Začíná ME lesáků v orientačním běhu

od | 6. 8. 2019 | OB ve světě, Orientační běh, Předstartovní horečka

Po deseti letech se vrací největší lesácká orienťácká akce do České republiky. 26. ročník Mistrovství Evropy lesníků, jejich rodinných příslušníků a lidí pracující ve dřevozpracovatelském průmyslu se uskuteční během následujících pěti dnů v Jablonci nad Nisou a jeho okolí.

Česká republika hostí tuto akci již po třetí, v roce 1999 to pro nás byla premiéra ve Šternberku, v roce 2009 ve Zlatých Horách. Na letošní ročník zavítá 350 účastníků ze 15 zemí Evropy. Největší výprava dorazí z Polska. Čechům se podařilo využít domácích terénů a nasadit druhou nejpočetnější výpravu.

Momentka z posledního EFOLu, který byl v České republice (2009). Foto: Johanka Šimková.

A co závodníky čeká? V úterý si mohou osahat specifika jabloneckých terénu na modelu. Pro zájemce bude následovat lesnický seminář. Ve středu už se jede naostro. Prvním závodem bude sprint na Petříně. Nebojte, nepotáhneme závodníky do Prahy. Jablonec má taky svou rozhlednu Petřín. A stejně jako v Praze čeká na závodníky fyzicky velmi náročný kopcovitý terén. Odpoledne proběhne v areálu jabloneckého atletického stadionu slavnostní zahájení.

Nový dres českých závodníků na EFOLu. Foto: archiv Johanky Šimkové.

Ve čtvrtek vyrazí závodníci otestovat své schopnosti do atraktivního terénu z MČR štafet 2013. Ano, centrem pro krátkou trať bude biatlonový areál Jablonec – Břízky. Na večer je pro účastníky mistrovství připraven banket v prostorách jabloneckého fotbalového stadionu. Tímto děkujeme fotbalistům z Jablonce, že v Evropské lize nepřehráli tým z Jerevanu a tím nám uvolní své prostory, jinak bychom měli banket možná tak na parkovišti.

Lesní disciplíny se budou běhat na Břízkách, dějišti MČR štafet a družstev 2013.

Den po banketu je vždy od závodění pohov, což většina využije ke zkoumání krás pořadatelské země. Pořadatelé letos nachystali celkem tři exkurze. První z nich ukáže účastníkům pískovcové skalním města v Českém ráji, včetně návštěvy hradu Valdštejn, centra posledního závodu světového poháru 2018. Druhá exkurze je zaměřena více lesnicky a zavede lesáky do CHKO Kokořínsko včetně výšlapu na hrad Bezděz. Poslední exkurze vede do Lužických hor. Její součástí je návštěva lesního amfiteátru a hradu Sloup, Samuelovy jeskyně, vyhlídky Na Stráži a sklárny v Lindavě. Součástí každé exkurze je návštěva tamního pivovaru s degustací. Na večer se již tradičně sejdou hlavních představitelé EFOLu, aby domluvili fungování této lesnicko-orienťácké akce na další roky.
Mistrovství Evropy vyvrcholí v sobotu závodem štafet, které se bude konat také na Břízkách. V hlavní ženské kategorii Češky obhajují evropský titul z Lotyšska. Doražte zafandit, aby měli Češi krásné výsledky i letos. Fandění Vám umožní národní dresy, které jsou pro letošní rok u českého týmu novinkou.

České ženy obhajují zlato ze štafet z loňského roku. Podaří se jim v sobotu navázat na úspěch? Dvě členky štafety – Johanka Šimková a Alena Voborníková – budou součástí i letošního EFOLu. Foto: archiv Johanky Šimkové.

Nezbývá, než popřát pořadatelům hladký průběh závodů a trochu toho štěstíčka na počasí. Ve Zlatých Horách zasáhly EFOL povodně, tak snad se letos Jizerky neprojeví v celé své mokré kráse.

Johanka Šimková

 

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 22. 10. 2024
a svátek má Sabina.