Podcast: KO sprint se řítí do Česka!

od | 11. 1. 2023 | OB v ČR, Orientační běh, Podcast

O jedno Mistrovství České republiky více než v posledních letech je na programu v roce 2023. Premiérově se totiž uskuteční MČR v Knock-out sprintu. A právě o této disciplíně si můžete poslechnout v dnešním vydání O-News.cz Podcastu nebo přečíst v následujícím článku. K tomu přidáváme i přehled všech MČR, které se na rok 2023 chystají.

“Knock-out king” Vojta Král si dobíhá pro druhé vítězství v druhém závodě Světového poháru ve Švýcarsku 2019. (Zdroj: Swissorienteering)

Prvním hostem v podcastu Dana Wolfa je Vojta Král. Zeptáme se, proč mu počátky této disciplíny ve Světovém poháru tak sedly? Jak se mu líbily nevětvené tratě loňského MS? Jakou taktiku zvolit na tzv. “self-choice” farstu? A může KO sprint fungovat v českých podmínkách?

Radim Hošek, hlavní rozhodčí chystaného MČR v KO sprintu pak představí systém závodu připravovaný v českých podmínkách. V čem se bude lišit od toho světového? Na co by Radim do Písku závodníky pozval? Bude na MČR použita “self-choice” farsta? A jak se mu líbily tratě MS 2022, které sledoval z komentátorského stanoviště ČT Sport?

Vojta Král: Počátky KO sprintu ve svěťáku mě zastihly v životní formě

“Tato disciplína a její zařazení do programu SP mě zastihlo v životní formě a navíc nároky, které tato disciplína klade na závodníky, jako jsou vysoká rychlost, kratší vzdálenost, rychlost rozhodování ve sprintech, jsou mi docela blízké a mám je velmi dobře zažité,” začíná své povídání Vojta Král. A pokračuje o tom, že zrušení premiérového MS, které se mělo konat v covidovém roce 2020, mu tak rozhodně nehrálo do karet a byl z toho smutný, že nemohl tu formu nikde prodat, protože do roku 2022, na kdy se premiéra této disciplíny odsunula, se mu tuto formu udržet nepodařilo.

Knock-out sprint je podle Vojty hodně intenzivní záležitost, kde závodník musí ve velmi krátkém čase učinit spoustu důležitých rozhodnutí až 4x za den a to ne každý ustojí. Zároveň ale musí mít velkou vytrvalost, protože v součtu celého závodního dne KO sprintu ve světovém formátu se naběhá poměrně hodně kilometrů.

Vojta Král na trati MS 2022 v Dánsku. (Foto: William Hollowel / IOF)

“Mně osobně se nefarstovaná varianta tratí MS 2022 vůbec nelíbila. Tratě byly poměrně náročné a najít tam nějakou volbu, která bude kratší, bylo dost náročné, možná i nemožné. Snažil jsem se pracovat na čele skupiny a trhat pole, ale soupeře jsem si jen odvezl na zádech a ti mě pak přesprintovali kvůli maličkému zaváhání v závěru. Myslím, že to nefarstování nemá budoucnost,” vrací se pak ještě k premiérovému MS, kde se pořadatelé rozhodli využít zcela nevětvené tratě. “Proviset se až k medaili, jak jsme to viděli na MS v Dánsku je podle mě hodně špatně.”

A jakou variantu tedy Vojta preferuje? “Motýlek je z orienťáckého hlediska dobrý, ale z pohledu diváka je to hodně hodně nepřehledné. Self-choice farsta je myslím dobře zvolená a nutí závodníky dělat si svůj orienťák. Je to pro mě výrazně lepší a přijatelnější metoda než žádné farstování a nebo třeba i motýlek. Je to něco navíc, taková třešnička. Vybrat tu správnou variantu pod tlakem 20 vteřin je poměrně náročné.”

Podle čeho Vojta vybírá vhodnou variantu? A na co si při výběru varianty dává pozor? A kam se bude podle něj KO sprint dále posouvat? Poslechněte si celý rozhovor v O-News.cz Podcastu.

Radim Hošek: Na co bych pozval závodníky do Písku? Na body!

Při knock-out sprintu skvěle funguje princip hromadných startů. “Já používám formulaci, je tebou běženo rychleji, než by si chtěl. Nestíháš všechno dočíst, odehrává se toho hodně. Byl jsem překvapen, o kolik rychleji se běží oproti klasickému sprintu,” popisuje Radim svůj první zážitek s KO sprintem z pohledu závodníka z loňské sezóny.

Radim Hošek v roli experta a komentátor Petr Kubásek v přenosech ČT Sport z MS 2022 v Dánsku. (Zdroj: ČT Sport)

A jak tedy bude vypadat MČR v porovnání se světovým formátem? “Základní odlišnost, kterou chystáme pro MČR je ta, že budou pouze tři kola. Myslíme si, že když vypustíme čtvrtfinálové kolo, tak té disciplíně nijak neublížíme. Po kvalifikaci tak bude následovat rovnou semifinále a pak finále. I tak to bude pořadatelsky docela oříšek.”

