Podcast: Ohlédnutí za ČP u Hradce a horečka nabitého podzimu

od | 13. 9. 2023 | OB v ČR, Orientační běh, Podcast, Závody

Dětem skončily prázdniny, začal nový školní rok a orienťákům začala podzimní sezóna. Ta domácí letos extrémně nabitá, protože nás v září a říjnu čeká netradičně hned šest závodů Mistrovství České republiky. K tomu České poháry, štafety, áčka, béčka. Je toho spousta, tak si pojďme udělat zkraje domácí podzimní sezóny takovou rekapitulaci uplynulého víkendu a hlavně preview toho, na co se během podzimu těšit, protože to bude jízda.

Český pohár v Býšti (SHK), krátká trať, pánská elitní kategorie.

Český pohár v hradeckých lesích

“Krátká trať na poměry spíše delší, ale vítěznými časy kratší. Delší vzdálenost byla  přizpůsobená zcela minimálnímu převýšení a nepřekvapilo mě, že i dost technická,” uvozuje své povídání o proběhlých závodech David Procházka. Obtížnost tratí zvyšovala místy zhoršená viditelnost a někdy také zhoršená průběžnost. I tak se v drtivé většině ralizací postupů ukázalo jako nejvýhodnější volit postupy přímo rovně a být dostatečně pečlivý s buzolou a mít oči na stopkách, pokud byla kontrola schovaná za nějakou tou větví.

Podíváme-li se do popředí výsledkových listin v hlavních kategoriích žádné zásadní překvapení na nás nevyskočí. V ženách stabilní repre trio Horčičková, Čechová, Kosová a hned za nimi na čtvrtém místě během mateřské se vracející Jana Stehlíková, která tak svým návratem zřejmě vlévá optimismus do žil v Pardubicích. V mužích potvrdil svou letošní middlovou formu Daniel Vandas, který vyhrál a budeme se těšit na to, jestli bude schopen zatápět o nadcházejícím víkendu na MČR i Tomášovi Křivdovi. Následovali ho pak Kubelka s Králem, čtvrtý Pavel Kubát, měl již odstup přes 2 minuty.

V neděli na závodníky čekala opět za velkého vedra náročná klasická trať. V podáním pánů dlouhá a co do směrných časů trefená klasika, kdy vítězný Miloš Nykodým běžel lechce přes 90 minut. “Vítězný čas Denisy Kosové 62 minut mi přijde ale hodně rychlý a v kontextu sbližování vítězných časů obou kategorií na mezinárodní scéně takovým vydáním se opačným směrem,” konstatuje David Procházka. Poslechněte si celé hodnocení v aktuálním O-News.cz Podcastu.

Rovné hradecké lesy neskýtají mnoho jiných možností, než chodit rovně. I v tomto případě pánské 17. kontroly na longu, kde se nabízelo využít cesty, bylo rychlejší protancovat mezi hustníky a držet co nejpřímější linii.
20. kontrola, jeden z nejdelších postupů dlouhé pánské klasiky v Býšti. Klíčem bylo svézt se po cestě, ale příliš se neodchylovat od přímého směru. Miloš Nykodým v této fázi závodu běžel výrazně rychleji než soupeři.

V dámách se nám první trojice oproti sobotě jen přeskládala do pořadí Kosová, Horčičková, Čechová. Čtvrtým místem určitě zaujala Barbora Chaloupská a stejně jako je pro Pardubice pozitivní sobotní 4. místo Jany Stehlíkové, tak je určitě skvělým vkladem do blížících se štafet stejné umístění Báry v neděli pro hradecké OK99. O to více, když 2x na bedně skončila Denča Kosová a Áďa Vandasová si doběhla pro 2x 5. místo.

V mužích zmíněný Miloš Nykodým deklasoval své soupeře, když porazil sobotního vítěze Dana Vandase o více než 6 minut, pomyslný bronz bral další “domácí” závodník Jan Petržela.

Český pohár po prvním podzimním víkendu vede Denisa Kosová před Vendulou Horčičkovou a Terezou Čechovou a v mužích Miloš Nykodým před Danielem Vandasem a Tomášem Křivdou, který tento víkend vynechal.

Šest MČR během jednoho měsíce

Velmi nabitá je letošní podzimní sezóna. Již tento víkend je tady MČR na krátké trati v srdci Vysočiny, poté následuje podzimní trojkombinace pohárového sprintu a štafet a poté sprintový blok. Premiérové MČR v knock-out sprintu v Písku bude sprinterskou lahůdkou v nádherném terénu. Poté závodníci přejedou do Opavy, kde se poběží MČR ve sprintu a sprintových štafet ve zdánlivě rychlém prostoru psychiatrické nemocnice. A po reprezentační přestávce vyhrazené ME domácí sezóna vyvrcholí druhý říjnový víkend MČR štafet a klubů a oblastních výběru žactva v Krouně na pomezí Pardubického kraje a Vysočiny. Máte formu? Nejvyšší čas ji naladit!

Bažinky, melioračky, hustníčky, kamínky. Hned dvakrát se na podzim podíváme do vysočinských terénů. (Zdroj: PBM)

Poslechněte si představení všech hlavních závodů, které nás čekají v aktuálním díle O-News.cz Podcastu.

Nabitý podzimní kalendář:

  • 16. – 17. 9. MČR na krátké trati na Vysočině (PBM)
  • 23. – 24.9. ČP sprint + 2x ČP štafet v Brně a u Brna (TBM)
  • 28.9. MČR knock-out sprint Písek (OPI)
  • 30.9 MČR ve sprintu v Opavě (AOP)
  • 1.10. MČR sprintových štafet v Opavě (AOP)
  • 14.10. MČR štafet
  • 15.10. MČR klubů a oblastních výběrů žactva

Svou premiéru na české scéně zažije nová disciplína vyřazovací knock-out sprint. O knock-out sprintu jsme si detailně povídali v jednom z předchozích vydání O-News.cz Podcastu s Vojtou Králem a Radimem Hoškem, tak si neváhejte připomenout a pomalu se začít ladit na sprintovou notu.

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 21. 5. 2024
a svátek má Monika.