Změny v kalendáři 2018: Český pohár štafet

od | 15. 9. 2016 | Komentáře, OB v ČR, Orientační běh

Kdo jste nahlédl do Sdělení sekce OB 15/2016, kterým se dává na vědomí vypsání výběrového řízení na pořadatele hlavních závodů na rok 2018, tak jste si mohli všimnout, že je tam oproti současnému modelu hned několik změn. U závodů Českého poháru štafet (dále jen ČPŠ) přibylo opět rozdělení podle důležitosti a váhy závodu na kategorie A, B a C. Zmizel závod ČPŠ ráno po MČR v nočním, sprintové štafety se přesunuly na podzim, MČR ve sprintu je vypsáno jako dvoukolové (kvalifikace + finále) a byl zredukován počet závodů Českého poháru tak, že se zbouralo léta zažité spojení závod ŽA = závod ČP. Dnes se podíváme podrobněji na změny v Českém poháru štafet a na to, jaký závod se hodí přiřadit k MČR NOB.

Start dorostenecké kategorie na závodě ČP štafet v Kroučové. (Foto: Anna Auermüllerová/O-news.cz)

Start dorostenecké kategorie na závodě ČP štafet v Kroučové. (Foto: Anna Auermüllerová/O-news.cz)

Český pohár štafet do starých kolejí

Jako bychom se přesunuli o několik let zpět do roku 2012. ČPŠ má 7 kol včetně MČR, první dvě kola (zpravidla Jarní pohár a Mistrovství Moravy) mají sníženou bodovou váhu oproti jarnímu a zářijovému štafetovému víkendu. S MČR v nočním OB se žádné štafety nepojí. Skoro se dere na mysl, že se to asi neosvědčilo. A trochu to tak je.

Bodovým vyrovnáním jarních kol se ČPŠ degradoval. Na Mistrovství Moravy víc českých klubů stejně nejezdilo, resp. nevysílalo tam více štafet, pro ty menší moravské tam vznikla možnost, jak si “nahrabat” celkem snadné body pro postup na MČR. A argument, “vždyť tam přeci mohly jezdit i ty české kluby”, se neukázal býti pravdivý. Většině menších a středních českých klubů se to prostě nevyplatí tam štafety vysílat na jeden den přes půl republiky a ty velké tam sice jedou, ale postaví tam mnohem méně štafet, než později na štafetových víkendech. Je to pro ně prostě “nezajímavý” závod. To samé platí o “Jarním poháru” pro kluby moravské, i když tam ještě natěšenost na první proběhnutí a brzký březnový termín účasti nahrává více.

Můžete nesouhlasit a můžeme vést diskuse, ale čím víc o tom přemýšlím a probírám statistiky, oba tyto štafetové závody bych zrušil. Respektive, ať jsou, ať se běhají, jsou velmi tradiční, ale ať se nepočítají do ČPŠ. Naopak bych dříve z jara zavedl oficiální třetí štafetový víkend, který bude obsahovat štafety v sobotu i v neděli a bude mít stejnou váhu jako květnové a zářijové kolo. Na dvoje štafety za víkend už i menší kluby přemluví snáze své běžce k účasti, ty velké nasadí více štafet a boje o celkové hodnocení v ČPŠ a postup na podzimní MČR štafet bude mít vyšší vypovídací hodnotu a celkový pohár získá zpět svou prestiž. Tento návrh bohužel zatím neprošel, ale věřím, že se k němu blížíme, a i když změny pro rok 2018 mohou vypadat jako krok zpátky, tak jsou určitě krokem vpřed.

