MČR na KT v LOB: rozbor H21

od | 1. 2. 2017 | Analýzy, LOB, Závody

Ve včerejším článku jsme se podívali na výsledky a komentáře úspěšných závodníků. Jak ale probíhal závod v hlavní mužské kategorii na trati? Rozhodovaly volby postupu, mapová technika nebo hrubá síla? Portálu O-news.cz poskytli názory všichni medailisté v kategorii H21 (Petr Horvát, Radek Laciga, Jakub Škoda) a také Michal Argaláš, který měl sice třetí nejlepší čas, ale jednu kontrolu orazil špatně.

Start – kontrola 3

První tři kontroly, které byly jen na rozježdění. Všichni 4 závodníci jedou stejně, rozhoduje fyzická připravenost. Petr Horvát má sice “až” 4. nejlepší mezičas na K1, nicméně na další kontrole je už celkově první a tuto příčku drží až do cíle. Celkově druhý Radek Laciga je na sedmé pozici na K3 a ztrácí už 21 sekund na Horváta. “Samotný závod jsem začal trochu opatrněji, přeci jen jsem nejel rychle dva týdny (Jakub Škoda byl nemocný, proto se nezúčastnil ani závodů o týden dříve – pozn. red.), cestou na dvojku jsem orazil navíc kontrolu o pár desítek metrů dřív na stejné cestě při mapování další části tratě, naštěstí jsem ale potkal i tu správnou,” komentuje Škodík první stovky metrů v závodě.

Kontrola 4

Jedna z voleb na trati. “Po krátkém rozhodování jsem to střihnul rovně přes Černou Opavu, čímž jsem si to mohl obhlídnout a pak si to v protisměru zopáknout na K13,” uvádí Radek Laciga (Kládin) a podobně jedou i soupeři. “Zleva dlouhý, zprava ještě delší, takže jedině rovně! Jet se dalo celkem dobře až k tomu hlavnímu potoku, kde jsem zul lyže, zchladil si nohy a pak doběhl na plnou. Prý ten potok šel i přejet/přejít po ledě pár metrů vpravo, ale rychlejší to dle mě nebylo,” rozebírá Petr Horvát své myšlenkové pochody na K4. Ten také tento postup vyhrává, druhému Kládinovi dává 17 sekund. V cíli třetí Jakub Škoda dostává od mistra republiky 52 sekund. “Zásadní volbu hned na čtyřku jsem rozmýšlel tak důkladně, že jsem si nevšiml možnosti využít tečkovanou stopu a přeběhnutí potoku a jal se objíždět zprava. Štěstí ale přeje připraveným a u inkriminované odbočky jsem zkratku objevil a odbočil dolů, před potokem sundal lyže a suchou nohou se skrz les dostal pěšky až na rolbovku hned u kontroly, “ objasňuje Kuba svůj postup. Všichni tři pánové tak postup šli stejně, mírný rozdíl pak byl při průchodu terénem v blízkosti K4.

Kontrola 5

K 5. kontrole se dalo přijet buď zdola po čárce nebo na okolo zprava po plné. “Po čárce se dalo skoro až bruslit. Řekl bych, že to bylo na stejno,” říká Michal Argaláš. Jeho postup byl stejný jako Jakuba Škody nebo Petra Horváta. Volbu po plné zvolil Radek Laciga a vyplatilo se. Postup o 11 sekund vyhrál před Petrem Horvátem. “Navíc jsem přišel o možnost omrknutí terénu u K6,” litoval trochu své pomalejší volby pozdější vítěz.

Kontroly 6-10

Celé dějství se odehrávalo na loukách. “Všechny kontroly na louce jsou jednoduché, stačí zvednout hlavu a vnímat rozhraní louka/les,” říká Petr Horvát, který podle mezičasů výborně zvládá výjezdy, naopak mírně ztrácí ve sjezdech. Zde je velmi silný Jakub Škoda, který vyhrává mezičasy na K6 a K9. Škodík i Kládin volí stejné postupy. Na desáté kontrole vede Petr Horvát o 40 sekund před Radkem Lacigou, třetí je Michal Argaláš už o 1:10 zpět.

