Víkendové ohlédnutí: Poslední LOBy či městská klasika

od | 4. 3. 2019 | LOB, Orientační běh, Reportáže

LOB: MČR na klasické trati a MČR štafet

Poslední letošní sady titulů Mistrů ČR se udělovaly na lyžařském stadionku v Nové Vsi u Rýmařova. Na start mistrovských závodů se nepostavila sedmička našich nejlepších studentů, kteří se vydali do Ruska ukořistit medaile na Světové Univerziádě! (Psali jsme zde). I tak se ale do Jeseníků sjela silná konkurence. Muže čekala klasika s délkou 17,2 km, na které se očekával souboj reprezentantů. Z něj nejlépe vyvázl Jakub Škoda, který si tak zajistil titul Mistra ČR na klasické trati. Na stupně vítězů jej doprovodili reprezentační kolegové Radek Laciga (+1:53) a Michal Argaláš (+7:17). Souboj mezi ženami pak byl ještě vyrovnanější. Nejrychlejší žena, Lenka Mechlová, zvládla trať dlouhou 13,3 km za 67:46 a dojela si tak pro zlatou medaili. Velký souboj byl o druhé místo. To nakonec o pouhé 4 vteřiny urvala Helena Randáková před Kateřinou Neumannovou. Katka závod rozjela famózně, dokonce třetinu vedla, v druhé části závodu však postupně ztrácela a v závěru ji patrně už trochu došlo. Ještě na sběrce držela vteřinový náskok přes Helenou, Randáková však mocným finišem onu vteřinu stáhla, nabrala další 4 vteřiny náskoku a v cíli se tak radovala ze stříbra!

Mapa s tratí MČR na klasice H21

Nedělní Mistrovství štafet pak v ženách vyhrála štafeta OK Slavia Hradec Králové, za kterou jela dvojice sobotních medailistek Mechlová – Neumannová doplněná o Karolínu Teplou. Se ztrátou necelých 4 minut dofinišovala pro stříbro štafetě OOS TJ Spartak Vrchlabí třetí sobotní medailistka Helena Randáková, se kterou jely ve štafetě Adéla a Alžběta Randákovy. S další 14 minutovou ztrátou dojela třetí štafeta OK Lokomotiva Pardubice.

Pořadatelé nezápasili jen s úbytkem sněhu, ale také s množstvím jehličí, které se snažili promíchat se sněhem

V mužích byly souboje daleko vyrovnanější. To však neplatilo o vítězné štafetě TJ Slovan Zdravotník Praha (Pospíšil – Horyna – Laciga), která vyhrála o 3 minuty. Druhé místo uhájila štafeta TJ TŽ Třinec (Ciencala – Kantor – Argaláš) před nebezpečně finišující štafetou VŠTJ Ekonom Praha (Domin – Blaha – Škoda). Právě na silný finiš Škody doplatila o 40” čtvrtá štafeta OK Lokomotiva Pardubice.

Sníh odtává – na tento zhruba 100 metrů dlouhý úsek musel být navezen

 

Kauflauf (Brněnská Zimní Liga)

Pořádnou městskou klasiku nachystali na neděli brněnští pořadatelé. Pěkné počasí přilákalo na start závodu na klasické trati přes 200 závodníků. Na nejdelší (15 km dlouhé) trati si nejlépe vedl Adam Chromý (TBM), když proběhl trať za skvělý čas 64:06. S dvouminutovou ztrátou těsně vybojoval druhé místo Matěj Klusáček (TTR) před Radovanem Čechem (TBM), jenž ztratil na Matěje pouhých 9 vteřin.

 

Mapa nejdelší (15 km dlouhé) trati.

Liberec City Race (Bor Cup)

Již osmým závodem pokračovala série Bor Cup. Jak již název závodu napovídá, běželo se v centru Liberce! Trať se vzdušnou vzdáleností 5,1 km proběhl nejrychleji Jan Schulhof (TUR) v čase 27:46! O pouhých 6 vteřin zpět nechal druhého Davida Procházku (LPU). Tratí Jakub Oma (TUR) již měl ztrátu 3:53.

Nejlepší mezi ženami byla Anna Štičková (32:29), druhou Leu Martanovou porazila o necelých pět minut.

 

Inzerce

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 23. 10. 2024
a svátek má Teodor.