Změny v kalendáři 2018: Český pohár a WRE

od | 25. 10. 2016 | Komentáře, OB v ČR, Orientační běh

Již je to nějaký ten pátek, kdy jsme v našem seriálu o změnách v závodním kalendáři pro rok 2018 referovali o změnách v Českém poháru štafet a novém přidruženém závodě k MČR NOB. Později jsme psali také o MČR ve sprintu a MČR sprintových štafet a nyní je na čase téma pomalu uzavřít a podívat se, jak výběrové řízení na závody sekce OB ČSOS vůbec probíhá. Termín prvního kola (10. listopadu 2016) se totiž kvapem blíží a pro podání přihlášek zbývá nějakých pár posledních týdnů.

 

Pětice nejlepších mužů celkového pořadí Českého poháru 2016: Kubát, Nykodým, Petržela, Semík, Hájek (Foto: Petr Kadeřávek)

Pětice nejlepších mužů celkového pořadí Českého poháru 2016: Kubát, Nykodým, Petržela, Semík, Hájek (Foto: Petr Kadeřávek)

 

Ještě před tím, ale dnes naťukněme poslední “velké téma” k diskusi, které již v návrhu kalendáře doznalo jedné zásadní změny a další se možná ještě dočká. Tím je Český pohár. Elitní dlouhodobá soutěž dospělých, kde by se naši nejlepší měli prát o medaile a v posledních letech také o “prize money”. Závodů je ovšem v kalendáři tolik, že ne všichni naši nejlepší mají šanci, čas a prostor všechny závody ČP běžet. V kalendáři 2018 se tedy objevil první “průlom”, kdy vidíme na jaře závodní víkend, který se počítá do ŽA, ŽB, ale nikoliv do Českého poháru.

“Pokud bude květnový ŽA v pěkném a dostupném terénu, tak mu to určitě neublíží, že nebude zároveň v ČP. Navíc jestli rankingový koeficient zůstane 1.06, tak by to nemělo mít velký defekt. Je to velmi rozumné, jelikož minimálně šest našich nejlepších žen a mužů bude tou dobou na ME ve Švýcarsku,” hodnotí změnu pozitivně reprezentant Miloš Nykodým a upozorňuje na hlavní důvod, proč tvůrci kalendáře statut závodu ČP odebrali.

Shodou okolností právě Miloš Nykodým na tento problém dosti upozornil, když se jal běžet závod Českého poháru při ME v Jeseníku, i když předtím absolvoval celý týdenní program ME a dopoledne před tím navíc závod štafet. Přesto dokázal závod ČP vyhrát, byl na něj ovšem podán protest pro “porušení embargovaného prostoru závodu” (běžel v tom samém prostoru a na stejné mapě závod ME) a jury Miloše diskvalifikovala.

Současný model seriálu ČP obsahuje 11 závodů, z nichž se počítá 6 nejlepších výsledků. Ke třem individuálním MČR (NOB se do ČP nepočítá) tedy ještě závodník musí zaběhnout další tři velmi dobré závody, aby mohl pomýšlet na přední místa v seriálu a s tím i na peněžité odměny, které se reprezentantům  v OB velmi hodí. Letos to bylo pro reprezentanty poměrně obtížné, když se první víkend ČP kryl se závody Světového poháru v Polsku a druhý víkend ČP byl doprovodným závodem ME v Jeseníku. Přesto dokázali celkové vítězství vybojovat reprezentanti – Denisa Kosová a Pavel Kubát. Oba počítali přesně 6 závodů.

Snížení počtu závodů počítaných do ČP je tedy logickým krokem k tomu, aby byla soutěž prestižnější a účastnili se jí skutečně naši nejlepší, respektive aby o přední příčky bojovali naši nejlepší. Příkladem nám může být například Švédská liga (dřívější Silva League), kde se běží 7 závodů v dubnu a květnu, nejhorší výsledek se škrtá a poslední sedmé kolo se běží s handicapovým startem. Nebo finská Huippuliiga, která má pět kol od dubna do července a všechny závody přenáší živě televize. I Český pohár teď tedy stojí na rozcestí, jestli chce být nadále roztažený a cílit spíše na závodníky “druhého sledu”, nebo jestli chce změnit svůj formát a být i nadále lákavý pro naše nejlepší a třeba i pro sponzory a televizi.

 

Čtveřice nejlepších žen celkového pořadí Českého poháru 2016: Kosová, Rollier, Gregorová, Hlavová (Foto: Petr Kadeřávek)

Čtveřice nejlepších žen celkového pořadí Českého poháru 2016: Kosová, Rollier, Gregorová, Hlavová (Foto: Petr Kadeřávek)

 

Takovou cestou by se vydal i David Aleš, předseda OV právě výše zmíněného ME v Jeseníku: “ČP bych navrhl od roku 2018 zcela předělat. Nechejme současné velké závody jako ŽA+ŽB. ČP nemusí být nutně vždy s těmito závody, ale v termínech, kdy to nekoliduje se světovými závody a repre akcemi. Např. může být ČP současně nějakými vícedenními závody, ŽB nebo i při regionálním závodě (s ohledem na kvalitu terénu, atraktivitu závodu a schopnosti pořadatele uspořádat i ČP).” S názorem, že oddělení ČP od ŽA kvalitě nikterak neublíží souhlasí i Jan Mrázek: “Alespoň tedy ne v tom smyslu, že by přijelo méně lidí. Většina řeší kvalitu terénu a to, že to je to celostátní závod. Možná přijede míň reprošů. Otázka je, jestli je to dobře, že přijede i tak hodně lidí nebo špatně, že status ČP je jen formalita,” glosuje bývalý český reprezentant.

Zatím se tedy prolomilo léty zažité spojení závod Českého poháru = závod Žebříčku A. Jak se bude série ČP vyvíjet dále a jestli se opět podaří přilákat do jejího názvu nějakého velkého sponzora, to ukáže čas.

Jak jsem nastínil již v nadpise, přinesl návrh kalendáře ještě jednu kosmetickou změnu. Tedy kosmetickou při pohledu na kalendář, ale dosti zásadní pro pořadatele. A sice takovou, že určité závody jsou již předem vytipovány jako WRE a budou zařazeny do kalendáře světového rankingu WRE pro příslušný rok. Nyní se statut WRE přiděloval zpětně po dohodě s pořadateli, nyní se již od začátku pořadatel bude hlásit na pořádání s vědomím, že závod bude zařazen do WRE. Komplikace to není nikterak veliká, ale o tom, co všechno to pro pořadatele znamená, zase někdy příště.

Můžete to brát i jako pozvánku na Metodický seminář sekce OB do Šternberka, kde bude právě o specifikách WRE jedna z přednášek. Přihlášky končí 7. listopadu 2016!

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.