Poslední říjnový víkend v oblastech

od | 29. 10. 2018 | Orientační běh, Reportáže, Závody

Výročí oslavy vzniku Československého samostatného státu se neslo i v orientačním běhu – byla uspořádána trojice oblastních žebříčků. Babí léto definitivně skončilo a začalo období deště a podzimního sychravého počasí. To však běžce neodradilo.

Podzimní kotár

V sobotu se v obci Benešov u Boskovic (v místní sokolovně) uskutečnil tradiční Podzimní kotár, což je oblastní žebříček na klasické trati dvou oblastí: Hanácké a Jihomoravské. I díky tomu pořadatelé z KOB Konice přivítali 659 běžců všech kategorií. Pro ně připravili některé nadstandardy, které nejsou na závodech oblastní úrovně obvyklé: on-line výsledky a také speciální odbavovací systém na prezentaci. Bohužel závod proběhl za deštivého počasí, teplota byla kolem 10 °C. V hlavní dámské kategorii D21C uspěla Markéta Tesařová (SK Žabovřesky Brno), která o 1:26 porazila druhou Zdenku Kozákovou (KOS TJ Tesla Brno). Třetí, věkem ještě juniorka, Tereza Korpasová (TJ Lokomotiva Ingstav Brno) měla ztrátu už více než 10 min na vítězku. Muži měli trať dlouhou 9,4 km (290 m převýšení). Tu nejrychleji oběhl Osvald Kozák (KOS TJ Tesla Brno), 16 sekund ztratil Štěpán Zimmermann (SK Žabovřesky Brno), z třetí příčky se radoval Martin Jonáš (SK Praga) s mankem 1:42. Výsledky i další zajímavosti najdete zde.

Východočeský pohár

Louka u rybníku Svatba v obci Prochody byla v sobotu dějištěm dalšího kola Východočeského poháru na krátké trati. Pořadatelé z K.O.B Choceň evidovali na startu 832 závodníků, které trápilo deštivé počasí se srovnatelnou teplotou jako v Benešově. Závodníky čekal rovinatý terén s hustou sítí cest, byla připravena mapa Svatba od autorů Jana Sháněla a Jiřího Švadleny. V ženách to byl boj na předních pozicích mezi mladšími veteránkami a dorostenkami či juniorkami. První dvě místa nakonec urvaly ty zkušenější. Pro vítězství si doběhla Martina Hepnerová (OK Slavia Hradec Králové), která o 51 sekund přeběhla vrchlabskou Helenu Randákovou, třetí místo ukořistila Nikola Zlámalová (Sportcentrum Jičín). Mužskou trať jasně ovládli veteráni – nejrychlejší z nich byl Petr Losman (OK 99 Hradec Králové), který za sebou o 42 sekund nechal Petra Zvěřinu (OK Lokomotiva Pardubice), třetí místo uhájil Sosákův týmový kolega Tomáš Novotný (+1:44). Stránky závodů s výsledky i mapami všech kategorií jsou zde.

Ještědský žebříček

V neděli se závodu dočkali i v Ještědské oblasti, kde poslední oblastní žebříček ještědské sezóny uspořádaly TJ Stadion Nový Bor a KOB Kamenický Šenov.  I zde se 533 závodníků muselo potýkat s deštěm a velmi nízkou teplotou (4 °C), přesto tratě Petra Karvánka jistě nabídly řadu zážitků. Zázemí závodů poskytla ZŠ Partyzánská v České Lípě, běhalo se v přilehlém příměstském lese, kde nechyběly ani skalky ani vrstevnicové detaily. V nejdelší dámské kategorii D21L jasně vyhrála Kateřina Kašková (OK Chrastava), druhou Simonu Karochovou (Oddíl OB Kotlářka) porazila o téměř dvě minuty. Dalších 50 sekund ztratila dorostenka Jana Pekařová (OOB TJ Turnov) a brala po zásluze třetí místo. Kategorii H21L ovládl autor pátečního Sloupku reprezentanta Jakub Glonek (Orientační Běh Opava). Druhý v pořadí, Tomáš Kolařík z OK Jiskra Nový Bor, byl o 1:26 pomalejší, na třetí příčce skončil turnovský Martin Luštický (+1:51). Více informací najdete na stránkách závodu nebo v ORISu.

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.