Má slova částečně potvrzuje i Roman Zbranek, který je závodníkem z podobného středně velkého klubu ale z Moravy: “Ve chvíli, kdy se jedná o samostatný celostátní závod (tj. druhý víkendový den je k němu jen závod lokálního charakteru) mi přijde snížení koeficientu jako logický krok. A to právě z důvodu nižší konkurence. Jako závodník bych se nebránil ani úplnému vyškrtnutí těchto závodů z ČPŠ, ale chápu, že pro organizátory by to mohlo být nevýhodné. I když oba dotčené závody jsou štafety, které mají svou historii a své závodníky by si patrně našly i tak.” Organizátorem tradičního Jarního poháru je Jan Panchártek z OK 99 Hradec Králové, který návrh na snížení koeficientu uvítal: Jsem rozhodně pro snížení bodů u těchto závodů. I když na Jarní pohár jezdilo hodně štafet a konkurence byla celkem slušná, tak si ale nemyslím, že by měl být na stejné bodové úrovni jako štafety v červnu nebo září.” Jako zástupce českého klubu Panchyho taktéž neláká Mistrovství Moravy, tam je snížení koeficientu naprosto správný krok. Mezi oddíly z Čech tento závod prostě nemá tradici, takže tam nikdo nejezdí. A nic na tom nezměnilo ani zvýšení bodů.” I přesto by ale Panchy žádný z těchto závodů nerušil a v ČPŠ by je ponechal. “A to neberu z pohledu pořadatele, ale z pohledu, že Jarní pohár má tradici a Mistrovství Moravy má tradici zase mezi Moraváky.”

Co si myslíte o současném modelu Českého poháru štafet vy? Podělte se s námi o Váš názor!

Kterým směrem by se měl ubírat ČPŠ podle Vás?

  • Dlouhodobě bych nechal "model 2018", kde má "JP" a "MM" snížený koeficient (59%, Počet hlasů: 60 )
  • Zavedl bych třetí "jarní" štafetový víkend a "JP" ani "MM" bych do ČPŠ nepočítal (29%, Počet hlasů: 29 )
  • Zanechal bych současný model i s "JP" a "MM", kde jsou všechny štafety bodově vyrovnané (11%, Počet hlasů: 11 )
  • Mám zcela jiný nápad o kterým se podělím v komentáři pod článkem (1%, Počet hlasů: 1 )

Celkový počet hlasujících: 101

Nahrávání ... Nahrávání ...

*MM = Mistrovství Moravy (2. kolo ČPŠ, které je spojeno jen s ŽB-Morava), JP = Jarní pohár (1. kolo ČPŠ, které bývá pořádáno v okolí Hradce Králové a je spojeno jen s oblastním závodem, nyní již zařazeno do výběrového řízení)

MČR NOB 2016, Doksy. Ilustrační foto. (Foto: Anna Auermüllerová/O-news.cz)

MČR NOB 2016, Doksy. Ilustrační foto. (Foto: Anna Auermüllerová/O-news.cz)

Co spojit s nočním šampionátem?

Další výraznou změnou je opuštění štafet po MČR v nočním orientačním běhu (NOB), které v mých očích opět nebyly šťastným řešením. Byla to snaha o přitáhnutí více závodníků na noční šampionát, ale opět to přispělo spíše k celkové degradaci ČPŠ. Nedá se upřít, že počet lidí na nočním rok od roku roste, což je pro prestiž tohoto mistrovství velmi dobře, ale myslím si, že účast souvisí spíše s kvalitou nabízených terénů, dostupností závodu a obecně s nárůstem počtu orientačních běžců, než s tím, že jsou druhý den štafety.

Já jsem si vyzkoušel štafety den po MČR NOB běžet i pořádat. Ani jedno není žádný med. Na MČR v nočním u Olomouce v roce 2014 jsem startoval mezi posledními před půlnocí, doběhl jsem po jedné hodině v noci a do tělocvičny se dostal někdy před čtvrtou hodinou ranní. Ráno jsem nastoupil na třetí úsek štafet a výkon tomu odpovídal. Spojení s týmovou soutěží, kde se bojuje o každý bod, se zde prostě nehodí. Navíc opět zařazení tohoto kola do ČPŠ degradovalo soutěž, mnoho klubů stavělo jen omezený počet štafet a menší oddíly měly problém dostat tam závodníky, kteří MČR NOB neběží. Samotné štafety po NOB se navíc moc nevyplatí ani z pořadatelského hlediska, a to ani finančně.

Otázkou ale je, jestli je sprint tím vhodným závodem. Pořadatel musí mapovat mapu lesní a ještě mapu sprintovou, navíc musí najít dva prostory vhodné pro obě disciplíny blízko sebe. Případně se pořadatelství může rozdělit, ale pak to zase nebude finančně lákavá kombinace, která by přilákala zástupy pořadatelů.

