ŽA v Brdech: Dorostenci a junioři pod lupou

od | 7. 5. 2018 | OB v ČR, Orientační běh, Reportáže, Závody

Největším víkendovým dvojzávodem byl Žebříček A + ŽB Čechy – západ pořádaný klubem SK Praga na okraji Brd. Nezvykle nebyl závod součástí Českého poháru z důvodu souběžně probíhajícího Mistrovství Evropy, které začalo včera sprintem.

Sobotní krátká trať

Trošku netradičně se v sobotu běžela krátká trať. Pořadatelé tak zvolili pravděpodobně kvůli velikosti terénu, kde by na klasice ukázali celý prostor závodu krátké trati. Tratě z dílny Jana Flašara byly technické, nutily závodníky číst důsledně popisy. Nejeden favorit ztroskotal na laxní dohledávce a celkové pořadí tak bylo v mnoha kategoriích překvapivé.

Hlavní mužskou kategorii H21A však velmi přesvědčivě opanoval Vojta Kettner. Na rozdíl od ostatních šel závod čistě a v cíli tak měl na druhého Nožku přesvědčivý dvou a půl minutový náskok! Třetí místo vybojoval Štěpán Zimmermann. Při letmém pohledu na mezičasy je vidět, že muži bojovali hlavně se třetí a desátou kontrolou. Nechávali zde často minutu až dvě minuty na špatné dohledávce.

pragovackerajce.net

V závodu žen rozhodl devatenáctivteřinový doběh v podání Kamily Gregorové, že na nejvyšší stupínek vystoupí dvě ženy. Hradecká Karolína Teplá ještě na sběrce vedla o 4 vteřiny, ale famózní doběh Gregorové znamenal plichtu. O minutu a půl pomaleji běžela závod třetí Eva Kabáthová, která ustála souboj o bednu s Tužilovou o pouhé 4 vteřiny. Magda v závěru mohutně stahovala, ale trať pro ni byla moc krátká.

Pořadatelé věnovali o víkendu zvýšenou pozornost kategoriím staršího dorostu a juniorstva. Po oba dva dny běželi vybraní závodníci se svazovými GPSkami. V kategorii D18A se stala možná trochu překvapivou vítězkou Lenka Poláková (OOB TJ Slezan Opava), když o minutu porazila druhou Elišku Hojnou a o další minutu Adélu Rýdlovou. Trochu překvapená Lenka (ani neběžela s GPS) nám okomentovala svůj výkon: “Ze začátku jsem běžela volněji a hlídala si mapu, od poloviny jsme si začala více věřit a zrychlila. Nenapadlo mě, že bych se mohla tak dobře umístit, jelikož konkurence je opravdu velká!” Z GPS a mezičasů je vidět,že na rozdíl od soupeřek neudělala žádnou větší chybu!

Dvě drobné chybky na dohledávkách Elišky Hojné, které ji přisoudily druhé místo.

Kategorii jejich mužských protějšků opanoval Martin Roudný (LPU):“Trať se mi docela líbila, protože kombinovala jak technicky náročné pasáže, tak i velmi rychlé úseky. Jediné, co by se dalo staviteli vytknout, by bylo stavění kontrol do náhodných bílých fleků v hustníku. Chyby jsem udělal jen u pár dohledávek, ale nic velkého.” Martinova slova potvrzují dvě červená políčka v ORISu u kontrol č. 5 a 13. a GPS záznam.

Chyba v dohledávce Roudného na 13. kontrolu.

Velmi těsný souboj probíhal v juniorech mezi Otou Hiršem a Tomášem Křivdou. Klání, které 4x změnilo průběžného vedoucího, nakonec pro sebe vybojoval Ota. Do definitivního vedení se Ota dostal až Tomovou chybou na 15. kontrolu a do cíle tak doběhl s dvacetivteřinovým náskokem.

pragovackerajce.net

Naopak vítězka kategorie D20A byla “jasná” už od první kontroly. Barbora Chaloupská vyrovnaným výkonem postupně navyšovala svůj náskok, až z toho byly v cíli necelé dvě minuty na druhou Terku Čechovou. Třetí Barbora Vyhnálková ztratila na druhou pozici 7 vteřin.

Chyba Čechové na 8. kontrolu a Vyhnálkové na 9. kontrolu. V součtu byl souboj opět vyrovaný.

Nedělní klasika

Tratě nedělního závodu přichystal Tomáš Landovský. Většina tratí začínala v náročných kamenitých polích, ale zbytek závodu pak běžci strávili v poměrně rychlém lese.

V mužích si pro vítězství doběhl Radek Nožka (LPU), který hned na druhé kontrole doběhl o dvě minuty chybujícího Štěpána Dlabaju (TZL). Spolupráce této dvojice vynesla Štěpána až na třetí pozici. Mezi Nožku a Dlabaju se ještě vklínil Vojta Kettner (KAM). Na Nožku ztratil 2:55.

Podium kategorie H21A: 1. Nožka, 2. Kettner, 3. Dlabaja

Nedělní klasika se náramně vyvedla závodnicím SK Žabovřesky Brno. Nejen že obsadily celé stupně vítězů (v pořadí 1. Zháňalová, 2. Hlavová J., 3. Kabáthová), ale do první desítky se vešly další tři (Tužilová, Hiršová, Tesařová).

