Výběrové řízení na pořadatele 2019: Kdo se hlásí?

od | 12. 11. 2017 | Orientační běh, Závody

Do pátku 10. listopadu bylo možné podávat přihlášky do prvního kola výběrového řízení na pořadatele hlavních závodů sekce OB v roce 2019. Do prvního kola byly tradičně zařazeny všechny mistrovské závody, závody Žebříčku A a Českého poháru štafet. Zájem je letos poměrně veliký, pouze na jediný víkend se nikdo nepřihlásil, jinak je vždy spíše více zájemců. Pojďme se tedy podívat, kdo se hlásí?

PHK se na Jarní pohár hlásí s prostorem u Stříbrného rybníka.

Celostátní sezona začíná tradičně dvěma závody Českého poháru štafet. V březnu se tradičně s Jarním pohárem hlásí OK 99 Hradec Králové, tentokrát s prostorem u kempu Stříbrný rybník, kde se již první jarní štafety několikrát běžely. V dubnu se pak na tzv. Mistrovství Moravy hlásí OOB TJ Baník Ostrava s prostorem staré mapy Ostrá hůrka u Hrabyně. Zde by měla v sobotu proběhnout i tradiční klasika zařazená do Žebříčku B – Morava.

Na duben 2019 je plánováno MČR v nočním OB. V kalendáři 2019 bude druhý den nově následovat ještě áčková krátká trať. Do výběrového řízení se přihlásili dva zájemci – OK Slavia Hradec Králové s prostorem předchozí mapy z roku 2001 Vřešťovský chlum, druhým zájemcem je pak OK Chrastava. Ta kandiduje na tuto novou kombinaci s prostorem staré mapy Sviňské skály mezi Zdislavou a Rynolticemi.

Je libo v noci Lužické hory nebo Podkrkonoší? OK Chrastava nabízí na MČR NOB 2019 pořádně “Sviňské skály”.

V kalendáři 1. kola dále následuje květnová “trojkombinace”, tedy závod ČP, ŽA ve sprintu a dva závody Českého poháru štafet. Tento termín přilákal hned tři zájemce. Prvním jsou kluby OOB TJ Turnov a Slavia Liberec Orienteering, kde by TUR uspořádal štafety v Kořenově (v terénu, který měl hostit nepřidělené ME dorostu 2019 – rozšířený prostor staré mapy Zvonice) a VLI sprint v srdci Českého Dubu (dosud nezmapován) a štafety poblíž slavné Čertovy zdi tamtéž (stará mapa Čihadlo). Tedy Jizersko-podještědská varianta. Druhým zájemcem jsou OK Jihlava a Orientační sporty Nové Město na Moravě – OSN štafety v prostoru mapy Kopeček z roku 2014, SJI sprint v Jihlavě a štafety v lese poblíž dálnice D1, který pokrývá severní část staré mapy Jezevčí díry. Tedy Vysočinská kombinace. Třetí zájemce je pak z Jeseníků – Klub vytrvalostních sportů Šumperk by rád uspořádal všechny tři závody – sprint v Šumperku a oba štafetové závody v okolí rekreačního střediska Třemešek – stará mapa Mrtvý muž. Zatímco na květen je tedy přetlak, podzimní trojkombinace je naopak jediným víkendem, o který nikdo zájem neprojevil.

O jarní ŽA ve sprintu se uchází vedle Šumperka a podještědského Českého Dubu dokonce i jedno z krajských měst – Jihlava.

V květnu jsou ještě na programu dvě MČR a sice ty sprintové. Hlásí se pouze OK Lokomotiva Pardubice, sobotní závod jednotlivců by byl uspořádán ve městě Čáslav (dosud nezmapována pro OB) a sprintové štafety poté na pardubickém sídlišti Polabiny, kde parkovou část prostoru u řeky pokrývá stará mapa Labe 2007.

První červnový víkend by měl být klasický dvojzávod Žebříčku-A. Systém eviduje tři zájemce: OK Doksy a Kotlářku Praha s prostorem Selské rokle u Starých Splavů (jediný ryze pískovcový terén v nabídce), dále pak opět Klub vytrvalostních sportů Šumperk s horským jesenickým prostorem okolo Kamenného vrhu a třetím zájemcem jsou SK Žabovřesky s prostorem předchozích map Boskovice (2004) a Škatulec (2006).

