Začal CEYOC. Nejlepším Čechem byl Vitebský

od | 5. 4. 2019 | Orientační běh, Reportáže, Závody

Středoevropské utkání dorostu na Ostravsku začalo prvním závodem v Dolních Vítkovicích. Běžel se sprint, který prověřil většinu účastníků zejména fyzicky. Česká reprezentace měla čtyřnásobné zastoupení na stupních vítězů.

Běželo se ve velmi zajímavém terénu Dolních Vítkovic, které jsou zapsány jako národní kulturní památka nacházející se poblíž centra Ostravy. Zahrnují rozsáhlý průmyslový areál Vítkovických železáren s unikátním souborem industriální architektury. Souboru tří na sebe navazujících celků – černouhelného dolu, koksovny a vysokopecního provozu – se také říká „Ostravské Hradčany“. Oblast je zapsána v seznamu Evropského kulturního dědictví. První část tratí také vedla po loukách a drobných remízkách. Obecně se jednalo o velmi rychlý sprint, kde rozhodovala zejména fyzická připravenost. Počasí bylo vskutku aprílové. Těsně před startem začalo dost pršet, déšť však v době startu prvních závodníků ustál a pak už jen se objevil v několika malých epizodách.

 

Kontroly byly umístěné na zajímavých objektech. Foto: Jan Picek.

 

V kategorii M16 se zaskvěl jablonecký Lukáš Vitebský, který trať dlouhou 2,3 km oběhl v čase 10:24. “Přijde mi, že jsem zaběhl docela dobře, ale udělal jsem tam pár chybek, zvlášť, když jsem četl popisy. Ale co se týče mapových chyb, tak jsem žádnou neudělal. Byl to leťák,” objasnil závod Lukáš. Z vítězství byl překvapený. “Upřímně jsem nečekal, že bych mohl vyhrát. Ale ke konci trati, kdy jsem věděl, že jdu bez chyb, tak jsem si říkal, že by to možná mohlo stačit na bednu.” Pouhou sekundu ztratil druhý Anselm Reichenbach z Německa, na třetí příčce se usadili hned dva závodníci: Čech Jakub Chaloupský a Němec Konstantin Kunckel. Ztratili na Vitebského 7 sekund. Na 5. místě skončil Matyáš Štregl, 7. místo patřilo Oldřichu Kohoutkovi, o místo za ním skončil Martin Gajda, 12. místo bral Filip Haas.

 

Pozávodní rozhovor Lukáše Vitebského pro Českou televizi. Foto: Jan Picek.

 

V mladších dorostenkách jsme měli také zastoupení na stupních vítězů díky Markétě Mulíčkové. “Žádné větší chyby jsem se nedopustila, ale na osmičku jsem byla taková zmatená. Spletla jsem si potrubí. Docela jsem se svým výkonem spokojená,” zhodnotila pro O-News.cz po vyhlášení brněnská závodnice. Ta sice ztratila na vítězku Boglárku Czakó z Maďarska rovných 40 sekund, přesto brala v cíli bronzovou medaili. Druhá skončila Viktória Mag, závodnice rovněž z Maďarska.  Do nejlepší desítky se vešly ještě další 3 české závodnice: 5. Barbora Smolková, 7. Ema Bulířová a 10. Karolína Hovořáková. Těsně za nejlepší desítkou skončila Dorotea Tichá, když obsadila dělenou jedenáctou příčku, šestnáctá byla Tereza Fejfarová.

 

Nejlepší tři mladší dorostenky. Foto: Jan Picek.

 

Kategorii M18 bohužel postihla nemilost, kdy na jedné z kontrol byla vypadlá SI jednotka, kterou mnozí závodníci hned neviděli. Někteří ji sice následně objevili, ale ztratili drahocenné sekundy. V určitý čas ji pořadatele zpět nasadili na stojan, takže někteří závodníci mohli mít výhodu. Nicméně po diskuzi v cíli bylo rozhodnuto, že výsledky jsou platné. Vyhrál velký favorit Jónás Ferenc z Maďarska, 35sekundové manko měl Polák Piotr Rzenca, dalších 6 sekund ztratil Zoltán Bognár z Maďarska. Pouhou sekundu za bronzovým stupínkem skončil Tomáš Janovský, který bohužel doplatil na spadlou jednotku. Trojice Sebastian Šafka, Milan Malačka a Lukáš Link se začadila za sebe na 7. – 10. místo (7. místo bylo dělené), 12. místo patřilo Michalu Švadlenovi, Jan Gajda byl diskvalifikovaný.

 

Trať M18

 

Ve starších dorostenkách to dlouho vypadalo, že první tři příčky obsadí maďarské závodnice. Ke konci startující Jana Pekařová se však vklínila mezi nimi a pro Česko vybojovala čtvrtou medaili, která byla tentokrát stříbrné hodnoty. “Ze začátku jsem trochu panikařila nebo spíš trochu ve stresu, ale chyby jsem nedělala. Bohužel se mi nepodařilo zůstat v takové pohodě,” přiznala turnovská závodnice. “Sprint byla moje nejsilnější stránka, o víkendu mi hlavně půjde doběhnout a užít si to,” dodala Jana Pekařová. Trať W18 nejrychleji oběhla Csilla Gárdonyi, bronzový stupínek opanovala Júlia Néda. Do TOP 10 se ještě probojovala pátá Michaela Dittrichová, osmá Kateřina Blažková a devátá Anna Kochová. Hned za ní skončila jičínská dvojice Róza Vejražková a Barbora Matějková.

 

Jana Pekařová dobíhá do cíle. Foto: Jan Picek.

Další informace:

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.