Mistrovství České republiky a Slovenska na klasické trati po 25-ti letech společné

od | 28. 7. 2018 | OB v ČR, Orientační běh

Přidělení pořadatelství letošního republikového šampionátu na klasické trati do východní části republiky nabídlo zajímavou možnost uspořádat mistrovství obou států společně – a to v roce 100. výročí vzniku Československa. Schválením rozpisů soutěžními komisemi obou svazů byl v dubnu tento projekt oficiálně posvěcen. Řediteli závodu Dušanu Vystavělovi jsme položili pár otázek.

Jak vůbec myšlenka společného závodu vznikla?

Prvotním impulsem byla loni v září moje pracovní návštěva Košic, kde jsem se na večeři bavil s Jožou Pollákem a ten mi řekl „Dušan, na vaše preteky v septembri chceme prísť vo väčšom počte. Chcem našim členom, hlavne mladším ukázať ako vyzerajú veľké preteky s účasťou nad 1000 pretekárov, ako sa v takej konkurencii preteká a aj ako organizácia takého podujatia funguje“ – uff, důvěra zavazuje.  Pak někdy v listopadu mi můj táta (který byl v letech 1991 – 1994 místopředsedou svazu) navrhuje „Na to mistrovství bychom mohli pozvat i Slováky, bude jednak těch 100 let od vzniku republiky a také jsme před 25 lety u nás v Mostkovicích dělili federální svaz“. Tím mi to všechno nějak zůstalo v povědomí, a když se v lednu, po jedné z našich přípravných schůzek užšího výboru, podíval Jirka Otrusina na slovenský web a zjistil, že jejich mistrovství nemají přiděleno – začali jsme jednat. Samozřejmě, nejprve s vedením obou národních svazů, a když byl souhlas – začali jsme řešit harmonogram. Jak to vše sladit, abychom vyhověli soutěžním řádům obou svazů. Na tomto místě bych chtěl poděkovat oběma předsedům sekcí OB – tedy Petru Klimplovi a Milanu Petrincovi – za jejich velice vstřícný přístup při konzultacích o závodním programu víkendu.

Prostor závodu MČR na klasické trati 2018. Zdroj: web MČR

Jaký tedy bude program šampionátů?

Ano, množné číslo je namístě. Budeme sice závodit na stejném místě, ale závody proběhnou víceméně nezávisle (některé tratě však budou stejné, aby bylo porovnání). Například jedním z požadavků české soutěžní komise bylo, že se nesmí prodloužit doba čekání v karanténě pro závodníky našeho šampionátu. Tak jsme vše docela důkladně propočítali (pro českou část počítáme zhruba s takovou účastí, jak byla před dvěma lety v Pardubicích, pro slovenskou zase s loňskou v Košicích) a vyšel nám následující časový harmonogram. Přesně o sobotním poledni závod odstartuje kvalifikací českých mistrovských kategorií. Start by měl skončit zhruba do 14 hodiny, na kterou je naplánován start kvalifikace naší Veteraniády a slovenského žebříčkového závodu. V neděli se pak poběží v obráceném gardu. Závod zahájí od 9 hodin slovenské Majstrovstvá na dlhých tratiach a od 9:30 začnou do lesa postupně vybíhat účastníci našich D, C a B finále. Zhruba deset minut po jedenácté hodině vyběhne na trať první muž českého A finále. Poté postupně i další úspěšní kvalifikanti v ostatních mistrovských kategoriích. Mirek Chmelař starty propočítal tak, aby postupně každých 10 minut byla ukončena jedna kategorie. To by mělo výrazně pomoct spíkrům závodů, kterými budou Petr Kubásek a Marek Otruba. Zhruba v 14:55 by mělo být jasno o vítězi i mužské kategorie a proto jsme český medailový ceremoniál naplánovali na 15:15. O slovenských mistrech, stejně tak i vítězích Veteraniády, by mělo být jasno už dříve, a proto vítěze těchto kategorií vyhlásíme dříve, v průběhu našich A finále.

Cílová aréna s výhledem až na Praděd. Foto: Dušan Vystavěl

V jakém stavu jsou přípravy?

V užším organizačním týmu se dle potřeby scházíme a postupně řešíme jednotlivé úkoly. Už při naší kandidatuře, kterou podávaly společně oddíly KOB Konice a SK Prostějov, jsme si Mirkem Hlavou rozdělili pravomoc a odpovědnost za jednotlivé úseky. Ve zkratce řečeno – Mirek má na starosti „les“ a já „louku“. Jako stavitele jsme vybrali ty nejlepší, kteří se v našem okolí nacházejí – tedy Jirka Otrusina pro sobotní kvalifikace a Jakub Zimmermann pro nedělní finále. S ústupem zimy plné tempo nabraly mapovací práce, které byly, přesně dle plánu, ke konci června dokončeny. Na zmapování zhruba 17km2 závodního prostoru se pod vedením Boba Háje podíleli Zdeněk Rajnošek, Honza Potštejnský a Petr Mareček. Samozřejmě máme všechna povolení, poměrně úspěšní jsme i v získávání dotací a grantů. Jsme si vědomi toho, že zabezpečit pití a stravu pro půldruhé tisícovky účastníků nebude žádná sranda a proto se společně se zástupci obce Kladky, místními Sokoly a regionálními firmami snažíme tuto oblast zajistit co nejlépe. Na čepu bude pivo Litovel a také klasická Kofola. Ale pracujeme i na zdánlivých drobnostech – například už v březnu jsme s Petrem Kubáskem dávali dohromady scénář medailových ceremoniálů a plán zabezpečení televizního záznamu pro Českou televizi. A v neposlední řadě je velkou výzvou zajištění přenosu ze závodu na velkoplošnou obrazovku podobně, jako to bylo při MČR na krátké trati. Tým pod vedením Martina Chmelaře již úzce spolupracuje se stavitelem finále a tak věříme, že Teslou Brno vysoce nastavenou laťkou se nám podaří udržet.

Přípravy na šampionát jsou v plném proudu. Foto: Dušan Vystavěl

 

Trocha historie na závěr … Federální šampionát na klasické trati, Malé Hradisko 1992

Zajímavostí je také to, že prostějovský oddíl byl také v roce 1992 pořadatelem posledního společného (federálního) šampionátu na klasické trati. Závodilo se v okolí Malého Hradiska a byla použita mapa Čertův hrad. A kteří závodníci tenkrát uspěli?

ŽENY: D 16 Kateřina Heczková – Štěpánková  TRI/TBM, D 18 Iva Navrátilová – Fagre PHK, D 20 Hana Doleželová TRI, D 21 Jana Cieslarová – Bruková TRI

MUŽI: H 16 Ivo Habán  TBM/VLI, H 18 Radek Novotný PHK, H 20 Karel Haas LPU, H 21 Tomáš Prokeš VSP

Většina vítězů je v orienťáku stále aktivní, takže budou mít možnost startovat na účet pořadatele (tj. nebudou platit vklad), pokud se přihlásí v prvním termínu. Ten končí v úterý 27. srpna ve 23:59 hodin. Za závodníky v mistrovských kategoriích platí startovné svaz.

WEB závodu

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.