Závody a o-akce budou!

od | 10. 5. 2020 | OB v ČR, Orientační běh

I když v poslední týdnech i dnech vypadalo, že na závody v OB můžeme až do podzimu zapomenout, tak situace se změnila. V rámci uvolňování opatření se naskytl prostor pořádat různé akce již během jara a pak v létě. Co je nyní známé? Čtěte aktuální informace.

Již od zítřka, pondělí 11. května, dochází k uvolnění organizovaných tréninků profesionálních i amatérských sportovců s účastí nejvýše 100 osob (venkovní i vnitřní sportoviště). Stejně tak je možné organizovat sportovní akce do 100 osob. Od 25. května by pak mělo dojít k další fázi uvolňování opatření, podle předběžných zpráv by měly být puštěné hromadné akce až do 500 osob. Iniciativa “Za zdravé Česko“, která pojí řadu významných organizátorů závodů včetně Pražského maratonu nebo Jizerské 50 (k výzvě se připojili i pořadatelé Mistrovství světa v OB 2021),
připravila jasně definovaná pravidla a doporučení pro všechny, kteří hromadné akce organizují. Mluvčí výzvy v minulém týdnu navíc podnikli schůzku s představiteli Ministerstva zdravotnictví v čele s koordinátorem epidemiologického týmu panem Rostislavem Maďarem. Na základě tohoto jednání je možné pořádat závody po sto osobách i v několika vlnách. 

Hejkal o-camp

Novoměští zkušení pořadatelé, otec se synem, Petr a Šimon Marečkovi připravují akci Hejkal o-camp v termínu 1. – 16. července. Jejich vizí je připravit 12 mapových tréninků v okolí Žďárských vrchů, které lze proběhnout podle chuti v průběhu tří týdnů. A to vše na aktualizovaných známých mapách, které Vysočiny poskytují. Současně o dvou víkendech v průběhu akce uspořádají závody, kde se čeká na bližší informace. Je však jasné, že se uskuteční ve speciálním režimu tak, aby dodrželi všechny vládní nařízení. Web akce najdete zde.

Jizerky O-FEST

Velkého ohlasu doznal první Jizerky O-FEST, který pojímá orienťáckou dovolenou unikátní způsobem. Týden účastníci stráví v nádherném prostředí Potkavárny u Havrana a každý den je čeká minimálně dva o-tréninky, ale i řada další aktivit – kolo, koloběžky, turistika, exkurze, … (již jsme o něm psali). 1. turnus v termínu 27. 6. – 4. 7. byl vyprodán za pár dní, a tak pořadatelé okolo Jana Picka rozhodli o organizaci ještě jednoho turnusu na začátku srpna (1. – 8. 8.). Otevření nové kapacity bude ve čtvrtek 14. května od 20:00. Kompletní informace najdete zde.

Další závody

Oblasti ale pomalu začínají chystat některé oblastní závody. Již příští sobotu 16. května se uskuteční 1. závod Jihomoravské letní ligy dorostu a dospělých v orientačním běhu. V 10:00 odstartuje žactvo a veteráni, od 14:00 je naplánován začátek závodu dorostu a dospělých. Limit počtu účastníků je 95 osob a na shromaždiště nebude puštěn nikdo, kdo není řádně přihlášen. Další informace lze najít v ORISu (dopoledne, odpoledne). “Dále můžeme slíbit, že v závislosti na rozvolňování protikoronavirových opatření uspořádáme do letních prázdnin až 5 dalších závodů,” hlásí hlavní pořadatel Jiří Zelinka. Na Vysočině se diskutuje možnost pořádání dvou oblastních mistrovství v termínu 13. a 20. června, zřejmě zareagují i další oblasti. Nyní probíhají další (většinou klubové) neoficiální tréninkové závody, kde se respektují všechna vládní nařízení. Další projekty a závody se dle kuloárních informací připravují.

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 13. 5. 2024
a svátek má Servác.