Za námi je další o-víkend

od | 6. 2. 2017 | Orientační běh, Reportáže, Závody

První únorový víkend byl opět nabitý o-akcemi. Posuďte sami: Sněhulákův kufr, Bor cup, Plzeňská zimní liga, Hromniční trápení, Dědův HROB a Rychnovská noční liga. Pojďme si každou akci představit prostřednictvím fotek, map a zážitků ze závodu.

Bor cup

6. závod Bor cupu měl shromaždiště u hradu Kost v Českém ráji. Systém tréninku byl tentokrát scorelauf s vloženými povinnými postupy. Závodníci měli dva limity: 60′ za každou minutu nad 2 body dolů a 80′ pokud stihne všechny kontroly, jinak se počítá limit 60′, za každou minutu nad 4 body dolů. Den před závodem se tyto dva limity zvýšily o 10 min, protože v lese bylo 20-30 cm sněhu. Nejlepší závodníkem byl Daniel Hájek, který zvládl celou trať za 69 min. Více na stránkách Bor cupu.

Plzeňská zimní liga

Krásné počasí, tající sníh a paměťák se slepou mapou, to vše bylo k vidění a zažití v Letkově u Jandovy skály. Na přehledové mapě byla zakreslena přibližná poloha pokladů a cesta k nim vedla přes kontroly, na kterých si závodníci mohli volit vždy ze dvou dalších kontrol stylem jako na této mapě. A jak to dopadlo se dozvíte v tabulce s výsledky.

Jakub Šilhavý

Nedělní Plzeňská zimní liga.

Sněhulákův kufr

V neděli 5.2. proběhl další závod ze série Sněhulákův kufr, tentokrát s názvem Křemží Křížem Krážem. Záludnost závodu byla v tom, že místo silnice byl potok a ten se mohl přebíhat jen po vyznačených mostech a bylo nutné posbírat všechny kontroly dané kategorie. Pořadí kontrol bylo libovolné (viz Legenda k mapě). Na mnohých místech trasy byla ještě pořádná vrstva ledu, tak si někteří závodníci i pěkně zaklouzali. Závod se vydařil, vyšlo nádherné počasí. Výsledky lze najít zde.

Mapa kategorie A závodu Křemže Křížem Krážem.

Legenda k mapě: Vlivem silných mrazů v minulých dnech zamrzlo původní koryto Křemžského potoka. Voda je ale velmi silný živel, a tak když nastalo tání, našel si potok koryto nové. Nyní teče napříč Křemží. Překonávejte jej velice opatrně po vyznačených mostech.Vašim úkolem je posbírat všechny své kontroly, jakou k nim zvolíte cestu, to je na vás.

Alena Nováková

Momentka ze závodu. Foto: Alena Nováková

Hromniční trápení

Dalším závodem pokračovala Brněnská zimní liga. Jak je na Hromnice už dlouhou tradicí, tak orienťáky čekal o trochu delší sprint v Blansku. Na závod dorazilo přes 150 závodníků. Pořadatelé z RBK nachystali pro kategorie mužů a žen také menší finty s vloženým scorelaufem. Muži měli scorelauf v lese (viz obrázek níže), zatímco kategorii D čekal v závěrečné části mezi paneláky (více zde). Také je nutné zmínit těžké podmínky s tajícím sněhem, které donutily většinu orienťáků vytáhnout ze zimního spánku hřebové boty i na městský sprint, který měl vloženou lesní pasáž.
Mezi muži si pro suverénní vítězství doběhl za necelých 23 minut Adam Chromý, když na nejhorším mezičase byl 3. Se ztrátou dvou minut doběhl Štěpán Dlabaja a o další minutu zpět doběhl Vladan Henek. Mezi ženami si stejně suverénně počínala Natalie Hiklová, která druhou ženu v cíli, Lenku Kociánovou, porazila o 3 minuty. Dalších 40 sekund ztratila Jitka Jeřábková.
Za týden pokračuje BZL, na mapě z letošního áčkového, podzimního sprintu, v Novém Lískovci.

Jan Drábek

Část trati H.

 

Dědův HROB

Dědův HROB v roce 2017 byl opravdovým HROBem, neboť někteří borci hlásili, že letošní krušnohorský Tojnárkův HROB byl slabým odvarem toho Dědova. Tratě nebyly nijak extrémně dlouhé, ale kopce (převýšení okolo 1 000 m) a klouzačka udělaly své. Suverénní vítěz nejdelší tratě to ale zvládl bravurně, kus pod dvě a půl hodiny. Následovalo ho pět vyrovnaných borců a po menší časové díře (s časem těsně přes tři hodiny) následovala úžasná první dáma. Ostatně všichni doběhnuvší borci na nejdelší trati si zaslouží slávu a uznání. Ani kategorie B (necelých devět kilometrů) nebyla zadarmo. Podle Zuzky Jiřištové nejtěžších devět kilometrů za posledních hodně let. Zvláště postup na předsběrku prověřil morálku závodníků. Výsledky a další informace naleznete zde.

Vladimír Mezník

1. část nejdelší tratě A, druhá je k nalezení zde.

Rychnovská noční liga

Rychnovská noční liga pokračovala v sobotu večer dalším závodem. Počasí bylo příznivé, a tak si závodnici mohli užít probíhání křivolakých uliček při neustálém dočítání zákoutí labyrintu. Delší trať vyhrál Honza Fátor a mladší Martin Morávek. Výsledky se na webu objeví pravděpodobně později.

David Pokorný

Labyrint na Rychnovské noční lize.

4 Komentáře

  1. Avatar

    Asi jsem slepej, ale cestu na 7. kontrolu v labyrintu Rychnovské noční ligy nevidím. Cába

    Odpovědět
    • Avatar

      Chodilo se po čáře, nikoli po prostoru mezi. i tak tý práce s lopatou bylo dost

      Odpovědět
  2. Avatar

    Cábo ty bys byl disk.. už na jedničku, Nastuduj si mapový klíč a pokyny.-)

    Odpovědět
  3. Avatar

    No vida, to mne nenapadlo. Snad tam nebyla moc velká tlačenice. Cába

    Odpovědět

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.