ISOM 2017: novinky a povinnosti

od | 10. 8. 2017 | Mapařina, Orientační běh

V dubnu byl představen nový mapový klíč ISOM 2017, který lze použít již na mapách vydaných od května. O klíči jsme psali tady. Od té doby se připravovalo české vydání normy a výkonný výbor ČSOS odsouhlasil termíny, kdy se musí mapový klíč použít. Pojďme se podívat na novinky, které se dotknou jak závodníků, tak především pořadatelů a mapařů.

Výkonný výbor na svém červnovém zasedání v Brně rozhodl, že na celostátních závodech (MČR, ŽA, ŽB atp.) nejdéle od 1. ledna 2018 musejí být mapy vyhotoveny v novém mapovém klíči (podobně jako tomu je ve světě, kdy je od nového roku povinnost na závodech mít mapy v normě ISOM 2017). Pro závody nižšího stupně (oblastní žebříčky, vícedenní závody o prázdninách atd.) tato povinnost není, až do konce roku 2020 lze vydávat mapy v mapovém klíči ISOM 2000. Je to z toho důvodu, že pro závody oblastní úrovně se vydávají mapy, které mohly být použité již v předešlých letech, a aktualizace a převedení do nové normy není zcela triviální a zvláště pro malé oddíly nákladné. Nicméně doporučení je jasné – nové mapy začít tvořit již v novém mapovém klíči. To, v jakém klíči nakonec dostanete mapu, byste měli objevit v rozpise závodu a pokynech. Právě zde by měli pořadatelé uvádět použitou mapovou normu pro daný závod. Pro závody ve sprintu se nic nemění, je stále v platnosti mapový klíč ISSOM 2007 (z této normy i nový mapový klíč částečně vycházel).

Část mapy vytvořené podle nového mapového klíče ISOM 2017.

Mapová rada během jara připravila překlad mapového klíče ISOM 2017, dala k připomínkám vedení sekce OB a pravděpodobně na zářijovém Výkonném výboru ČSOS dojde ke schválení. Jak vypadá taková mapa podle ISOM 2017 v praxi? Na závodech v italských Dolomitech už mapy podle nové normy byly, podívejte se například zde.

Nový klíč zavádí nové značky, některé mění a jiné odstraňuje. Cílem je sjednotit všechny mapy v různých měřítkách, což znamená, že kresba nijak nezávisí na měřítku mapy použitém pro vytištěnou mapu. Tedy mapa v měřítku 1 : 5 000 (použitá například pro veteránské kategorie v členitém skalnatém terénu) bude trojnásobně zvětšena oproti hlavní měřítku, které je 1 : 15 000, a bude mít stejnou míru generalizace. S tím souvisí i to, že se mění vzdálenost severojižních čar nebo velikost koleček znázorňující místa kontrol (průměr 5 mm na mapě 1 : 15 000, 7,5 mm na mapě 1 : 10 000 atd.). To je důležitá informace pro stavitele tratí a hlavní rozhodčí, že se nemění “jen mapa”, ale i další prvky související s tratí.  Kromě toho lze použít značku č. 702 (Místo výdeje map) tam, kde se mapy nevydávají v místě trojúhelníku. Změn je ve skutečnosti celá spousta, zhruba 4/5 z nich je však jen kosmetických, které si závodník nevšimne. O té pětině chystáme od října na O-News.cz seriál, aby vás v nové sezóně nic nepřekvapilo.

Ukázka nových objektů v ISOM 2017.

Chcete-li si stáhnout nový symbolový klíč, máte šanci níže. Nejen pro čtenáře O-News.cz připravil bývalý český reprezentant Adam Chromý symbol set, který vychází z defaultně vytvořeného souboru od firmy OCAD a doplněn minimálními přípustnými značkami jako je kamenné pole, podrosty atp. “Není tam naprosto nic, co by nebylo podle klíče,” říká Chrobák, který také opravil v souboru řadu chyb v nastavení barev nebo symbolů. Zároveň je klíč doplněn pracovními značkami, které před odevzdáním svého díla jsou mazány.

OCAD soubory s novým mapovým klíčem ISOM 2017:

 

 

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.