Seriál OCAD – 7. díl: Jak na scorelauf

od | 21. 11. 2016 | Metodika, OCAD, Orientační běh

Scorelauf, free order, trať s volným pořadím kontrol. Disciplíny, se kterými se lze setkat hlavně v MTBO, horském OB, ale i na řadě tréninků. I když každá z výčtu tratí má svá specifika, příprava v OCADu je obdobná. K cíli vede několik možných postupů, popíšeme jeden z možných. Na další variantu se můžete podívat ve video návodu. Pokud používáte jiný, nebojte se pochlubit v komentářích nebo nám můžete napsat e-mail.

Pokud stavíme pouze jednu trať s typem free order nebo scorelauf, lze vytisknout pouze mapu v módu <All controls> (<Všechny kontroly). Pokud však chceme stavět více odlišných tratí nebo mít u každé kontroly i bodové hodnocení, není tato funkce do OCADu implementována. Proto si musíme pomoci jinak. V první fázi postavíme normální trať (viz předešlé díly seriálu OCAD na O-news.cz) a pomocí speciálního exportu převedeme každou trať do zvláštního souboru, tzv. Course.ocd. Jak na to? V záložce Course Setting  (Tvorba trati) zvolíme položku Export -> Export Course Maps (Exportovat -> Exportovat mapy tratí), vybereme požadované tratě (lze vybrat i všechny pomocí tlačítka Select all – Vybrat vše) a uložíme.

course-export

Obr. 1: Postup exportu mapy s tratí, kterou lze dále upravovat.

Pokud chceme udělat pouze free order, tj. volné pořadí kontrol, kde u každé je napsaný kód kontroly, můžeme před exportem v nabídce Course Setting  (Tvorba trati) -> Options (Možnosti) změnit v položce Numbering (Číslování) zápis čísla kontroly. Místo pořadového čísla (Number) zvolíme kód kontroly (Code only).

Při následném otevření souboru zjistíme, že zmizel zcela stavitelský box a v pravém znakovém klíči vidíme pouze symboly, které jsou použity ke znázornění tratě (start, cíl, spojnice kontrol, případně popisy kontrol). Na pozadí je podkladová mapa (ta se nikterak nemění). Nyní lze jakýmkoliv způsobem trať editovat, tj. odstranit spojnice kontrol, upravovat pořadová čísla kontrol (přepsat, smazat). Trať lze upravit i tak, aby volné pořadí kontrol bylo jen v části prostoru (viz obrázek níže).

19

Obr. 2: Trať s částečně volným pořadím kontrol

V současném zobrazení však nelze vytvářet a generovat popisy. Proto export do tohoto formátu je dobrý až zcela na konci, kdy máme vše připravené. Obdobně jako s tratí si lze hrát s popisy, pokud byly vloženy vedle mapy. Můžete vymazat pořadové číslo kontroly a ponechat pouze kód nebo i cokoliv jiného. Pozor! V této fázi také vznikají největší chyby, ujistěte se, že jste nesmazali důležitou informaci.

Jiný přístup, který je méně chybový, nabízí video švýcarské společnosti OCAD. Nicméně některé úkony s ním nejdou jednoduše udělat jako v předešlém postupu (např. nechat některé spojnice).

Seriál OCAD

  1. Příprava před stavbou tratí – vyšlo 29. srpna
  2. Základy stavby tratí v OCADu I – vyšlo 12. září 
  3. Základy stavby tratí v OCADu II – vyšlo 26. září
  4. Popisy kontrol I – vyšlo 11. října
  5. Popisy kontrol II – vyšlo 24. října
  6. Fáborkové tratě – minulý díl, vyšlo 7. listopadu
  7. Scorelauf – dnešní díl
  8. Kombotech I – příští díl, vyjde 5. prosince
  9. Kombotech II
  10. Stavba štafet
  11. Další typy tratí
  12. Statistika tratí
  13. Úprava mapy
  14. Tvorba mapy
  15. Georeference mapy
  16. Generování podkladů z dat LLS I
  17. Generování podkladů z dat LLS II
  18. Tisk

Další kapitoly připravíme na základě dotazů, přání a připomínek.

1 komentář

  1. Avatar

    Toto bolo užitočné, možnosť Export-> Course map som doteraz nepoznal, ale hodí sa to aj na iné typy tréningov. Vdaka.

    Odpovědět

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 22. 10. 2024
a svátek má Sabina.