Výběrové řízení na pořadatele závodů 2018: 1.A kolo

od | 16. 1. 2017 | OB v ČR, Orientační běh, Závody

O tom, kde budeme závodit v roce 2018, ještě zdaleka není zcela jasno. Listopadové první kolo výběrového řízení (o jeho výsledcích jsme psali zde) nám nedalo odpovědi například na otázky, kdo uspořádá MČR na klasické trati, v nočním orientačním běhu či ve sprintu a přidělen nebyl ani klubový vrchol sezóny – MČR štafet, klubů a oblastních výběrů. Úderem včerejší půlnoci skončila možnost projevit zájem o pořádání některého z těchto závodů. Pojďme se tedy společně podívat, kdo se hlásí.

MČR ve sprintu: Tábor nebo polská Nysa?

Na MČR ve sprintu se hlásí dva oddíly velikostí sice malé, ale se zajímavými terény a zkušenými pořadateli v zádech. SC Vébr-sport by rád uspořádal MČR v jednom z nejlepších sprintových terénů v ČR vůbec – v historickém centru města Tábor. Tratě má mít na starosti reprezentační trenér Radek Novotný.  Nedělní krátká trať by se potom běžela na mapě Pintovka. Naproti tomu stojí odvážná přihláška oddílu ze Zlatých hor, který by závodníky rád pozval na český šampionát do Polska! Konkrétně do města Nysa kousek od českých hranic. Mělo by se jednat o společný šampionát České republiky a Polska za pořadatelství oddílu ze Zlatých hor a týmu Světových her 2017 z Wroclawi. Nedělní krátká trať ČP by se potom konala na Rejvízu na mapě z klasického šampionátu 2004 – Ruský hřbitov.

MČR ve sprintu bych raději běžel:

  • v historickém centru Tábora (71%, Počet hlasů: 170 )
  • v polské Nyse společně s mistrovstvím Polska (29%, Počet hlasů: 71 )

Celkový počet hlasujících: 241

Nahrávání ... Nahrávání ...

Táborský sprint z roku 2012, který sloužil i jako testovací závod pro českou reprezentaci.

 

MČR klasická trať: Bude klasika v pískovcích?

O pořádání mistrovství v královské disciplíně se uchází tři zájemci. Prvním je společná přihláška Kotlářky Praha a OK Doksy s prostorem Selské rokle u Starých Splavů, která nabízí klasický pískovcový terén, který je ovšem mírně oběhaný z posledních let a ne zcela rozlehlý, nicméně pro klasickou trať terén nabízí veliké množství možností k volbě postupu. Druhým zájemcem je oddíl OK Jiskra Nový Bor, který se hlásí s prostorem mezi Cvikovem a Radvancem, kde je také několik pískovcových skalek, množství údolíček a klasická lužickohorská podložka. Terén je zachycen například na mapách Půlnoční stráň (2011) nebo Ortel (1997). Třetí zájemce je z Moravy a je jím SK Prostějov, který by společně s KOB Konice závodníky rád pozval do prostoru severně od mapy Nectavské údolí, která v roce 2014 hostila klasickou trati Akademického MS v OB (mapa s tratí mužů) a v letošním roce ME neslyšících. Tedy do typicky kontinentálního členitého terénu s množstvím hlubokých údolí.

MČR na klasické trati bych rád běžel:

  • mezi Radvancem a Cvikovem (BOR) (36%, Počet hlasů: 64 )
  • na Selské rokli (DKP+DOK) (35%, Počet hlasů: 62 )
  • severně od Nectavského údolí (JPV) (28%, Počet hlasů: 50 )

Celkový počet hlasujících: 176

Nahrávání ... Nahrávání ...

Ukázka mapy Ortel z roku 1997.

MČR štafet a klubů: Ekonom Praha

Na MČR štafet, klubů a oblastních výběrů se hlásí pouze Ekonom Praha s terénem v Jižních Čechách u Krajníčka. Pořadatel slibuje členitý lesní hřeben, v jižní a střední části s množstvím skalních výchozů, věží a kamenných polí, střídající se pasáže průběžného jehličnatého a listnatého lesa a poměrně málo cest. Prostor nebyl nikdy zmapován. Uvidíme, jestli Soutěžní komise tomuto zájemci závod přidělí.

ČP, ŽA, ŽB – září

Obsazen v prvním kole nebyl ani pohárový závod ŽA, ŽB v září. Na ten se hlásí dohromady 4 pořadatelé: tři zájemci již výše zmínění a představení a k tomu SK Kamenice s terénem Hornopožárského polesí. Pojďme si tedy vše zrekapitulovat: Kotlářka Praha s OK Doksy s prostorem Selské rokle, OK Jiskra Nový Bor s prostorem mezi Cvikovem a Radvancem a Ekonom Praha s prostorem v Jižních Čechách u Krajníčka. Kotlářka Praha a OK Doksy dávají této volbě vyšší preferenci než MČR na klasice. SK Kamenice kandiduje se stejným prostorem, který jim byl přidělen pro rok 2017. Bohužel díky odvolání souhlasu vlastníka lesa (Lesy ČR) došlo k přesunu závodu do Brd – na Hřebeny.

Prostor Selské rokle se uchází o závody ČP i o MČR na klasice.

 

Na MČR v nočním OB se nikdo nepřihlásil a tento závod nejspíše poputuje do druhého kola, které bude mít termín přihlášek v březnu, a kde se budou přidělovat i závody Žebříčků-B.

Soutěžní komise, která právě v těchto dnech prochází restrukturalizací, bude mít tedy hned na úvod svého působení náročný úkol. Najde každá kandidatura podporu většiny nových i staronových členů soutěžní komise? To bychom měli vědět do konce ledna.

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.