“Každý přihlášený poběží v závodním dni minimálně dva hezké sprinty,” popisuje Radim hlavní myšlenku, jak nalákat na premiérové MČR závodníky. Jak tedy bude závod probíhat? “Chceme ten závod udělat atraktivní i z pohledu závodníků, kteří třeba nemají ambici se mezi těch 18 nejlepších do semifinále dostat, a tak plánujeme zařadit i takzvané nižší finálové skupiny. Je to vymyšlené tak, aby každý běžel alespoň dva sprinty. Tedy, ráno bude kvalifikace, kde plánujeme tři kvalifikační rozběhy, poté bude následovat rovnou semifinále, kam postoupí 18 nejlepších (6 z každého kvalifikačního rozběhu), a z každého ze tří semifinálových běhů postoupí dva nejlepší do šestičlenného finále.” Závodníci, kteří postoupí do semifinále, ale už se nedostanou do finále, tak už dále neběží. Závodníci, kteří nepostoupí z kvalifikace do semifinále, budou mít možnost běžet tzv. nižší finálovou skupinu s intervalovým startem, která přijde na řadu hned po skončení medailového finále.

Na co by Radim závodníky pozval závodníky do Písku? “Na body! Na rankobody, opravdu,” povídá s úsměvem Radim. “Jsme často kritizování, že ranking je málo prostupný, že juniorům trvá, než se dostanou v dospělých na nějakou úroveň. A teď tady máme závod, kde junioři a nakonec i dorostenci si mohou na dospělých vyběhnout pěkné body a zároveň při tom nepřijdou o nějaký svůj důležitý závod,” popisuje Radim fakt, že na MČR v KO sprintu budou sice vypsány pouze dvě kategorie: D21 a H21, ale budou poměrně hodně otevřeny jak pro široké pole dospělých (do 220. místa v Rankingu + postupující z oblastních mistrovství ve sprintu), tak pro nejlepší dorostence a juniory (závodníci ročníku 2003 – 2006, kteří jsou držiteli soutěžní licence A).

Bude v Čechách self-choice? Jakou dělící metodu osobně preferuje? Jak těžké je uspořádat KO sprint oproti klasickému sprintu? Poslechněte si celý rozhovor v O-News.cz Podcastu.

MČR 2023: Klasika na jaře, krátká a sprinty na podzim

Nezvykle rozložené jsou letošní domácí mistráky. Krom novinky v podobě zmíněného Knock-out sprintu na první pohled závodníky zarazí několik změn oproti minulým sezónám. MČR na klasické trati za pořadatelství brněnských Žabovřesk je nezvykle již v červnu. Důvodem jsou nájemci honitby v prostoru závodu u Brna, kteří nepovolili závod v září kvůli lovecké sezóně. Do karet to hraje i českým reprezentantům, které v létě čeká ryze lesní MS ve Švýcarsku, a tak se na podzim před sprintovým ME náročná klasika příliš nehodí. Naopak pořadatelé krátké trati z PBM nedostali na červen povolení od CHKO, a tak je přesun MČR na krátké trati na září vlastně taková “win-win” situace.

Vývoj okolností a složitější jednání s vlastníky a striktnější přístup některých institucí obecně pořadatelům v poslední době stěžuje situaci, a tak je dost možné, že pevné body v kalendáři, na který jsme byli před covidovou pauzou dlouhá léta zvyklí, se budou takto měnit častěji.

Na podzim budou také sprinty. Týden před sprintovým ME v Itálii čeká na závodníky domácí sprintovaný trojboj. MČR v KO sprintu, ve sprintu i ve sprintových štafetách během prodlouženého víkendu.

Přehled hlavních domácích závodů sezóny 2023

MČR v nočním OB, 15. 4. 2023, Petrohrad – pořádá SKOB Slaný (mapa)

MČR na klasické trati, 10. – 11. 6. 2023, Neslovice – pořádá SK Brno Žabovřesky a Beta Ursus Rosice (mapa)

MČR na krátké trati, 16. – 17. 9. 2023, Samotín – pořádá TJ Spartak 1. brněnská (mapa)

MČR v knock-out sprintu, 28. 9. 2023, Písek – pořádá klub Orientační sporty Písek (mapa)

MČR ve sprintu, 30. 9. 2023, Opava – pořádá Orientační běh Opava (mapa)

MČR sprintových štafet, 1. 10. 2023, Opava – pořádá Orientační běh Opava (mapa)

MČR štafet, klubů a oblastních výběrů žactva, 14. – 15. 10. 2023, Krouna – pořádá OK Lokomotiva Pardubice

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.