Podcast: Nešvary tratí & Hostování v dospělých

od | 31. 1. 2024 | Metodika, Orientační běh, Podcast, Stavba tratí

O-News.cz Podcast je tu již s 9. dílem své zimní “metodické” série, který je opět členěn na stavitelskou a tréninkově-závodnickou část. V té stavitelské Dan Wolf rozebírá různé nešvary tratí. Konkrétně třeba jak eliminovat neférové pasti a faktor náhody. Co to jsou takové neférové pasti? Co jsou protiběhy a ostré úhly a proč se nemají používat? Jak rozhodně nenachytávat závodníka? Jak správně situovat občerstvovačku na kontrolu? Ve druhé části se David Procházka vrátí k tématu, které od podzimu velmi rezonuje domácí o-scénou. A to je hostování v dospělých. Co nám hostování přináší? Jak to bude fungovat? Do kdy hostování nahlásit? Bude to opravdu taková změna, jak se mnozí obávají? A jak zamíchá vrcholnými štafetovými závody? Pro nás možnost navázat na květnaté podzimní diskuse a čas si trochu zafabulovat a probrat možné scénáře směrem k jarním štafetám, na které se už moc těšíme. Příjemný poslech!

Kontroly v přímce. Věc, která sice není proti pravidlům, ale je to nachytávka na závodníka, protože prostřední kontrola často zaniká, pokud se u ní neláme spojnice. Buďte si jistí, že takovou kontrolu by několik závodníků ze startovního pole přehlédlo. A to není dobře. (Mapa: LPU)

Ve stavbě tratí dnes navážeme na minulý díl, kde jsme probírali změnu směru, změnu tempa a dávali tipy na možnosti, jak může stavitel tratí zkusit férově nachytat závodníka, udělat mu trať co možná nejtěžší a vytáhnout z terénu maximum. Dnes se naopak podíváme na to, jak závodníka rozhodně nenachytávat. Vrátíme se trochu k již zmíněnému faktoru náhody a probereme další neduhy a nešvary, které by správná trať mít rozhodně neměla, dnešní radu bych nazval něco jako “eliminace neférových pastí a faktoru náhody”.

Příklady sporných situací a neférových pastí, kterých by se stavitel měl pokusit vyvarovat, a které Dan s Dejvem v podcastu rozebírají jsou třeba:

  • Sporné kontroly, kde mapa nesedí se skutečností
  • Kontroly na náhodu
  • Optimální varianty postupů vedoucí přes zakázané prostory
  • Kontroly na podobných objektech blízko sebe
  • Podobné kódy kontrol blízko sebe
  • Narušená „postupka“ kódů
  • Kontroly v jedné přímce
  • Občerstvovačky před kontrolou
  • Špatně rozložené občerstvovačky.
  • Protiběhy
  • Ostré úhly

Hostování? Od letoška i v D/H21!

Vedení sekce OB schválilo na podzim loňského roku novelizované Prováděcí předpisy k registacím sekce OB pro sezónu 2024, které mimo jiné v bodě 4 přinesly drobnou, ale za to vcelku podstatnou změnu. Píše se tam totiž, že: “Hostování sportovců v sekci OB je povoleno pro závody štafet a klubů v kategoriích dorostu a dospělých.” Může se to zdát jako jedno slovíčko navíc, ale je to poměrně zásadní změna, která vyvolala vášnivé diskuse, o kterých jsme psali na podzim.

Hostování bylo dále dopracovano i do Soutěžního řádu a Prováděcích předpisů k soutěžím a dalších dokumentů, které vyšly začátkem ledna. Pojďme si tedy shrnout, jak to bude fungovat.

Jeden sportovec smí hostovat pouze v jednom klubu a hostování je jednotné napříč kategoriemi, tj. hostující sportovec dorosteneckého věku hostuje automaticky také v kategorii dospělých. To je změna oproti stavu, který platil do loňské sezóny. Nyní ve všech oficiálních závodech štafet a závodech klubů v kategoriích dorostu a dospělých v celé závodní sezóně musí závodit za klub, kde má schválené hostování. V kategoriích žactva ani veteránů hostování není. Veterán však může hostovat v kategorii dospělých.

Jedno z potvrzených ohlášených hostování má zapsáno třeba Pavel Kubát, který sice opouští OK99, ale ne silný štafetový kontingent PHK, kde zůstane na hostování. (Foto: Anna Auermüllerová)

Hostování je pro závody Českého poháru štafet a MČR štafet, kde může startovat ve štafetě vždy pouze jeden závodník s povoleným hostováním. Stejně tak je to i v MČR sprintových štafet, kde také může startovat pouze jeden hostující závodník nehledě na to, jestli je to muž nebo žena. V MČR klubů pak mohou ve štafetě startovat jedna závodnice D a jeden závodník H s povoleným hostováním.

Žádost o povolení hostování se musí zadat v systému ORIS do 29.2.2024.

Už nyní se nám v ORISu schází první zajímavá ohlášená hostování. Zatím spíše ve stylu “návratů” závodníků, kteří v minulosti kvůli štafetám přestoupili a nyní se vrací do svých původních klubů s tím, že si do klubů, za které běhají štafety, sjednávají hostování. Ale rýsuje se nám tam i hostování některých běžců a běžkyň ze širší špičky, které nemají v domovském klubu štafetu. Na podzim se rozjela celkem podnětná diskuse na toto téma, některá témata z ní jsou rozebrána i v O-News.cz Podcastu, kde si kluci i trochu zafabulovali, “co by, kdyby”. Ostatně, poslechněte si celý aktuální díl.

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.