IT v OB (3. díl) – řešení roudnického oddílu

od | 15. 2. 2018 | Další, Fenomén, Orientační běh

Na podzim jsme vám přinesli dva články vycházející z bakalářské práce Jindřicha Buka z oblasti počítačů a orientačního běhu. Jeden zjednodušeně mapoval, jak lze využívat IT v orienťáku a druhý shrnoval průzkum, který autor provedl mezi největšími českými oddíly o tom, jak IT využívají a jak by ho využívat chtěly. To nejzajímavější jsme si nechali na konec – konkrétní aplikace vytvořená pro roudnický oddíl. Tu vám představíme právě v tomto článku.

Co je to zač?

Jedná se o webovou aplikaci (přistupuje se k ní přes webový prohlížeč), ke které mají přistup všichni členové roudnického oddílu a slouží k běžné administrativě a správě oddílu. Aplikaci v oddíle už rok úspěšně používáme. Nejsilnější i nejslabší stránkou systému je snaha o moderní přístup a inspirace v nejvýznamnějších sociálních sítích především pak ve Facebooku.
Finanční náklady oddílu jsou přitom jen asi 1400 Kč/rok za provoz domény a serveru, na kterém aplikace běží.

Co umí?

Aplikace je komplexní a měla by pokrývat téměř všechny oblasti, které byly ve výše zmíněném průzkumu zkoumány.

  • Členové: správa seznamu členů včetně jejich rolí v oddílu, profily jednotlivých členů
  • Závody: seznamy, kalendáře, detailní informace, přihlašování, výsledky
  • Tréninky: seznamy, kalendáře, detailní informace, přihlašování, tréninkové plány
  • Události: jiné události týkající se oddílu
  • Komunikace: soukromé a hromadné zprávy mezi členy, tematická fóra, veřejné příspěvky
  • Finance: správa účtů členů, automatické načítání vkladů na oddílový účet, automatické strhávání plateb za startovné
  • Statistiky: propracované statistiky závodů, tréninků a aktivit v aplikaci

Chcete-li se podívat blíže. Na adrese http://obsystem.jindrichbuk.cz (uživatelské jméno: user3 ; heslo: heslo1234) najdete verzi webu před rokem odevzdávanou jako bakalářskou práci. Není tedy aktualizovaná jak po funkční, tak po datové stránce. Ale můžete si udělat představu, co všechno lze v aplikaci najít.

Základní myšlenky

Všechna administrativa na jednom místě

Základní myšlenkou celé aplikace je spojit všechny elektronické aktivity oddílu do jediné aplikace. Členové nemají žádný důvod používat ORIS, k tomu e-mail, a navíc sledovat oddílové stránky. Nyní se na závody přihlásí na stejném místě, na kterém zjistí, kdy je příští trénink, napíší vedoucímu zprávu, či zkontrolují stav svých vkladů.

Přihlašování na závody.

Všechny novinky na jednom místě i u konkrétní akce

V oddíle se děje mnoho věcí. Členové se účastní závodů, oddíl závody pořádá, probíhají tréninky a do toho mnoho dalších nepravidelných věcí. Vstupní stránkou aplikace proto je nástěnka se všemi novinkami z dění v oddílu a seznamy nejbližších závodů, tréninků a událostí. Bez jediného kliknutí si tak člen rychle udělá představu, co se děje. Zajímají vás jen závody? Prokliknete se do sekce Závody a vidíte nástěnku s novinkami týkajících se jen závodů a seznam nejbližších závodů. Zajímá vás jen konkrétní závod? Prokliknete se na konkrétní závod a vidíte detailní informace o závodě, nástěnku s novinkami týkající se konkrétního závodu a fotografie ze závodu.

Vstupní bod aplikace.

Zdání aktivity

Problémem středně velkých oddílů může být, že se členové příliš nezapojují do oddílových aktivit a jen závodí. Často ani nevědí, co vše se vlastně v rámci oddílu děje. Důležitou vlastností aplikace tak je neustálé připomínání všem, že to v oddíle žije a není to jen o závodech. Žádný z členů se už novinkám z dění v oddíle nevyhne. To má za cíl zvýšit angažovanost jednotlivých členů.

Obsah tvoří uživatelé

Rysem sociálních sítí je, že obsah tvoří uživatelé, a ne tvůrci sítě. To je do aplikace promítnuto mnoha méně či více významnými detaily. Základní informační komponentou jsou všudypřítomné nástěnky, kam může kdokoliv přidávat příspěvky. Například lze takto nahrávat odkazy na záznamy ze sportovních aplikací ze závodů či tréninků. Každý příspěvek na nástěnce lze komentovat. Na mnoha místech aplikace jsou fotogalerie, kam může kdokoliv nahrávat související fotky. Samozřejmostí je možnost nahrávat mapy ze závodů, ideálně i se zakreslenými postupy.

Podpora soutěživosti

Nejlepších výsledků většinou dosahují soutěživí lidé. Celá aplikace je proto protkaná bodovým systémem, který umožňuje soutěžení i napříč kategoriemi a pohlavími. Body členové přitom nesbírají jen za závody. Nýbrž i za tréninky či aktivní využívání aplikace. Propracované statistiky jsou oblíbenou částí každoročních valných hromad, kde se sejde většina členů oddílu. Zjistit, kolik, kdo za rok naběhal kilometrů, kolik průměrně trávil času v lese, či kdo sesbíral kolik kontrol vždy pobaví.

Statistiky závodů.

Hodnocení po roce používání

Aplikaci v oddíle používáme déle než rok. Úspěchem je, že nikdo nepřišel s názorem, že by bylo lepší ji nepoužívat. Naopak různí členové hodnotí různé funkce velice kladně. Jak to ale v IT bývá: „nikdy se nezavděčíš každému“. Objevily se tedy i negativní ohlasy k jednotlivým vlastnostem. Většina z nich souvisí s nepochopením základních myšlenek systému. Systém je totiž poněkud složitější, než by většina lidí potřebovala. Bohužel věci jedněmi považované za příliš složité nebo zbytečné jiní hodnotí za přínosné. Držím se tedy dále myšlenek, které jsem do aplikace vložil a doufám, že se s tím nakonec přeci jen členové naučí pracovat a budou využívat všechny možné přínosy.
Z technického hlediska se rozhodně jedná o použitelný systém. Občas se stále objevují různě závažné chybky. Často jsou bohužel způsobeny změnami, které probíhají v ORISu, který je používaný jako hlavní zdroj informací o závodech a pro přihlašování členů na závody.

Co dál?

Zveřejněním tohoto článku vyvstává otázka: „Co když se aplikace někomu zalíbí a bude ji chtít také?“ Na ni není snadné odpovědět. Držet ji pod pokličkou zjevně nechceme. Na další vývoj a uzpůsobování dalším oddílům vzhledem ke škole a práci není moc času. Čas je ale jen otázkou priorit. Líbí-li se vám naše aplikace, napište a třeba něco vymyslíme.

Jindřich Buk

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.