Jarní sezóna vyvrcholí jako vždy Mistrovstvím ČR na krátké trati. Opět se našli tři zájemci – Lokomotiva Trutnov nabízí drsný kamenitý prostor Čížkových kamenů, Klub vytrvalostních sportů Šumperk se hlásí s částí prostoru MČR na klasické trati 2004 u Rejvízu a do třetice SK Žabovřesky s dosud nezmapovaným prostorem skalnatého údolí řeky Rokytná u Rešice.

Kde byste si rádi zaběhli MČR na krátké trati 2019?

  • Na Čížkových kamenech (LTU) (62%, Počet hlasů: 117 )
  • V nezmapovaném údolí řeky Rokytné (ZBM) (25%, Počet hlasů: 47 )
  • Na Starém Rejvíze a "Ruském hřbitově" (KSU) (14%, Počet hlasů: 26 )

Celkový počet hlasujících: 190

Nahrávání ... Nahrávání ...

Jedním z prostorů, které by chtěly hostit MČR na krátké 2019 jsou i Čížkovy kameny (LTU).

Září zahájí opět víkend s dvojzávodem Žebříčku A (klasická + krátká trať). Přihlásili se tři stejní zájemci jako na jaře (DKP+DOK – Selská rokle, KSU – Kamenec, ZBM – Boskovice) a k nim přibyli tři noví. Takže o jeden dvojzávod eviduje soutěžní komise hned 6 zájemců! OB Opava kandiduje s prostorem u Hlubočce, který pokrývá stará mapa Klokoč. SKOB Zlín by rád uspořádal tento dvojzávod v Hostýnských vrších z Lukovečka u Fryštáku (část pokrývá stará mapa Baďurů průsmyk (2009), nejdelší kategorie by se pak dostaly i do prostoru MČR KT 2012. Řadu zájemců pak uzavírá Lokomotiva Plzeň spolu s Nejdek Orienteering, kteří nabízejí podmáčený panenský krušnohorský lesní komplex mezi obcemi Pernink – Oldřichov – Merklín – Lužec (dosud pro OB nezmapován).

Podzimní sezónu pak tradičně ukončují dva české šampionáty. O upořádání toho individuálního – na klasické trati, mají zájem OK 99 Hradec Králové s pro OB dosud nezmapovaným prostorem Zlaté vyhlídky, jižně od Jánských Lázní a Tatran Jablonec nad Nisou, který by rád závod uspořádal z Hraničné v rozšířeném náročném jizerskohorském prostoru bývalé mapy Maliník, která hostila MČR na dlouhé trati 2002.

Maliník v Jizerských horách (TJN) se uchází o MČR na klasice 2019.

Závěrečný mistrovský víkend sezóny – MČR štafet a MČR klubů má hned tři zájemce o pořádání. OK 99 Hradec Králové oprašuje kamenité prostory map Čertovy hrady a Čertovy skrýše. SK Praga přichází s prostorem severně od Tisu u Blatna, kde byla mapa Jelení skok (2006). Magnus Orienteering zvolil pro svou kandidaturu panenský prostor, kde se žádný OB závod dosud neběžel a tudíž zde ani neexistuje stará mapa. Jedná se o skalnatý podhorský les u Oskavy (JZ od Rýmařova).

Kde by měla podle Vás vyvrcholit domácí sezóna 2019?

  • Na Jelením skoku u Tisu u Blatna (PGP) (47%, Počet hlasů: 82 )
  • Na Čertových hradech a skrýších (PHK) (32%, Počet hlasů: 55 )
  • V panenských skalkách u Oskavy (ASU) (21%, Počet hlasů: 36 )

Celkový počet hlasujících: 173

Nahrávání ... Nahrávání ...

Všechny přihlášky nyní vyhodnocuje Soutěžní komise sekce OB, která zvolí pořadatele na svém jednání 24. listopadu ve Šternberku a předloží jejich návrh ke schválení Vedení sekce OB.

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.