Se svazovými GPSkami opět běžel starší dorost a junioři. Sobotní vítězce D18A, Lence Polákové, se nepovedlo navázat na sobotní úspěch a na klasice uzavřela první desítku. Vítězkou se stala Nikola Thýnová a to hlavně díky velmi silnému závěru. Druhá byla stejně jako v sobotu Eliška Hojná, na Nikolu ztratila pouze 7 vteřin! A to ještě na předsběrce vedla. Stupně vítězů doplnila Martina Opálková se ztrátou pěti vteřin na Elišku. Byl to velmi vyrovnaný souboj!

Zajímavá volba kategorie D18A na čtvrtou kontrolu.

Závod juniorek měl stejný průběh jako v sobotu. Suverénní vítězka longu Barbora Chaloupská  o nedělním výkonu: “Mně se ta klasika hrozně moc líbila. Popravdě teď po Švédsku jsem se moc netěšila na orienťák u nás, ale nakonec se závody fakt povedly. Myslím tím, že volby se postavily na hodně kontrol a nebylo to jenom mezi obíhačkou po cestě nebo rovně terénem. Asi se mi běželo dobře i proto, že jsem vlastně neudělala za celý víkend chybu větší než na 20 s –  ta byla na klasice, kdy jsem naběhla do neslezitelných srázů. Takže super.” Druhá v závodě skončila Tereza Čechová. Ta dělala v úvodu chyby a i přes silný závěr ztratila necelé tři minuty. Třetí skončila Eliška Sieglová s čtyřminutovou ztrátou na vítězku.

I Juniorky měly volbu kolem kopce na čtvrtou kontrolu. Levá varianta Sieglové se ukázala jako výrazně ztrátová.

Mezi staršími dorostenci nenašel přemožitele Michal Bořánek (SSU). Jistým výkonem ve stylu start-cíl si doběhl pro vítězství. Druhý pardubický Ondřej Volák na něj ztratil bezmála dvě a půl minuty. Třetí Josef Nagy pak o 20 vteřin více. Příčemž souboj o druhé místo probíhal hlavně ve druhé půlce trati. Zatímco Volák na začátku ztratil a pak dotahoval, Nagy šel celou dobu vyrovnaně a dělal spíš drobnější chybky.

Juniory vyhrál “o jednu chybu” Vandas před Křivdou. Křivdovi se stala osudnou 10. kontrola, kde na Vandase ztratil přesně 39 vteřin, které mu chyběly na vítězství. Pro třetí místo si doběhl Ota Hirš se ztrátou 72 vteřin na vítěze.

Sobota:

Neděle:

ŽB Morava: Dvě vítězství pro Kozákovou

SK Haná orienteering připravil v Janovicích u Rýmařova dva závody Žebříčku B – Morava. Oproti ŽA se běžel tradiční formát, tj. v sobotu klasická trať, v neděli krátká. Hlavní ženskou kategorii si v obou dnech podmanila Zdenka Kozáková (TBM), když na nedělní klasice nadělila druhé přes 20 minut.

To v mužích byly souboje daleko vyrovnanější. Sobotní klasiku vyhrál Polák Michal Kalata o necelou půlminutu před Janem Kolárikem (TZL). O další dvě minuty horší čas zaznamenal třetí Jakub Zimmermann. Nedělní middle byl ještě do poloviny vyrovnaným soubojem mezi trojicí Smola, Kozák a Tománek. Smola však v druhé půli zrychlil a nakonec porazil druhého Kozáka o více než tři minuty. Na třetí místo se nakonec probojoval výborně běžící, avšak hodně chybující, polák Mateusz Dzioba. Kozák ho porazil o pouhých 5 treřin. Tománek ještě na sběrce držel třetí pozici před polákem, dostal však 4 vteřiny na doběhu a v cíli prohrál “bronz” o vteřinu.

Trať H21B nedělní krátké trati.

ŽB Čechy – východ : Vítězný double pro Dragowskiho

Oddíl OK 99 Hradec Králové uspořádal v Radvanicích na Trutnovsku dva závody Žebříčku B Čechy – východ. Stejně jako na ŽB Morava proběhla v sobotu klasická trať, v neděli krátká.

Kopcovitou klasiku ovládl v H21B Kuba Dragowski (TUR), který za celý závod neměl horší než 4. mezičas, a tak se v cíli mohl pyšnit náskokem 4:11 na druhého Filipa Záveského, až o další 3 minuty zpět byl Petr Zvěřina (oba LPU). V ženách byly souboje o pódium těsnější – vykrystalizoval minisouboj oddílu LPU a SHK. Již od prvního mezičasu vedla Martina Zvěřinová (LPU), ale druhá Zuzana Jedličková (SHK) ztrácela stále jen kolem půl minuty. Nakonec ovšem toto pořadí zůstalo. Souboj o 3. místo mezi Hepnerovou (SHK) a Fenclovou (LPU) vyhrála druhá jmenovaná, kvůli velké ztrátě Hepnerové při postupu na sběrku.

Při nedělním middlu dokázal opět zvítězit Dragowski, který o 39 vteřin porazil Marka Prášila (SJI), 1:22 na vítěze ztratil Eduard Šmehlík (SHK). Mezi ženami D21B se pořadí na prvních dvou místech prohodilo – zvítězila Jedličková a druhá byla se ztrátou 1:39 Zvěřinová, která si dvouminutovou chybou na první kontrolu velmi ztížila boj o vítězství. Třetí místo uhájila Tereza Panchártková (LTU).

Trať H21B sobotní klasiky.

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 22. 10. 2024
a svátek má Sabina.