasného fenoménu oblasti). Postupně by se měla přidávat.
  4. Domluvte se na odměně. Ta se obvykle stanovuje dvěma způsoby:
    1. za kilometr čtvereční – tato částka může být různá v závislosti na terénu, zkušenostech mapařů. Obvykle se pohybuje mezi 15 000 Kč (jednoduché rovinatější terény) až do výše 30 000 Kč (skalnaté pískovcové terény)
    2. za hodinu práce. Závisí na zkušenostech mapaře. Nezapomeňte si ale nastavit určitý limit, aby vás pak částka nepřekvapila.
  5. Domluvte se také na tom, co vše je v částce za mapování. Ubytování, doprava, příprava a nákup podkladů? To vše je důležité vědět.
  6. Nastavte si s mapařem jasný termín odevzdání mapy, případně etapy, jaké části budou kdy hotové.
  7. Oznamte uvažovaný prostor pro mapování na Mapovém archivu ČSOS. V pravé horní části vidíte položku “Přihlásit”. Pokud máte oprávnění přidělené v ORISu (“Evidence map”), pak se můžete přihlásit. Novou mapu zadáte tím, že kliknete na “Ohlásit připravovanou mapu” a zde vyplníte pár základních údajů o budoucí mapě včetně zákresu prostoru. Je to velmi důležité, aby náhodou prostor nezačal mapovat některý z jiných klubů ve vašem regionu.
Nezapomeňte ohlásit připravovanou mapu na Mapovém archivu, i když se zde závod bude konat až za rok.

Smlouva s mapařem? Záleží na vás. V českých podmínkách se spíše nedělá, nicméně pokud chcete mít klid a je to vaše první spolupráce, pak klidně smlouvu sepište. Nejčastěji se používá “Smlouva o dílo”. Více lze nalézt například zde.

V průběhu mapování

Buďte v kontaktu s mapařem po celou dobu jeho práce v terénu. Ideální je mapovat prostor přesně rok před akcí, kdy vegetace je v podobném režimu jako při závodě. To však zpravidla u menších akcích není možné a mapuje se v mnohem kratším intervalu mezi kartografickými pracemi a závodem. Nebojte se vyžádat pravidelné ukázky z lesa a mějte přehled, co je a co není hotové. Pochopitelně zkontrolujte, zda mapa dosahuje požadovaných kvalit. Držte se však aktuální standardů:

Řada pořadatelů si myslí, že v mapě musí být každý detail – to však je často v rozporu, co udává. Vězte, že mapa se nedělá pro chodícího mapaře, ředitele závodu ani stavitele tratí, ale pro běhajícího závodníka, který řadu detailů nevyčte. Je dobré, aby bylo v kontaktu s mapařem duo hlavní rozhodčí – stavitel tratí, obzvláště v závodu ve sprintu. V řadě měst lze najít víceúrovňové křížení komunikací, nejasné průlezy a mnoho dalšího. Stavitel tratí má zpravidla o tom jasnou představu, proto by měl mít slovo při realizaci mapy v daných oblastech.

Hotová mapa

Když vám kartograf pošle finální mapu, není však zcela hotovo. Jako první zkontrolujte severojižní čáry, zda je mapař nezapomněl. Párkrát se už stalo, i na závodech vyšší úrovně, že je mapa neobsahovala, a průšvih byl na světe. Pro stavitele tratí začíná práce, kterou nyní nebudeme popisovat. Co je však důležité, tak zpravidla najde několik připomínek, když štítkuje kontroly či probíhá prostor. Je to logické – kartograf vytváří mapu jako celek, neví přesně, kudy tratě povedou, stejně tak místa kontrol se vytváří až posléze. Proto některé lokální anomálie je dobré opravit až po dokončené mapě. Stejně tak se v prostoru mohly objevit nové paseky. Revize před závody je tudíž velmi doporučovaná, ideálně několik málo dní před tiskem. Po této aktualizace je nutná i revize tratí, zda náhodou nevypadl některý důležitý objekt, kde měla být kontrola či zda se nezměnil popis.
Proces mapy nekončí, většinou pak je ale už kartograf “mimo hru” a závisí to na daném pořadateli. Tisk map, přehled o-tiskáren v ČR, předtisková příprava, tiráž a další požadavky. To jsou témata z jednoho dalších dílů našeho seriálu.

Co na mapě chybí?

Užitečné odkazy

  • elektronická verze knihy “Tvorba map pro OB” (Z. Lenhart a kolektiv) – obsahuje řadu užitečných návodů nejen pro mapaře
  • Mapový archiv ČSOS (vyhledávání prostorů, mapařů, ohlašování prostorů)
  • Stránky Mapové rady ČSOS (mapové klíče, ostatní dokumenty, seznam krajských kartografů, pozvánky na školení)

A to je pro dnešek vše. V příštím dílu “Pořádáme oblasťák!” se můžete dočíst o úloze hlavních pořadatelů jako je ředitel závodu či hlavní rozhodčí a předzávodním rozdělení kompetencí.

Seriál “Pořádáme oblasťák”

Díl 1
Díl 2
Díl 3
Díl 4
Díl 5 (dnešní díl)

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 19. 5. 2024
a svátek má Ivo.