Vysočinská klasika: Kde se rozhodovalo?

od | 3. 10. 2016 | Analýzy, OB v ČR, Orientační běh

Letošní české mistrovství na královské distanci bylo trošku atypické. Nezávodilo se v drsných kopcích, kde rozhodují dlouhé volby a silné nohy. Letos pořádala toto nejdelší české mistrovství Lokomotiva Pardubice a jako centrum závodu zvolila severovýchodní okraj CHKO Ždárské vrchy – Pustou Rybnou. Už kvalifikace ukázala, že zásadnějších voleb bude jako šafránu, ale o to víc budou potřeba velmi rychlé nohy, pečlivost v dohledávkách a bezchybné soustředění se. Když se pak v neděli po startu objevily četné melioračky, rozbitý povrch, tráva a borůvky, přišla na řadu i potřeba síly v nohou! Zvlášť úvodní pasáže tratí byly hodně měkké a fyzicky těžké.

mapa_h21a

Mapa s tratí H21A

Tým O-news trefil ve svém předzávodním okénku přesnou polohu nedělního startu. Kdo se na závody připravoval i trochu teoreticky, tak věděl, že na úvod bude krátký seběh a pak prostor pro nějaké volby. Muže ale čekaly spíš kratší postupy, ve kterých bylo potřeba držet směr, hlídat si vrstevnice a hlavně jít bezchybně dohledávky. První delší postup, který byl zároveň nejdelší z celé trati, byl na 14. kontrolu. Ale to neznamená, že se do té doby na trati nic nedělo.

h21a-k2

Hned druhá kontrola nabízela velmi těžkou dohledávku. Dle komentářů některých závodníků byl vývrat “schován” v náletu smrčků. Ta skutečnost velmi stěžovala dohledávku. Větší ztrátu zaznamenal Jan Mrázek, jež danou situaci popsal i na svém facebookovém profilu. Maďar Bakó ztratil na Nykodýma necelé 4 minuty!

h21a-k3h21a-k5

Muži ale chybovali také hned na další kontrole. Stopa “lehce zprava” a nezvládnutá dohledávka znamenala více než minutovou ztrátu pro jednoho z favoritů – Jana Šedivého. Červené políčko si na ORISu připsali i Jonáš Hubáček, Matěj Kamenický nebo Jan Flašar.

Po krátkém postupu na čtvrtou kontrolu přišel středně dlouhý postup na pětku. Na první pohled nenápadný postup, ale nakonec nabídl několik variant a pro některé přinesl skoro minutovou ztrátu. Jako u většiny postupů i zde platilo, že čím přímější varianta, tím rychlejší bude čas. Obíhačka zprava po cestě tak znamenala drobnou ztrátu.

Dalších několik kontrol zvládli všichni favorité bez problémů. Trochu rozptýlení přinesla až 14. kontrola, která stála Petrželu zlato. Jeho odvážná varianta “rovně pod čarou” ho stála dvě minuty! Nejrychlejší byla levá obíhačka, kterou nejrychleji zvládl Nykodým. Naopak varianta zprava byla ještě o trochu pomalejší, než Petrželova varianta. Petr Losman ztratil ještě přes minutu víc.

h21a-k14

Volba postupu na 14. kontrolu

 

h21a-k17

h21a-k18-19Na atletický postup navazovaly dva krátké spojovací postupy pro další delší postup. Volba na K17 přinesla od závodníků různé varianty. Nejrychlejší postup zaznamenal Pavel Kubát. Jeho postup, který šel poměrně přímo a bez zbytečného stoupání okopíroval i Nykodým. Naopak Jan Šedivý šel závěr skrz hustník, kde lehce ztratil. Ztráceli také ti, kteří zkoušeli různé delší varianty.

Velmi zajímavé varianty nabízel také hned následující postup na 18. kontrolu. I zde sice platilo, že nejrychlejší varianta byla ta přímá, nicméně mnoho neztratil ani Petržela, který šel závěr postupu po cestě zprava a dohledávku kolmo z kopce. Naopak dohledávku výrazně pokazil Nykodým. Zaznamenal zde svou největší chybu závodu a minutovou ztrátu na Šedivého. Velkou část své ztráty ale odmazal hned na dalším postupu na 19. kontrolu.

Poslední zajímavá volba byla na K21. Zde se ukázalo jako nejlepší držet na cestě a zbytečně neklesat.

h21a-k21

Výsledky s mezičasy mužského A-finále naleznete na ORISu. GPS postupy na 3D ReRunu, případně na GPS Seurantě. Zvítězil Nykodým před Petrželou a Kubátem.