“Spojení MČR v nočním OB s jakýmkoliv závodem je dost problematické. Přece jenom se bojuje o mistrovské medaile, a tak dle mého názoru není vhodné mít ten stejný den dopoledne jiný závod (celostátní úrovně). Pokud by bylo MČR v pátek večer (což je pro mnoho závodníků kvůli dopravě dost obtížné), tak se pak nabízí závod v sobotu kolem oběda (až se dospí i ti později startující). Tento model, ale o den posunutý na sobotu / neděli, bude odzkoušen v roce 2018. Trochu problém vidím v pozdním nedělním dojezdu domů, ale na to jsou již orienťáci zvyklí. Naopak model se štafetami se mi jeví jako nepříliš vhodné řešení. Je plno závodníků, kteří se nočnímu OB nevěnují a ti by museli jet pouze na štafety, což je logisticky dost složité a plno klubů tak přijde o silné články štafety. Stejně tak se vyskytne i plno opačných případů – lidí z oddílu, který nemá štafetu. Ti pak jedou pouze na MČR v NOB,” říká Roman Zbranek.

“Myslím, že sprint je stále lepší varianta než štafety. NOB je celkem individuální záležitost, takže se na něj i na následný individuální závod možná sjede víc lidí. Ovšem nevím, jestli by nebylo lepší místo sprintu zařadit krátkou, přeci jenom na NOB asi moc sprinteři nejezdí,” dodává reprezentant Jan Mrázek. Jakub Weiner z hradecké Slavie dodává, že “záleží v kolik bude start sprintu. Když bude v poledne, tak bych řekl, že to je celkem regulérní a že to závodníci zvládnou.” Sprint po nočním závodě nevadí ani Davidu Alešovi, který tvrdí, že “problém by naopak byl, kdyby byl žebříčkový závod v den před MČR NOB. Jestli sprint, middle nebo štafety, na to má každý jiný názor, ale je dobře, že k MČR NOB je druhý den závod.” Štafety po MČR NOB by zrušil i Jan Panchártek, “je dost nefér, jestli závodník startuje ve 21 hodin nebo po půlnoci. Druhý den jsou pak na startu závodníci unavení podle toho, v kolik šli spát. Radši bych tam viděl oblastní závod, ve kterém o nic nejde,” uzavírá hradecký závodník a pořadatel.

Návrh kalendáře na rok 2018 mile překvapil dalšího z reprezentantů Miloše Nykodýma: “Jsou tam inovace za které jsem moc rád. Jelikož bude MČR ve sprintu dvoukolové, tak je super, že po nočáku je ČP právě ve sprintu. To by mohlo nalákat další závodníky na MČR NOB!”

Jaký závod se má spojit s MČR NOB?

  • ČP sprint po MČR NOB mi naprosto vyhovuje (32%, Počet hlasů: 34 )
  • Po MČR NOB by měl být ČP krátká trať (29%, Počet hlasů: 31 )
  • MČR NOB bych s jiným závodem nespojoval, ale zařadil bych je do ČP (13%, Počet hlasů: 14 )
  • MČR NOB bych zařadil v pátek, v sobotu potom sprint či krátkou a v neděli lesní závod (12%, Počet hlasů: 13 )
  • MČR NOB bych zařadil v pátek, v sobotu potom individuální lesní závod, v neděli už nic (6%, Počet hlasů: 6 )
  • Po MČR NOB by měl být ČP klasická trať (4%, Počet hlasů: 4 )
  • Po MČR NOB bych ponechal ČP štafet (4%, Počet hlasů: 4 )

Celkový počet hlasujících: 92

Nahrávání ... Nahrávání ...

 

Celkově tedy změny v kalendáři Českého poháru štafet i směrem k MČR NOB lze hodnotit pozitivně a jako krok k lepšímu. Uvidíme, jak se bude vyvíjet složení poháru i kalendáře dále. Třeba i Váš názor může vývoj ovlivnit.

 

Příště se detailněji podíváme na problematiku dvoukolového MČR ve sprintu a kam se sprintovými štafetami a poté i celkově na to, jak dále profilovat Český pohár.

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.