Velmi těsné MČR družstev – na pětihodinové trati rozhodlo 10 sekund

od | 9. 10. 2016 | OB v ČR, Orientační běh, Reportáže, Závody

V neděli 9. října bylo na programu v obci Prysk MČR družstev a oblastních výběrů žactva. Naposledy se rozdávaly nejcennější medaile v letošní sezóně, současně tím skončily hlavní závody ČSOS v OB. Vítězství vybojovaly týmy SK Žabovřesky Brno (DH21), OK99 Hradec Králové (DH18) a mezi žákovskými oblastními výběry zvítězila Pražská oblast. Počasí se trochu umoudřilo oproti včerejšku, před závodem přestalo pršet, ale zima byla přesto docela velká.

misa-arena

Aréna MČR družstev v Prysku. Foto: Michaela Šákrová (O-news.cz)

SK Žabovřesky Brno potvrdily, že jsou největším favoritem závodů v kategorii DH21, ale tentokrát to neměly vůbec snadné. Družstvo rozbíhal Štěpán Zimmerman, který doběhl jako 12. se ztrátou lehce přes dvě minuty na turnovské béčko (Patrik Horák). Podobného času ale dosáhli i spolufavorité (LPU, ZBM 2, PHK). Po druhém úseku zásluhou Natalie Hiklové se dostalo do vedení ZBM 2, následované Danielou Čepovou (PHK), ZBM 1 ztrácelo na oddílové kolegy přes 4 min a bylo sedmé. Druhými časy na úseku posunuli ZBM 1 do boje o medaile Adam Chromý a Barbora Hrušková. Po 4. úseky tedy ZBM 1 patřilo 2. místo, ztrácelo 2 min na Lokomotivu Pardubice, kde skvěle šel 3. úsek David Procházka. Na 5. úseku měly Žabovřesky Daniela Hájka, který posunul družstvo do čela a tam již vydrželo až do konce. Nicméně velké drama se odehrávalo na poslední úseku. Miloš Nykodým vybíhal s náskokem 2:30 před Janem Petrželou, který běžel naprosto famózně a na diváckém úseku je dělila již pouze minuta. Nykodým v závěrečné části udělal dvě chyby a Petržela byl již na dohled (ten však také drobně chyboval). Brněnský finišmen však  již Ňufa nepustil před sebe a s náskokem 10 s doběhl pro ZBM pro zlatou medaili. V cíli druhý Petržela byl trochu smutný, není se čemu divit. Zlato bylo dnes velmi blízko. “Udělal jsem několik chyb, nepoznal jsem, kde je cesta od závodníků a kde je v mapě. Vydupané to bylo i mimo, ” řekl v cíli Miloš Nykodým do živého vysílání O-news.cz na Facebooku. “Prostě paráda, “ doplnil ho oddílový kolega Adam Chromý, který ironicky poznamenal, že žádné oslavy nebudou.  Třetí místo obsadili trochu překvapivě závodníci klubu OOB TJ Slovan Luhačovice. Během celého závodu šli velice vyrovnaně (nejhůře byli na 4. pozici) a zaslouženě brali bronzové medaile. V cíli propukly obrovské oslavy, neinformovaný pozorovatel by se klidně mohl domnívat, že vybojovali mistrovský titul. “Když jsem startoval, tak jsem si říkal, že je to neskutečné. Vůbec jsme nedoufali v takový úspěch, ale naštěstí favorizované štafety nepodali tak vyrovnané výkony jako naši famózní běžci. Já jsem samozřejmě věděl, že jdu na medaili, ale zároveň jsem měl za sebou trochu místa, takže při každé chybě nebo zaváhání jsem proklel svět různými sprostými slovy, ale zklidnil jsem se po průběhu arénou. V pytlíku mi to sice moc netáhlo, ale naštěstí to vyšlo,” hodnotil závod finišmen LCE Johan Vavrys.

Velké oslavy oddílu z Luhačovic po zisku bronzové medaile. Foto: Jan Picek (O-news.cz)

V kategorii dorostenců probíhaly také velké boje o tři nejcennější medaile. Po prvních dvou úsecích sice vedla štafeta Chocně (běželi Tomáš Křivda a Jana Semrádová), nicméně od třetího do šestého opanovali nejvyšší pozici závodníci OK Lokomotiva Pardubice (běželi Ondřej Volák, Jana Peterová, Jonáš Fencl a Anna Kopecká).

img_0013

Start v kategorii dorostu. Foto: Barbora Balcarová (O-news.cz)

Na posledním úseku ale za finišmanem LPU Janem Rusinem vybíhal 40 sekund nejlepší letošní dorostenec Daniel Vandas (PHK). Ten díky druhému nejlepšímu času vytáhl hradecký tým na 1. místo.  “Byl jsem hodně nervózní, “ přiznal v cíli Vandas. Jak je možné, že vyhraje klub z rovinaté Hradce ve skalnatém terénu? “Byli jsme ve středu na tréninku v podobném skalnatém terénu, “ smáli se členové družstva PHK.  Druhé místo nakonec ukořistili závodníci SK Žabovřesky Brno, kteří se po celou dobu pohybovali mezi 4. – 9. pozicí. Po šestém úseku byli šestí, ale díky nejlepšímu času na závěrečném úseku posunul Ondřej Hlaváč ZBM až na 2. místo. Na Lokomotivu Pardubice zbyly bronzové medaile.

Tradičně zajímavé souboje přináší kategorie žáků. V těchto kategoriích se bojuje o velice prestižní titul oblastních výběrů žactva. Letos si titul odváží (pro některé možná trochu překvapivě) Pražská oblast, která vyhrála stylem start-cíl. Pevné nervy hlavně ukázal poslední člen družstva Martin Šimša. “Řekl jsem si, že půjdu svůj vlastní závod. Na druhé kontrole jsem to ale pokazil, doběhl mě Kuba Chaloupský z Východočeské oblasti, ale pak jsem stále mapoval podle sebe a vyplatilo se. Kuba udělal chybu, využil jsem toho, zrychlil jsem a nakonec to vyšlo, “ okomentoval svůj výkon mladý závodník v cíli. Druzí tedy skončili Východočeši, třetí příčku brala oblast Vysočina.

img_20161009_150126

Vítězné žákovské družstvo Pražské oblasti. Foto: Jan Picek (O-news.cz)

Sledujte O-news.cz i na začátku týdne, připravujeme analýzu obou závodů, fotoreportáž i pozávodní rozhovory.

Stránka závodů – výsledky, GPS tracking, mapy a mnoho dalšího.

 

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 23. 10. 2024
a svátek má Teodor.