Seriál OCAD: Příprava před stavbou tratí

od | 29. 8. 2016 | Metodika, OCAD

V seriálu OCAD pro vás chystáme řadu užitečných článků při práci s kartografickým programem OCAD. Přijdou si na své trenéři, stavitelé tratí, hl. rozhodčí, mapaři, ale i ostatní orieňťáci, kteří občas přijdou do styku s OCADem. Jednotlivé tipy budou demonstrovány v OCADu 11, ale současně bude povídání doplňováno o další funkce, které lze naleznout v OCADu 12 nebo naopak v nižších verzích.

Začneme zlehka, v úvodním článku se podíváme na přípravu před stavbou tréninku nebo závodu  v OCADu.  Ta je velmi důležitá, protože pokud zde uděláme chybu, může to mít fatální následky na celou trať, potažmo závod. Pojďme spustit OCAD,  v menu File (Soubor) vyberme položku New (Nový) a spustí se nám dialogové okno s více možností výběru nových mapových souborů. Za Map type (Typ mapy) vybereme Course setting project for orienteeting (Tvorba tratí) a v dolním poli vybereme požadovaný typ (tzv. symbol set) a měřítko mapy, které lze však ještě změnit v dalších krocích. Máme na výběr stavbu tratí pěšího OB, MTBO, LOBu i Trail-O nebo Macro-O (liší se dle verze OCADu). Obvyklá volba je zvolení symbol setu “Course setting 10 000 – ISOM 2000.ocd”.

1

Obr. 1: Možnosti nastavení symbol setu v úvodním menu při spuštění

V již vytvořeném souboru nejčastěji budeme využívat položku Course Setting (Tvorba tratí), v některých verzích Course.  Vpravo se objeví tzv. stavitelský box, který obsahuje znakový klíč pro stavbu tratí, nástroje pro přidávání popisů kontrol a stavbu tratí. Nyní je třeba se nahrát mapový poklad, na kterém lze postavit trať. V horní liště vybereme Background Map -> Open (Podklad -> Otevřít) a ve své složce najdeme umístění mapy. Kromě mapy ve formátu *.ocd lze vložit i v dalších podporovaných formátech (např. *.bmp, *.gif, *.tif), musí však znát rozlišení a měřítko nahrané mapy (obrázku). Podklad pod stavbu tratí lze i naskenovat přes Background Map -> Scan (Podklad -> Skenovat). Standardně (např. i kvůli kvalitě výstupu nebo automatické tvorbě popisů) se zde nahrává mapa ve vektorové podobě. Před vložením nezapomeňte zkontrolovat měřítko podkladové mapy. Často se stává, že mapař odevzdá dílo v měřítko 1 : 15 000, ale vy stavíte v 1 : 10 000! Od OCADu verze 11 program upozorní, že soubor mapy (ve formátu *.ocd) neodpovídá měřítku ve kterém stavíme tratě, hláškou (viz Obr. č. 2). Přesto lze po oklepnutí stavět tratě.

2

Obr. 2: Chybová hláška v případě vložení mapy s jiným měřítkem, než je založený projekt, v kterém stavíme tratě

Nahrát lze i více podkladů a pracovat s nimi jako vrstvy v GIS nebo grafických programech (zesvětlit, zvýšit úroveň atp.). Veškeré podobné úpravy lze provádět skrz kartu Background Map -> Manage (Podklad -> Spravovat). Pokud chceme změnit měřítko stavitelského souboru, přejdeme do karty Map -> Change Scale (Mapa -> Změnit měřítko). Je ale zapotřebí dávat pozor, zda chceme symboly pro stavbu tratí zvětšit/zmenšit (viz rámeček).

Na závěr dnešního článku si dovolíme jedno upozornění. Symboly pro stavbu tratí (tj. start, kontroly, cíl atp.) mají v měřítku 1 : 10 000 i 1 : 15 000 stejnou velikost. V případě změny měřítka přes Map -> Change Scale (Mapa -> Změnit měřítko) nesmí být zatrhnuté Enlarge/reduce symbols (Zvětšit/zmenšit symboly). Symboly by nekorespondovaly s mapovým klíčem ISOM 2000. Jiná situace je u symbolů v klasické mapě, kde jsou značky na desítce 1,5× zvětšené oproti mapě v měřítku 1 : 15 000. Zde naopak by položka Enlarge/reduce symbols (Zvětšit/zmenšit symboly) měla být zatržená.

Příště se podíváme, jak postavit základní trať v OCADu, jaký je rozdíl mezi tratí a kategorií a čeho se při stavbě vyvarovat.

Seriál OCAD

  1. Příprava před stavbou tratí – dnešní díl
  2. Základy stavby tratí v OCADu I – pondělí 12. září
  3. Základy stavby tratí v OCADu II
  4. Popisy kontrol I
  5. Popisy kontrol II
  6. Fáborkové tratě
  7. Scorelauf
  8. Kombotech I
  9. Kombotech II
  10. Stavba štafet
  11. Další typy tratí
  12. Statistika tratí
  13. Úprava mapy
  14. Tvorba mapy
  15. Georeference mapy
  16. Generování podkladů z dat LLS I
  17. Generování podkladů z dat LLS II
  18. Tisk

Další kapitoly připravíme na základě dotazů, přání a připomínek.

0 komentářů

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.