Volební guláš

od | 9. 12. 2016 | Další, LOB, MTBO, Orientační běh

Jen několik málo hodin zbývá do shromáždění sekce OB a Valné hromady ČSOS, kde se rozhodne o novém předsedovi sekce OB, členech vedení sekce OB, předsedovi ČSOS a členech Výkonného výboru. Kdo kandiduje? Jak se hlasuje? A koho byste za předsedu viděli vy?

Celý program bude zahájen v Aule budovy ČUS na Strahově v sobotu 10. prosince v 10 hodin shromážděním sekce OB, kde bude volen předseda sekce OB a členové vedení sekce OB. Zde obhajují své pozice Petr Klimpl, resp. Libor Slezák, Jan Netuka, Zdeněk Zuzáněk a Daniel Wolf (ten byl v průběhu volebního mandátu zvolen za Davida Aleše). Kandidáti zatím nejsou známí, protože podání kandidatury může být i přímo v den shromáždění.  Z kuloárů prosakují různé informace, často protichůdné. Do třinácté hodiny by však mělo být nové vedení zvoleno, protože začíná Valná hromada ČSOS. I zde budou volby na předsedu celého svazu, ale i do Výkonného výboru. Dosud známé kandidáty na předsedu svazu jsme vám již na O-news.cz představovali: Radan Kamenický (ten post obhajuje) a David Aleš. Do Výkonného výboru jsou známí zatím čtyři kandidáti.

predsednictvo

Téměř kompletní (chybí Michal Jirásek) Výkonný výbor a Předsednictvo na loňském O-Gala. Foto: Petr Kadeřávek

“Letos asi nastala historická situace, kdy se bude jednat o skutečnou volbu mezi dvěma kandidáty na post předsedy, kteří dokonce kandidují o vlastní vůli, a ne proto, že je k tomu někdo přesvědčil. A rozhodně ne proto, že by to ten stávající šéf dělal tak špatně, že to prostě s ním už dál nejde. A jsem přesvědčen že ani proto, že by některý z obou kandidátů do toho šel jen kvůli nepřekonatelným antipatiím k tomu druhému,” vypichuje Zdeněk Koč význam zítřejší schůze. “Pamatuji už v OB hodně, ale tohle opravdu ne (alespoň, pokud mě moje stařecká paměť neklame). Vždy, když se hledal – ano, ne volil, ale doslova hledal – šéf českých nebo československých orienťáků (ať už to bylo jen jako sekce u svazu turistiky, nebo v rámci federace či v samostatné ČR), tak se to dalo charakterizovat slovy: “Kdo je tak asi ochoten to vzít na svá bedra…” Važme si proto tohoto okamžiku a přejme si, aby kandidátů na každé místo v naší “exekutivě” bylo vždy víc než jeden, a delegátům VH, aby měli šťastnou ruku při hlasování,” uzavírá závodník SK Gordic Praha Kačerov.

A jak byste hlasovali vy? Zkuste to nezávazně v naší anketě!

 

Koho byste volili za předsedu ČSOS?

  • Radana Kamenického (52%, Počet hlasů: 59 )
  • Davida Aleše (38%, Počet hlasů: 43 )
  • je mi to úplně jedno (6%, Počet hlasů: 7 )
  • zcela jinou osobnost (4%, Počet hlasů: 5 )

Celkový počet hlasujících: 114

Nahrávání ... Nahrávání ...

“Necítím se unavený a chtěl bych pokračovat v započaté práci z předchozích funkčních období. Myslím si, že českému orienťáku můžu svým pracovním nasazením, znalostmi, zkušenostmi a kontakty být přínosem zejména na mezinárodní scéně i v následujících letech,” říká jeden z kandidátů do Výkonného výboru, prostějovský Dušan Vystavěl, který se chce také dále věnovat i úzké spolupráci s univerzitním sportem a pokračovat v započaté spolupráci s Českým olympijským výborem na poli sportovní diplomacie. Mezi další byl navržen Ivan Matějů, který měl nejen poslední čtyři roky na starost tzv. „vnější vztahy ČSOS“ (rozhovor jsme nabídli na O-news.cz v úterý) a zároveň vykonával funkci místopředsedy ČSOS, a Libor Zřídkaveselý. Ten zodpovídal v uplynulém volebním období za metodiku svazu. Kandidaturu také oznámil Jan Picek, který by chtěl přinést do vedení svazu nový svěží vítr a současně přichází s vizí metodického portálu. “Ten by měl obsahovat veškeré metodické materiály pro trenéry, stavitele, mapaře nebo rozhodčí, e-learning, sdílené tréninkové tipy mezi trenéry a další. Rád bych do tvorby přizval řadu odborníků,” uvádí jednu z priorit jablonecký o-běžec.  Naopak zájem pokračovat ve Výkonném výboru nemá Michal Jirásek, který byl v tomto orgánu poslední dva roky: “Nepočítám s pokračováním. Ne, že bych neměl představy, co dělat, nebo chuť – ale nechce se mi znovu jít do situace, kdy mám zodpovědnost, ale jen omezené prostředky k realizaci,” řekl pro O-news.cz.

Do Výkonného výboru jsou dále automaticky zvoleni předsedové sekcí, jejichž počet členů se závodní registrací v roce předcházejícím konání volební valné hromady činí minimálně 400. Ty valná hromada pouze potvrdí. Předsedou sekce MTBO je Zbyněk Pospíšek a předsedou sekce LOB Přemek Škoda. Předseda sekce OB bude znám po dopoledním shromáždění, post obhajuje Petr Klimpl. A kolik se nakonec bude volit členů VV? To se nyní ještě neví, počty stanoví VH ČSOS před samotnou volbou.

A abyste ve volbách neměli guláš a pokud Vás zajímá dění na nejvyšších místech, které dost možná může zásadně ovlivnit další směřování českého OB, pokusíme se Vám na O-news.cz přinést zpravodajství přímo ze Strahova.

1 komentář

  1. Avatar

    Pan Koč si tedy moc nepamatuje. I před 4 lety měl Radan Kamenický protikandidáta, který se jmenoval Tomáš Kalenský.

    Odpovědět

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.