Janošíková šestá na MS juniorů, Křivda devátý

od | 7. 7. 2019 | OB ve světě, Orientační běh, Reportáže

Juniorské mistrovství světa bylo zahájeno sprintem v neděli 7. července 2019. Sprint se běžel na předměstí Århusu ve vilové čtvrti Lyseng a byl velmi zajímavý. Hodně namotané tratě mezi obytnými domy, úzké chodníčky a labyrinty z živých plotů. To vše čekalo závodníky v relativně rovinatém terénu. Z Čechů se nejvíce dařilo Tereze Janošíkové, které se sice vinou několika zaváhání a možná horších voleb postupů nepodařilo obhájit medaili z loňského sprintu v Maďarsku, ale vybojovala umístění na velké bedně – 6. místo!

Terka Janošíková na velké bedně! (Foto: FB Czech junior orienteering team)

Mezi juniory běžel nejlépe Tomáš Křivda, který se po celý závod pohyboval na mezičasech v elitní desítce a nakonec se mu ji podařilo udržet, když vybojoval dělené 9. místo.

Anna Kopecká na trati sprintu na JMS 2019. (Zdroj: FB IOF)

A jaký to byl sprint? Janča reportuje ohlasy z místa dění.

Podle ohlasů v cíli se obecně českým juniorům a juniorkám náročný sprint líbil, ale všichni nezávisle na sobě opakovali, že to pro ně bylo velmi obtížné se zorientovat v síti uliček a chodníčků, protože nejsou zvyklí na tento typ zástavby. Někteří ze závodníků si stěžovali na horší čitelnost mapy, některé průchody byly opravdu úzké. Trenér týmu Pavel Košárek se nechal na to konto slyšet, že ho trochu mrzí, že sprinty, které byly jako tréninkové, nebyly úplně relevantní, tato zástavba byla pro středoevropany přecijen trochu exotická. Každopádně tým je s předvedenými výkony i výsledky na úvod spokojen.

Tomáš Křivda byl relativně spokojený, potvrzoval tedy, že terén (zástavba) byl velmi neobvyklý a že se s tím trochu pral, ale 9. místo na úvod bere jako dobrý začátek.

Terka Janošíková v cíli říkala do kamer ČT, že zaběhla svůj průměr, že se nějak nedokázala rozběhnout v začátku trati a až ta druhá půlka jí více sedla (což potvrzují i mezičasy). Těší se ale na zítra. Říkala, že se cítí fyzicky velmi dobře a těší se na další závody. Jen ji trochu mrzelo, že první závod nebyla klasika jako vloni, že ji to tak více sedí.

 

Pohled do arény úvodního závodu JMS.

Terka Janošíková zaostala o 20 sekund za vítěznou Švýcarkou Eline Gemperle, stříbro vybojovala Švédka Tilda Ostberg a bronz Britka Grace Molloy. Sprint to byl velmi vyrovnaný, o čemž svědčí i fakt, že na bronzovou medaili chybělo Terce pouhých 6 vteřin.

Eline Gemperle, nevlastní dcera slavné Natalie Gemperle vybojovala zlato na letošním JMS. Přitom to byl pro ní vůbec první závod na JMS. V loňském roce se do týmu nevešla. Nechala se tak slyšet, že před závodem byla hlavně vůbec ráda, že se na JMS dostala a tento úvod je naprosto neskutečný. (Zdroj obrázku: FB IOF)

Mezi juniory putuje zlato překvapivě do Austrálie zásluhou Astona Keye, který o 13 sekund předčil Švéda Samuela Pihlströma. Bronz vybojoval Francouz Guilhem Elias. Tomáš Křivda na 9. místě ztratil na bronz 13 sekund.

Aston Key. Senzační vítěz od protinožců ovládl první závod na JMS. Aston Key je syn Warrena Keye, bývalého australského reprezentanta, který je nyní známý hlavně výrobou buzol STR8 a bot NVII (loni jsme vám s ním přinesli rozhovor). (Zdroj obrázku: FB IOF)

A jak běželi ostatní Češi?

 

Mapa s tratí kategorie juniorek.

 

Mapa s tratí kategorie juniorů.

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.