Venla: Skvělá Alexandersson doběhla “Tuně” pro vítězství!

od | 16. 6. 2018 | OB ve světě, Orientační běh

Švédský klub Stora Tuna zvítězil v letošním ročníku štafetového závodu Venla po skvělém posledním úseku v podání švédské hvězdy Tove Alexandersson. Z druhého místa se raduje Göteborg Majorna OK a ze třetího finský klub MS Parma.

Doběh vítězné štafety Stora Tuna ve Venle 2018 (Foto: WorldofO.com).

1618 dámských čtyřčlenných štafet se vydalo do lesa na prvním úseku, kterému excelovala Norka Marianne Andersen z Kristiansands OK, když se objevila v cíli první o 20 sekund před Galinou Vinogradovou z klubu obhájců titulu Alfta ÖSA OK. Z Češek běžela dobře Jana Knapová v dresu Södertälje Nykvarn, která předávala 15. s odstupem dvou minut.

Vedení Kristiansandu však nevydrželo dlouho a na druhém úseku se do čela dostává MS Parma (Tiia Istolahti) těsně následovaná Alftou (Josefine Heikka). Další štafety měly odstup kolem 20 sekund.

Vývoj na druhém úseku – terén je na Finsko poměrně specifický – hodně negativních tvarů, prohlubní…

Na třetím krátkém úseku dala vzpomenout na svou hvězdnou kariéru Simone Niggli, když předvedla famózní výkon a posunula do čela švýcarský klub OL Norska složený ze čtveřice současných a bývalých švýcarských reprezentantek. Na druhé místo vytáhla Marika Teini svůj klub SK Pohjantähti. Stora Tuna po třetím úseku ztrácí na šestém místě přes tři minuty.

Švédka však od začátku posledního úseku běžela velmi rychlé tempo a štafety na čele navíc začaly chybovat. Na čtvrté kontrole už Stora Tuna ztrácí jen něco kolem půl minuty a po zhruba třech kilometrech trati už Tove Alexandersson vede a začíná budovat náskok.

Závodnice Pohjantähti se z druhého místa propadá kvůli obří chybě na devátou kontrolu. Tove zatím buduje rozhodující náskok.

Tove Alexandersson už do cíle žádné zaváhání nepřipustila a dobíhá tak štafetě Stora Tuna pro vítězství. Druhé místo nakonec neudržela MS Parma, ale uzmula si ho pro sebe v závěru skvěle běžící švýcarka Judith Wyder reprezentující Göteborg Majorna OK. Z Češek se nejlépe dařilo reprezentantkám Janě Knapové a Vendule Horčičkové, které běžely první a poslední úsek štafety Södertälje Nykvarn.

Tove Alexandersson vyhrála poslední úsek s náskokem 4:44 na druhou na úseku Judith Wyder.

“I train a lot and hard!” – “Trénuji hodně a tvrdě!”, prozradila se smíchem ve tváři tajemství svého úspěchu v cíli Tove Alexandersson.

Závod mužů začíná v 22:00 SELČ a můžete ho sledovat i živě na finské televizi.

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.