Podcast: Mimořádný juniorský vrchol sezóny je tu!

od | 1. 11. 2022 | OB ve světě, Orientační běh, Podcast, Předstartovní horečka

Jsme za půlkou podzimu, na chvostu sezóny a přesto nás čeká vrcholná světová orienťácká akce, Mistrovství světa juniorů. Pandemický odsun z roku 2021 a rozsáhlé lesní požáry horkého léta 2022 způsobili, že se juniorské MS v Portugalsku neplánovaně rozdělilo, v létě se odběhly pouze městské závody a nyní nás čekají lesní disciplíny. Je čas se podívat na to, co závodníky v portugalském vnitrozemí čeká, zkusíme odhadnout, kdo naváže na sprintové úspěchy a na celý šampionát mrkneme samozřejmě i českou optikou. Přinášíme předstartovní horečku formou stručného článku pro ty, kteří rádi hltají informace očima a také formou O-News.cz Podcastu pro ty, kteří preferují konzumaci zajímavého obsahu ušima.

Anna Karlová, dvojnásobná bronzová medailistka z letní části JMS 2022. O tom, jak se na podzimní část JMS chystala nám v pátek napsala sloupek a také popovídala v dnešním podcastu. (Foto: Martin Křivda)

Poslouchej O-News.cz Podcast! Povídáním o JMS 2022 provází Dan Wolf, roli “experta” zastává dvojnásobný účastník JMS David Procházka a hosty na slovíčko jsou medailisté z letní sprintové části a želízka české reprezentace Anička Karlová a Jakub Chaloupský.

O-News.cz Podcast II: Nová řáda. Nová posila týmu – nový spolumoderátor David Procházka. Nová znělka. Nové mikrofony. Nový zápal. A věřme delší výdrž. Sledujte nás ve Spotify či vašich podcastových aplikacích. Příjemný poslech!

3 dny, 3 závody, 6 sad medailí

JMS se vrací tam, kde v létě neslavně předčasně skončilo. Do portugalského městečka Aguiar da Beira ve vnitrozemí, kousek od Viseu. Tentokrát se ale poběží pouze v okolních lesích. A program bude nabitý, nabídne totiž tři závody ve třech dnech. Vše začne v pátek middlem (bez kvalifikace), v sobotu se ze stejné arény a ve stejném terénu poběží štafety a v neděli se závodníci přesunou o kus dál na závěrečný náročný long.

Program JMS

Pá 4.11. Middle distance, start od 10 hodin našeho času, konec v 15 hod
So 5.11. Relay, start ženy 11 hodin, start muži 13 hodin našeho času
Ne 6.11. Long distance, start od 10:30 hodin našeho času, konec v 16:30 hod

Na závodníky čekají typické terény portugalského vnitrozemí. Převážně borové lesy s tvrdou rychlou podložkou, zvlněné až kopcovité, plné skalních srázů, kamenů a balvanů nejrůznějších velikostí a tvarů. Velké části terénu bývají polootevřené až otevřené s velmi dobrou viditelností, ale s bariérami v podobě různých obtížně prostupných křovisek.

Český tým ve středu cestuje do místa konání v mírně obměněné sestavě. Zraněnou Michaelu Metelkovou nahradila původní náhradnice Ema Černá. Na podzim také zraněná Markéta Mulíčková své zranění stihla doléčit a s týmem odjede. Mezi juniory se na podzim léčil ze zranění Matyáš Štregl a pro velký tréninkový výpadek byl nakonec nahrazen kometou podzimní části sezóny, aktuálně naším nejlepším dorostencem Janem Strýčkem. Tým vede šéftrenér Pavel Košárek.

Soupiska českého týmu pro podzimní část JMS

  • Juniorky: Ema Černá, Michaela Dittrichová, Anna Karlová, Markéta Mulíčková, Jana Pekařová, Lucie Semíková
  • Junioři: Daniel Bolehovský, Vít Čech, Ladislav Čepička, Jakub Chaloupský, Jiří Kostka, Jan Strýček
Bronzová radost české sprintové štafety (zleva: Markéta Mulíčková, Daniel Bolehovský, Anna Karlová, Jakub Chaloupský) v letním vydání “sprintového” JMS. Věříme, že Češi budou patřit k favoritům i v lesních štafetách. (Zdroj: https://jwoc2022.pt/)

Změny doznaly i ostatní národní týmy, kterých se nakonec sjede 30 a všechny nejsilnější orienťácké národy uvidíme na startu. Visel otazník, jestli národní federace finančně utáhnou neplánovanou mezinárodní akci navíc, ale zdá se, že se s tím většina týmů poprala. Z velkých hvězd bude chybět Švéd Axel Elmblad, vítěz sprintu z letního vydání JMS měl zdravotní komplikace po finále domácí série Silva League. Na startu nebude pro zranění ani druhý v pořadí letního sprintu Nor Tobias Alstad. Naopak do švédského týmu se vrací favorizovaná Hanna Lundberg, již dlouho etablovaná v popředí světových závodů i mezi dospělými, která se nemohla účastnit v létě.

JWOC tedy slibuje zajímavé souboje, skvělé závody a věřme, že i parádní výkony českých juniorů a juniorek.

Závody bude možno sledovat živě na webu JMS: https://jwoc2022.pt/

Improvizované nízkonákladové (ale v létě velmi kvalitní a pěkné) TV přenosy by měly být opět zdarma. Pokud se vám budou líbit, pořadatelé prosí o dobrovolný příspěvek za jejich práci.

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.