Poslední říjnový o-víkend: 3 závody zrušeny

od | 30. 10. 2017 | Orientační běh, Závody

Na poslední říjnový víkend nebude řada závodníků i pořadatelů vzpomínat v dobrém. Už v pátek přišla zpráva, že nedělní běžecký závod “Mattoni Free Run” na Konopišti je přesunut na 9. prosince z důvodu hrozících velmi špatných klimatických podmínek a padajících větví ze stromů. To orienťáka nic nepřekvapí, řekl si nejeden o-běžec při pročítání webů. Nedělní realita vypadala ale jinak.

V sobotu, na státní svátek oslavující Den vzniku samostatného Československého státu, se na start dvou oblastních žebříčků postavilo 549 běžců. Novinkou byl i Český závod týmu, o kterém jsme psali odpoledne. Současně se v sobotu také konal 7. závod Dětské ligy Táborska.

Oblastní žebříček Moravskoslezského kraje

V areálu restaurace Porubská myslivna v Ostravě se konal 7. závod žebříčku MSKSOS. “Jednalo se spíš o dlouhý middle než o klasiku, která tu moc postavit nejde,” upřesnil ředitel závodu Oldřich Vlach, který i vytvořil mapu pro tento závod. Mezi ženami byla nejlepší Monika Doležalová (OK Kamenice), která o 27 sekund porazila třineckou Kateřinu Argalášovou. Třetí skončila její klubová kolegyně Markéta Sabelová, která však měla ztrátu na vítězku téměř 8 minut. V mužích byl nejrychlejší Juraj Bencúr (OOB TJ Slovan Luhačovice), druhé místo obsadil Jan Cienciala (TRI) se ztrátou lehce nad minutu, třetí byl polský závodník Jakub Jaroszek (+2:49).

 

Liga Vysočiny

14. závod Ligy Vysočiny na krátké trati uspořádal Sportovní klub OK Jihlava ve Smrčné nad Sázavou. Centrum bylo v základně DDM Jihlava, odtud to nebylo daleko na start (600 m), ani do cíle, který byl na dohled od shromaždiště. V ženách byla nejlepší Alena Voborníková (CTB), pomyslnou stříbrnou medaili vyhrála mladší dorostenka Kateřina Blažková (SJH), na bednu se ještě propracovala i třetí Jana Benešová (CTB). V mužích rozhodlo sedm sekund pro Vladimíra Krejsu (CHT) před Jeronýmem Kamenickým (OSN), třetí místo bral Jan Palas (ZBM).

Dětská liga Táborska

7. závodem v sobotu pokračovala Dětská liga Táborska. Ligu pořádá nově vzniklý oddíl OK Střelka (dříve členové SK Kotnov Tábor) hlavně pro děti. Nejvíce se účastní závodníci ve věku od 3 do 10 let, které oddíl i trénuje. Hlavní kategorií jsou proto fáborky (samostatně i s rodiči), potom kategorie lehká bez fáborků. Obě kategorie se běhají na SI. Třetí těžší kategorie (měří 3 – 4 km) běhají většinou rodiče od dětí a je stavěna na tréninkových lampionech s kleštěmi.  Trať fáborkovou s doprovodem ovládl Matěj Kotek (2. Jolana Doležalová, 3. František Bílek). Vítěz kategorie fáborků bez doprovodu se jmenuje Matěj Krätzer (2. Nikola Vaníčková, 3. Adam Škrdle).

V neděli se měly konat oblastní žebříčky v Ještědské, Východočeské a Hanácké oblasti. Všechny tyto závody byly zrušeny z klimatických důvodů. Na řadě míst navíc nešla během dne elektřina. Závod Ještědské oblasti bude pravděpodobně přesunut na nový listopadový termín. “Závod bude pravděpodobně uspořádán v náhradním termínu v neděli 12.11.2017. Finální potvrzení náhradního termínu či úplné zrušení závodu bude zveřejněno do středy 1.11.2017 stejně tak, jako případný postup v přihláškách na přesunutý závod,” říká předseda JO Tomáš Vácha. To naopak Východočeský pohár, který se měl konat v Holovousích, je definitivně zrušen bez náhrady. Přesunutý je také závod Hanácké oblasti, ten by měl být 11. listopadu.

Prostor Východočeského poháru ráno při roznášení kontrol. Zdroj: HOR.

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 15. 5. 2024
a svátek má Žofie.