Začalo ME v LOBu: česká reprezentace dorazila na poslední chvíli

od | 6. 2. 2019 | LOB

V tureckém středisku Sarikamis, které leží v provincii Kars na severovýchodě země, začalo dnes sprintem Mistrovství Evropy v lyžařském orientačním běhu. V této trochu pro LOB exotické destinaci se jezdí ve výšce nad 2000 m n. m., závodní prostory zasahují až do výšky asi 2300 m n. m. Do Turecka přijelo 15 výprav. 

Česká výprava čítající 4 ženy a 6 mužů měla však velké komplikace při příjezdu. Původně měla odletět z Prahy v pondělí 4.2. dopoledne, nakonec však z důvodu technických problémů letadla museli let o den odložit. Na místo konání tak dorazili až v úterý 5.2. v půl desáté večer místního času. “Takže to byl pak docela šrumec, zejména s mazáním,” přiznal letos nejlepší český závodník Petr Horvát. Hned další den, dnes dopoledne, se jel úvodní závod.

Češi na šampionátu: Hančová Petra (LPU), Mechlová Lenka (SHK), Neumannová Kateřina (PVP), Šimková Johanka (SHK); Horvát Petr (SSU), Laciga Radek (SZP), Hašek Jan (VPM), Škoda Jakub (VLI), Matuš Vojtěch (VRB), Vystavěl Ondřej (JPV)

Tím byl sprint. V mužském i ženském závodě byl odhadovaný čas překonán o více než 2 minuty. V ženách zvítězila Alena Trapeznikova z Ruska, když o 10 sekund porazila Švédku Magdalenu Olsson. Její týmová kolegyně Tove Alexandersson, která jistě patřila do okruhu favoritek na nejvyšší stupínek v závodě, nechala 33 sekund na 5. kontrole a v cíli ji dělilo 22 sekund od Trapeznikové. Na čtvrtém místě doplnila kompletní švédskou trojku v řadě Linda Lindkvist. Nejlepšího českého výsledku dosáhla jedenáctá Petra Hančová, když na vítězku ztratila 106 sekund. Další české závodnice dojely ve třetí desítce (22. Lenka Mechlová, 23. Johanka Šimková, 26. Kateřina Neumannová).

Nejlepší tři ženy v úvodním sprintu na ME v LOBu. Foto: IOF.

V mužském závodě si Lars Moholdt vytvořil čtyřsekundový náskok na Rusa Sergeye Gorlanova na 7. kontrole. Tento náskok navýšil až na 23 sekund už na kontrole č. 12. V cíli byl tak nejlepší s pohodlným náskokem 26 sekund na Švéda Erika Rosta, který se na druhou pozici propracoval v průběhu závodu po pomalejším startu. Třetí nakonec závod dokončil Nor Jorgen Madslien. Češi se do TOP 20 nepodívali. Nejlepším závodníkem byl Petr Horvát na děleném 21. místě. “Bylo to krásné. Nefikalo se zrovna málo, takže člověk musel tak nějak odhadovat, kde to bude fiklé a kde ne, a i podle toho volit postupy. Já tam nechal na čtyřech pěti postupech tak celkem 40-50 sekund,” hodnotil závodník Severky Šumperk. Také dva další Češi vybojovali místo ve třetí desítce (24. Jakub Škoda a 27. Radek Laciga), nejmladší závodníci výpravy byli pak v desítce čtvrté (32. Vojtěch Matuš, 34. Jan Hašek, 38. Ondřej Vystavěl).

Mapa mužské trati sprintu na ME v LOBu.

Závodníky čeká náročný program, již zítra jsou na programu sprintové štafety.

úterý 5. února – model a zahájení
středa 6. února – sprint (9:00 SEČ)
čtvrtek 7. února – smíšené sprintové štafety (9:00 SEČ)
pátek 8. února – krátká trať (9:00 SEČ)
sobota 9. února – volný den
neděle 10. února – klasická trať (9:00 SEČ)
pondělí 11. února – štafety (7:00 SEČ)

Další informace:

 

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.