Česko pořadatelem dalších Světových pohárů!

od | 22. 11. 2023 | OB v ČR, Orientační běh

Necelé čtyři měsíce po skončení Světového poháru v České Lípě se začínají připravovat další svěťáky v Česku. V roce 2026 by měly proběhnout lesní a v roce 2028 sprintové. O pořadatelích ani lokalitách není zatím rozhodnuto! Kde byste chtěli svěťák vy?

Na webu Českého svazu orientačních sportů se objevila informace, že ČSOS podepsal “Memorandum o vzájemné spolupráci při Světových pohárech v orientačním běhu v letech 2025-2030”. Tato dohoda určuje něco jako řídící skupinu pro Světové poháry, ve které je spolu s Českem také Švédsko, Švýcarsko a samozřejmě IOF. Společně by měli rozhodovat třeba o televizních přenosech nebo také o dalších pořadatelích, přičemž samozřejmě každá z těchto zemí bude mít zájem dostat SP i na své území. Uvidíme tedy, zda se v přiřazování lokalit a “evropském kolotoči” světových pohárů něco změní či nikoliv.

Česko se tedy po letošním SP v České Lípě a na Kokořínsku nabralo dech a další Světový pohár v orientačním běhu by u nás měl proběhnout v srpnu 2026 (lesní disciplíny) a následně v roce 2028 (sprintové disciplíny). ČSOS nabízí zastání činností jako administrativa, média, marketing, komunikace s IOF, dotace atd., zároveň ale chce spolupracovat s lokálním klubem či skupinou pořadatelů.

Kdo bude dalším pořadatelem SP v ČR? (foto: Petr Kadeřávek)

Do 15. prosince probíhá v rámci ČSOS takové neoficiální výběrové řízení, kde mají zájemci pořádání Světového poháru v orientačním běhu v roce 2026 nebo 2028 představit své nabídky. Světový pohár 2026 by měl počítat s lesním prostorem pro tři lesní disciplíny (krátká trať, klasická trať a štafety) a jednou arénou, SP 2028 s prostorem pro tři sprintové disciplíny (sprint, sprintové štafety, KO sprint) v 1-2 arénách. Cílem by mělo být podpořit rozvoj orienťáku v určité oblasti a zmapovat nové prostory, které ideálně nebyly dlouho nebo nikdy zmapovány.

Kde byste Světový pohár v Česku chtěli vy? Napište do komentářů!

Děčínsko, Tachovsko nebo Třeboňsko, tyto lokality vymysleli pro světové poháry mladí účastníci YO!Campu (zdroj: mapy.cz)

Historie SP v Česku

Kdy a kde se konaly Světové poháry na Českém území? Před Světovým pohárem 2023 jsem publikovali seriál o historii světových pohárů, pojďte si je spolu s námi připomenout

Seriál: Světové poháry v Česku – díl 1 (1984)

Seriál: Světové poháry v Česku – díl 2 (1986)

Seriál: Světové poháry v Česku – díl 3 (1994)

Seriál: Světové poháry v Česku – díl 4 (2002)

Seriál: Světové poháry v Česku – díl 5 (2008, 2011)

Seriál: Světové poháry v Česku – díl 6 (2016, 2018)

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 8. 9. 2024
a svátek má Mariana.