Ještě než přejdeme k dámské kategorii, zveřejňujeme přípravu lidí, kteří se o ni s námi podělili. Všechny tři varianty semifinále i finále byly zdařilé. Na finále byli první dva muži závodu opravdu výborně připraveni. Za povšimnutí určitě stojí i finále od Jakuba Škody, který věřil v chyták a kalkuloval i se zakázanými prostory. Zároveň tímto všem třem děkujeme za jejich příspěvky!

Miloš Nykodým: Semifinále, Finále

Jan Petržela: Semifinále, Finále

Jakub Škoda: Semifinále, Finále.

 

Součástí naší přípravy byla také výzva čtenářům, aby lokalizovali první ukázku mapy ze stránek závodů, kterou nám pořadatel nabídl a redaktorům se to nepodařilo. Nepodařilo se to nikomu, nebo nám to dotyčný alespoň nedal vědět. A musíme říci, že nám to dalo zabrat i nad závodní mapou. Pořadatelé nám totiž naservírovali, krom dvou ukázek z prostoru, kde se vůbec neběhalo, takový polotovar ukázky. Dalo by se říci až výřezový oříšek. Najdete ukázku v závodní mapě? (Řešení na konci článku.)

1-2

A jak probíhal souboj v hlavní dámské kategorii?

mapa_d21a

Mapa s tratí D21A

Po jednoduché první kontrole na rozběhnutí stavitel naservíroval na dvojku postup přes zelené hustníčky. Některé ženy se jich zalekly, ale jak Kamila Gregorová, tak Lenka Mechlová vychýlením z přímého směru ztrácí. Tak jako většinou o uplynulém víkendu, kdo se udržel nejblíže “pod spojnicí” a postup tak i rychle realizoval, získal. Na dvojku nejvíce získává Eva Kabáthová. Denisa Kosová, stříbrná žena v cíli bohužel nestihla svůj start, a tak si ani nestihla vyzvednout svůj GPS lokátor. V analýze tedy nevystupuje.

mcrlong16_d21_1

Na třetí kontrolu se hodně volila zejména stopa, kudy okolo hustníku a kopce. Kopec byl ale velmi plochý, a tak přímá varianta opět vítězí. Na levé obíhačce po cestě ztrácí Karolína Teplá a Martina Zvěřinová.

d21a-k3

Na čtyřku nejrychleji seběhla Eva Kabáthová s využitím cesty, naopak pozdější vítězka Jana Knapová přes kopec ztrácí přes půl minuty. Špatně odbíhá Lenka Mechlová, která velkou obíhačkou ztrácí více než dvě minuty.

d21a-k4

Záludná “middlová” kontrola v hustníku. To byla pátá kontrola, kde si vylámalo hodně závodnic zuby. Nejvíce v dohledávce těžké kontroly ztrácí Dana Šafka Brožková, a to přes 3 minuty! Tato chyba Danu stojí výrazně lepší výsledek. Sedmá kontrola je především o volbě stopy terénem a schopnosti udržet výšku. Jakákoliv obíhačka je i zde ztrátová.

d21a-k5d21a-k7

Rozhodující volba dámské trati přichází na kontrolu devět. Naprostá většina žen volí postup vrchem přes kopec zleva. Velmi riskantní a pozoruhodný postup předvádí v závodě jinak hodně chybující Kamila Gregorová, která zde naplno prodává své fyzické předpoklady a běží přes všechna údolí po průseku. Vynikající běžecký výkon jí zde vynáší o pár sekund rychlejší mezičas, než zaznamenala Knapová na obíhačce, ovšem ne o tolik, kolik sil jí musel postup stát. Na postupu byla jinak nejrychlejší Denisa Kosová.d21a-k9

d21a-k11 d21a-k12

Výběh na kontrolu 11 vyhrává nakonec pátá Natalia Hiklová, která si pomáhá kousek po cestě a ke stoupání využívá mírnější údolí. Navíc jí záludnou dohledávku usnadňuje jasná linie hranice smrkového náletu. Poslední záludnější kontrolou na trati se ukázala být kontrola dvanáctá. Zdánlivě jednoduchý seběh činil problém hned několika závodnicím. Nejvíce mrzet bude Evu Kabáthovou, která se chybou na této kontrole připravila nejspíše o jednu z medailí.

Ještě zbývá doplnit odkazy na výsledky s mezičasy ženského závodu a záznam GPS trackingu. Zvítězila tedy Jana Knapová před Denisou Kosovou a Magdalénou Tužilovou.

 

A na úplný závěr tedy přidáváme rozluštění naší kofolové hádanky… Odkud že to byla ukázka číslo jedna?

snimek-obrazovky-2016-10-03-v-22-15-02

 

syrob-grep_puvodni-pecet

Inzerce

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.