Rekapitulace Euromeetingu: bronz i řada umístění do desítky

od | 25. 9. 2016 | OB ve světě, Orientační běh, Reportáže

Euromeeting je někdy nazýván utkáním “B-výběrů” reprezentačních družstev. Několik let se Česko těchto závodů nezúčastnilo, letos však s ohledem na SP 2017 i MS 2018, které se konají v podobných terénech, si tuto akci nenechalo ujít. A rozhodně nepřijeli Češi jen do počtu. Letošní Euromeeting hostilo městečko Cēsis.

Páteční middle

Závody začaly páteční krátkou tratí, Česku přinesla bronzovou medaili zásluhou Denisy Kosové. “Bylo to hezké, rychlé, poměrně kopcovité a místy zarostlé s nižší viditelností. Někteří tvrdí, že kontroly svítily, ale na mě nezasvítila snad ani jedna,” komentovala Denča svůj závod, při kterém se vyvarovala větších chyb. “Udělala jsem řadu chyb od 15 do 45 sekund, převážně směrových a v dohledávkách, ale fyzicky jsem se cítila výborně, ” hodnotila svůj výkon letošní česká jednička. Ve výborně formě se ukázala Barbora Hrušková, která obsadila sedmou příčku. “Konečně se mi po dlouhé době povedlo zaběhnout relativně čistě middle, takže s výsledkem jsem maximálně spokojena. V lese se mi běželo dobře, byl čistší, než jsem čekala a bylo to tam pěkné. Běžecky bych mohla i přidat, ale bála jsem se, abych to ustála mapově, “ řekla Barča O-news po pátečním závodě.  Do desítky se ještě vešla Jana Knapová, které se úplně nevedlo na začátku trati (na 1. radiu byla až 21.), poté však díky rychlejší druhé části obsadila konečné 10. místo. V ženách ještě startovala Adélka Indráková, ta ale již před závodem vyhlásila, že díky bolavé patě se bude šetřit a do lesa se půjde spíše podívat na specifika místních terénů. Přesto nakonec obsadila 26. pozici.

denca_3_euto

Denča na bedně. Zdroj: FB Czech orienteering

Čeští muži naskočili do závodu velmi dobře. Na prvním radiu atakovali přední umístění. Na konečném pátém místě dofinišoval Jan Šedivý, který druhou půli běžel s pozdějším vítězem Fredericem Tranchandem z Francie. Podle svých slov rozhodla fyzička, kterou teď trochu Šéďa po MS ztratil. Na 13. místě doběhl Miloš Nykodým. Ten již na soustředění odjel s nachlazením a před závodem koketoval s myšlenkou, zda vůbec poběží. “Bylo to horší i lepší, a tak jsem se rozhodl dneska běžet s tím, že se uvidí. Fyzicky to šlo dost dobře, bohužel jsem to pokazil, ” zhodnotil svůj výkon Dým v cíli. Vojta Král rozběhl svůj závod z českých reprezentantů nejlépe, na prvním radiu byl na třetí příčce. Bohužel ho srazily dvě chyby. O místě zpět byl čtvrtý český reprezentant Daniel Hájek. Danáč začal zcela opačně, než jeho soupeři z reprezentace. Po nepovedeném úvodu v druhé části velmi zrychlil a celkově z toho bylo 17. místo. Výborně měl závod rozběhnutí Jan Petržela, bohužel díky paralelní chybě a oražení chybné kontroly byl v cíli DISK.

Rychle k cíli: oficiální výsledky, GPS tracking: muži, ženy, fotografie

nuf_euro

Ňuf popisuje, proč byl DISK. Zdroj: FB Jana Petržely

 

Sobotní klasika

O závodě jsme psali již ve včerejším článku. Český tým byl velice ochořelý. Na vině buď byla zranění (Indráková – pata, Petržela – koleno) nebo nemoc (Král, Nykodým). Závod tak dokončila jen pětice závodníků (Barbora Hrušková, Denisa Kosová, Jana Knapová, Daniel Hájek a Jan Šedivý).  Nejlepšího výsledku dosáhla znovu Denisa Kosová, musela se však spokojit s bramborovou medailí. Na bronz ji chybělo 31 sekund. Hned za ní doběla Jana Knapová. “Byl to pěkný závod, přestože lotyšské terény jsou poměrně zarostlé, “ hodnotila Janča po závodě pro O-news.cz. K tratím pak dodala: “První polovinu připomínala trať stavbou spíš middle, pak se naskytlo naopak několik běžeckých úseků. Představovala jsem si, že nám v tomto ohledu stavitel nachystá náročnější trať. Ale aspoň jsem mohla volit obíhačky, které se mi vyplatily.”  13. pozici obsadila Barča Hrušková a jen potvrdila, že včerejší sedmé místo nebyla náhoda. Jan Šedivý opět vystoupal na pomyslnou velkou bednu. Na klasice vybojoval 6. místo. “Čekal jsem, že to takhle nějak dopadne a poběžím někde mezi třetím a osmým místem, takovej ten výkon hlavně abych neudělal chybu,” řekl Šéďa pro web reprezentace OB. Stejně jako v sobotu byl 17. Dan Hájek, který na vítěze ztratil necelých 10 min.

Rychle k cíli: oficiální výsledky, GPS tracking: muži, ženy

Euromeeting Long - M21E

Mužská trať klasiky.

Nedělní sprint

Česká reprezentace musela odletět v 11:30 (jiné letadlo po závodě neletělo), a tak se nezúčastnila závěrečného závodu ve sprintu. Nutno podotknout, že závod to byl velice zajímavý, plný voleb.  V ženách se objevily na bedně dvě Finky Sari Anttonen (brala zlato) a Marika Teini (vybojovala bronz). Mezi ně se vklínila Ruska Anastasia Rudnaya. V mužích vyhrál domácí závodník Arturs Paulins, jen o necelou vteřinu byl pomalejší Švýcar Jonas Egger. Bronz putoval do Ruska zásluhou Artema Popova.

Rychle k cíli: oficiální výsledky, GPS tracking: muži, ženy

euro_sprint

Část trati mužů nedělního sprintu.

 

 

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.