Vzniká nová mezinárodní mapařská wikipedie

od | 10. 2. 2022 | Mapařina, Metodika, OB ve světě

Mapová komise IOF přináší chvíli po vydání nových mapových klíčů další novinku. Byl spuštěn portál O-Map Wiki, který v budoucnu pomůže jak mapařům, tak i pořadatelům, nebo závodníkům získávat informace o mapování.

Součástí webu je seznam všech symbolů (ze všech mapových klíčů), kde je doplněn detailní popis a parametry každého z nich a postupně jsou přidávány fotky příkladů z terénu. Tato stránka má sloužit jako doplněk mapových klíčů, kde vše najdete přehledněji i s praktickými příklady.

Na další stránce najdete slovník mapařských pojmů, kde je je každému napsané detailní vysvětlení. Zatím se v něm nachází pouze jeden termín, ale do budoucna se bude určitě rozrůstat.

Stránka Tutorials – Návody je zatím kompletně prázdná, ale zde se můžeme těšit na podrobné příručky o všem okolo mapování – od softwaru až po návštěvu lesa.

V záložce Resources – Zdroje zase najdete odkazy na nejrůznější mapařské články a materiály z celého světa.

Novinka, která byla spuštěna před necelým týdnem má fungovat na bázi dobrovolných přispěvatelů především z řad mapařů, kteří budou na portál dávat fotky, návody, a další informace. I proto tam prozatím moc věcí nenajdete. Věříme ale, že se v budoucnu nový projekt rozšíří a bude sloužit jako hlavní zdroj informací o mapách pro všechny orienťáky.

Autoři stále hledají dobrovolné přispěvatele, kteří by pomohli s rozšířením webu o své vědomosti, nebo třeba fotky. Pokud byste se rádi zapojili, více informací se dočtete zde.

Portál naleznete tady: https://omapwiki.orienteering.sport/

Aktuálně je na O-Map Wiki přes 150 příladů fotek dobrých i špatných příkladů, co do mapy zakreslit. Vidět jsou i příklady např. z Hong Kongu nebo Kanady.

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 23. 10. 2024
a svátek má Teodor.