Víme, kde se poběží Mistrovství světa juniorů na Plzeňsku!

od | 11. 4. 2024 | OB v ČR, Orientační běh, Závody

Poslední březnové dny byl vydán českými organizátory Mistrovství světa juniorů Bulletin 3, který objasnil, v jakých lokalitách a arenách se bude běhat. Co si plzeňští organizátoři připravili pro nejlepší světové juniory i fanoušky hned na začátek léta 2024?

Začátek v centru celého MS

Úvodní disciplínu obstarají sprintové štafety, které se budou konat v podvečer prvního závodního dne JMS přímo v Plzni (1. července 2024). Arénou závodu je přírodní divadlo Lochotín hned u ZOO Plzeň. Na závod naváže také zahajovací ceremoniál. Den poté (naopak hned od ranních hodin) se účastníci přesunou do 40km vzdáleného Stříbra, kde je čeká první individuální závod – sprint. Hned po závodě se lze i na mistrovských tratí proběhnout – je připraven prolog Czech O-Tour, který oficiálně startuje o den později.

Ukázky map pro úvodní dva závody Mistrovství světa juniorů

Okraj Brd i typická lesní Plzeň

První etapa Czech O-Tour proběhne ze stejné arény jako klasická trať na JMS. A bude to hodně náročné: třetí den v řadě, třetí medailová výzva. Opravdu dlouhý závod, který bude trvat bezmála 7 hodin, se odehraje v malé obci Hůrky na Rokycansku, na hranici Brd. Den poté junioři dostanou konečně den volna a závodníci doprovodných závodů zde ještě pobydou na E2. Pátek a sobota, kdy v Česku jsou státní svátky, se lesní aréna přesune 20 km severně od Plzně do obce Dobříč. Zde proběhnout poslední dva závody, krátká trať a štafety.
V souvislosti s vydáním Bulletinu 3 byly upraveny embargované prostory. Je tedy jasné, že kromě jihu (kde však aktuálně probíhají tréninkové kempy) zvolili pořadatelé všechny světové strany od Plzně pro lokality závodů.

Jedna z původních orienťáckých map v okolí Dobříče, novou připravuje Aleš Hejna

Hvězdní ambasadoři

V průběhu letošní zimy a jara se postupně na sociálních sítích Mistrovství světa juniorů objevovali ambasadoři celého šampionátu. Jsou to úspěšní sportovci, kteří pochází z Plzeňska (nebo mají k Plzni určitý vztah), současně ale vědí, co je orienťák a v mnoha případech ho mládí provozovali. Tak třeba fotbalový reprezentant ČR hrající za SK Slavia Lukáš Provod bude ambasadorem štafet na JWOCu 2024. Je také bývalým orientačním běžcem a členem pořádajícího klubu KOS Slavia Plzeň. Dalšími ambasadory jsou Barbora Strýcová, dvojnásobná vítězka Wimbledonu, či Kateřina Emmons, trojnásobná olympijská medailistka. Cyklokrosaře Zdeňka Štybara či lyžařku Katku Razýmovou také netřeba více představovat.

Ambasadoři Mistrovství světa juniorů v Plzni

Podílet se může každý

Organizátoři těsně před Vánoci spustili registraci pro pomoc s organizací závodů na nejrůznějších úsecích. Nepromeškejte včasné přihlášení a výběr pozice dle svého gusta. Dobrovolníci se mohou podílet na rozdílných úsecích jako je aréna, závodní kancelář, sportovní sekce (zahrnující například start, cíl či roznos kontrol), technologie či marketing. Jako pořadatel máš nárok na unikátní funkční triko, speciální kraťasy, ubytování či účast na závěrečném banketu.

Dobrovolníci z loňského Světového poháru v České Lípě. Nechybí dobrá nálada, spousty zajímavé práce i nekonečně zážitků. Foto: Petr Kadeřávek.

Základní fakta

Mistrovství světa juniorů se v Česku koná potřetí. To první se odehrálo v roce 2000 na Vysočině (Milovy, Toulovcovy Maštale), o třináct let později stejný šampionát hostil Hradec Králové. V roce 2024 bylo Mistrovství světa juniorů přiděleno do ČR. Původně se mělo konat v Krušných horách, po změnách ve vedení organizačního výboru se centrem stala Plzeň. Ředitelem závodů je Jan Hasman, na organizaci se podílí Český svaz orientačních sportů, KOS Slavia Plzeň, další kluby zejména ze Západočeské oblasti a řada dobrovolníků z celé ČR. Mistrovství světa juniorů tu proběhne v termínu 1. – 6. července 2024, výpravy zde budou najíždět už o několik dní dříve. Vše podstatné můžete sledovat na webu JMS či sociálních sítích (Facebook, Instagram).

Oficiální logo šampionátu

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.