Mistr ČR Miloš Nykodým: “Cítil jsem se neskutečně dobře”

od | 2. 10. 2016 | OB v ČR, Orientační běh, Rozhovory

Miloš Nykodým – mistr ČR na klasické trati pro rok 2016. Jeho první titul mezi dospělými na této královské distanci. Povídali jsme si večer po závodech a krátký rozhovor přinášíme i čtenářům O-news.cz.

Jaké jsi měl před závodem pocity? Cítil jsi, že by to dneska mohlo jít?

Ráno jsem byl na 15 minut běhat (8:00) a vůbec jsem necítil, že bych včera běžel nějaký závod, takže jsem věděl, že to bude dobrý. Hned cestou na K1 jsem zjistil, že můžu terénem letět. A to mě hodně uklidnilo. I když hned na jedničku jsem měl první a poslední místo, kde jsem ztratil kontakt s mapou.

Porovnával jsem tvojí GPS s Pavlem Kubátem, chodili jste dost podobné postupy. Podle mě jsi měl velkou fyzickou převahu.  Jak jsi to viděl ty při závodě?

Cítil jsem se neskutečně dobře. Forma krystalizuje přesně tak,  jak jsem tajně doufal. Když jsem cestou na K11 doběhl Arona o osm minut, tak mi narostla ještě větší křídla. Nechtěl jsem mu hned utéct, ale v podstatě se se mnou vůbec nesvezl.

Co nějaké chybky, byly? Z GPS jsem vypozoroval na K18 asi na 45 sekund.

Jo jo, něco bych si tam našel. Hned na K3 jsem ulétl lehce doprava, ale nakonec to bylo asi dobrý, protože od tama byla lehčí dohledávka. Kdybych měl hledat úplný detaily, tak se mi úplně nepovedla dohledávka šestky. Ale jedinou velkou chybu jsem udělal na K18, kde jsem napoprvé netrefil světlinku. Teda světlinku jsem trefil, ale ne tu zmapovanou. Světlinek tam bylo kotel. Když jsem ji pak našel, tak byla fakt veliká. Ale to člověk při náběhu nemohl vědět. Byla to cca minutová chyba, protože ten kopec při odběhu z K17 jsem celý docela rychle vyběhnul.

Jak hodnotíš terén a tratě? Byl to hodně běžák?

Terén je to pěkný, ale hodil by se více na štafety. To, že se poběží klasika na Vysočině, se mi nelíbilo už od začátku, protože na Vysočině se celkově nenajdou terény vhodné pro tuto disciplínu. Ale všude je potřeba umět běhat. Finálová trať se mi docela líbila, ale byl jsem na ní dobře připravený. Kvalifikace byla mnohem slabší, tam nebylo vůbec nic (H21A). U kvalifikace si myslím, že jsem i na Roumanově mapě (mapa připravená Romanem Zbrankem pro O-news.cz – pozn. red.) postavil zajímavější trať. Běžák to byl neskutečněj. Ale mně se běželo dobře.

Díky za rozhovor!

nykodym-mcr

Miloš Nykodým si dobíhá pro zlatou medaili. Foto: Petr Kadeřávek

 

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.