Předstartovní horečka: Vrchol domácí sezóny je tady

od | 13. 9. 2018 | Orientační běh, Předstartovní horečka

Vznikají nové disciplíny, tratě se zkracují, orieňťák se stěhuje do měst. Jedno ale stále zůstává. Nejnáročnější, nejdelší a nejstarší disciplína orientačního běhu má své pevné místo stále v českém kalendáři. Mistrovství České republiky (a současně i Slovenské republiky) proběhne o víkendu v Kladkách za pořadatelství oddílu orientačního sportu SK Prostějov (JPV) a KOB Konice (KON).

“Na Mistrovství se přihlásilo 1265 závodníků z České republiky, ze Slovenska přijede zhruba 205 účastníků ve všech kategoriích. V nejméně početné kategorii D20 máme přihlášeno 37 závodnic, což nám mohou závidět i biatlonisté,” překvapil informací všechny přítomné na pondělní tiskové konferenci k MČR ředitel závodu Dušan Vystavěl. Tým okolo Vystavěla vybral náročný terén, který ředitel závodu charakterizoval v Newsletteru ČSOS takto: “Nazvali jsme to “tradiční tvrdou kontinentální klasikou” – tedy závod ve kterém uspějí komplexně dobře připravení závodníci, zejména ve finále bude navíc potřeba hodně bojovnosti a síly do kopců. Ale nelze podcenit ani mapovou stránku – tedy správnou volbu postupů.” 

https://www.facebook.com/CeskySvazOrientacnichSportu/videos/247248575987399/

Běží se v kopcovitém terénu Zábřežské pahorkatiny s nadmořskou výškou 350–610 m. n. m., místy jsou hluboko zaříznutá údolí a prudké svahy. Zajímavým názvem se pyšní kopec Šlajha (561 m n. m.), o jehož původu se spekuluje, jestli pochází z němčiny (schleichen – plazit se, případně Schleie – lín, ryba), a nebo pochází dokonce z galského slova slige (lodní trup), čemuž by odpovídalo i to, že okolí Drahanské vrchoviny je jedním z míst prokazatelného keltské osídlení. Mapy pro celý šampionát připravil tým pod vedením Bohumila Háje, pro kategorie DH16-DH21 a T8 je připravena mapa v měřítku 1 : 15 000, pro ostatní kategorie pak desítka.

Tratě by charakterem měly být podobné klasice na AMS 2014.

Ředitel závodu Dušan Vystavěl také ukázal přítomným na pondělní  tiskové konferenci ceny, které dostanou vítězové stejnou cenu – lvíčka Pepu, resp. Levíča Jožko. “Inspirovali jsme se Olympijskými hrami v Pchjongčchangu, kde ocenění vedle medaile dostali korejského tygříka.” 

Lvíček Pepa a Levíča Jožko. Maskoti šampionátů. Foto: Jan Picek.

Vyhraje Miloš Nykodým potřetí za sebou MČR na klasické trati? To se dozvíme v neděli po poledni. Jeho největším vyzyvatelem by měl být Vojtěch Král (ten však má drobné zdravotní problémy a jeho start není stoprocentní), ve výborné formě je na podzim Pavel Kubát, další z reprezentantů, Jan Petržela, který se vrátil z norského SP se zánětem na holeni a má podezření na tularemii, určitě nenastoupí. Z dalších favoritů je potřeba zmínit Jana Šedivého, dlouhou dobu našeho nejlepšího klasika, který se ale dle svých slov už na tratích dost trápí, stále dost zatápí mladším soupeřům, jak bylo například vidět na Českém poháru v Radvanci. Překvapit může Marek Minář či Tomáš Kubelka.

Jeden z hlavních favoritů Vojtěch Král na pondělní tiskové konferenci. Foto: Jan Picek.

V ženách minulý rok v Raspenavě zvítězila Vendula Horčičková a i letos by papírově měla patřit do TOP 3 společně s Janou Knapovou, nejlepší ženou letošního MS, a Denisou Kosovou, která naopak MS se zdravotních důvodů vynechala, ale na podzim ukázala, že je ve velmi dobré formě, když vyhrála jeden ze závodů ČP v Radvanci a na druhém skončila na bedně. Této trojici to však budou zatápět další, a to zejména brněnská Adélka Indráková, do pořadí minimálně v nejlepší šestce by měla zasáhnout i dvojčata Šikovy. Karolína byla účastníkem ME ve Švýcarsku, Barbora se zaskvěla třetím místem na klasice minulou neděli v Radvanci. Terén by mohl vyhovovat i fyzicky výborně vybavené Kamile Gregorové.

Plánek arény MČR v Kladkách.

Více informací:

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 23. 10. 2024
a svátek má Teodor.