 

Kontroly 11 a 12

Kontrola 11 nabídla dvě základní volby. “Zleva dlouhé, tečka zbytečné riziko, čárka začínala víc jak vrstevnici pod kontrolou, tak jsem se u kontroly otočil (při kontaktním ražení to není taková ztráta), přiložil pod kotel a jel zprava,” nastínil své myšlenkové pochody Petr Horvát. “Zvolil jsem kratší cestu lesem, abych potrénoval soupaž, do Finska je přeci potřeba,” naráží Jakub Škoda na blížící se ME ve Finsku. Ze sledované čtveřice zvolil delší variantu Michal Argaláš. Ten však bohužel tuto kontrolu neorazil. “Na kontrolu č. 11 přišla má fatální chyba. Zvolil jsem postup zleva, který byl delší, ale celý po plné. Ke kontrole jsem přijížděl shora, takže v plné rychlosti. Suverénně jsem orazil cizí kontrolu (byla mezi naší 11. a 12.k), nezkontroloval kód a, i když mi to k další kontrole připadalo docela blízko, jel jsem dál.”  Po této kontrole se tak na třetí místo posouvá Jakub Škoda, který na tomto postupu ztrácí 30 sekund na Petra Horváta.  Kontrola 12 nic nerozhodovala. 

Kontrola 13

Možná nejzajímavější postup na trati. Z Horváta se stal na chvíli o-běžec: “Varianty bez fikání jsem okamžitě zavrhl. Chtělo to asi po plné ke K4 a pak rovně. Já se rozhodl pro dobrodružství rovně (totiž v pěším OB se říká, že varianta rovně je snad vždy konkurenceschopná). Lyže mě donutil sundat ten první hustník, pak už to byl jen běh na buzolu s koupačkou v potoce. Za potokem jsem se začal bát, že jsem se ztratil, ale pak jsem potkal ten průsek, na kterém začínala tečka, nazul lyže a bylo to v cajku,” vysvětlil svůj postup mistr republiky. Nebyl překvapivě vůbec pomalý. Na nejlepšího Radka Lacigu ztratil 8 sekund. Při výborné fyzické připravenosti Horváta ale je celkem pravděpodobné, že na postupu, který volil např. Kládin nebo Škodík,  by byl rychlejší.

Kontroly 14-16

Tyto kontroly zdánlivě již moc neřešily. “Od řeky na K14 přichází nejhezčí část závodu, tedy konečně skútrovka a soupaž, přesně to, nač trénujeme a čeká nás na severu,” pochvaluje si Jakub Škoda. Budoucí vítěz Petr Horvát pak ztrácí 26 sekund na K15: “Má největší chyba. Moc jsem už mapě nevěnoval pozornost a jel jsem nejdřív na K16. Cestou z K16 na K15 jsem pak potkal v protisměru Milana Venhodu, koukl do mapy a pochopil, co se stalo.”

Kontrola 17

Poslední kontrola. Nenabídla sice změny v pořadí, ale pánové volili různě. “Do mapy už jsem snad ani nekoukal (stejně v ní byla ta sběrka oslintaná a na půl utržená), takže tak nějak směr cíl a rubat, co to dá. Bolelo to dost,” komentoval poslední metry Horvát. Mezičas vyhrál o 14 sekund. O 19 sekund byl pomalejší Laciga, který zvolil volbu po silnici.

Resumé

A výsledky již znáte.  Petr Horvát vyhrál s náskokem 58 sekund na Radka Lacigu. Velkou ztrátu měl už třetí Jakub Škoda – 3:35. Další pořadí: 4. Lauerman, 5. Kantor, 6. Venhoda. “Všechno klapalo až na tu mou chujovinku na K15, takže dobrý no. Spokojenost. Fakt skvělý!” řekl šťastný vítěz v cíli redaktorům O-news.cz. Jeho hlavní výhoda nad soupeři byla výborná fyzická připravenost na tento šampionát v lyžařském orientačním běhu.

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 14. 5. 2024
a svátek má Bonifác.