Velikonoce ve skalách otevřely sezónu vícedenních

od | 25. 4. 2019 | OB v ČR, Orientační běh, Reportáže

První letošní vícedenní závody připravila tradičně o Velikonocích Kotlářka Praha. Netradičně ale za velmi teplého až skoro letního počasí. Většina českých klubů využívá Velikonoce ke svým soustředěním, i tak se ale na závody sjelo na 1500 závodníků. Velká část přijela z ciziny, hlavně z Německa.

Kuba Dragowski bojuje na trati první etapy. (Foto: Antonín Švarc)

Centrum závodů pořadatelé situovali na louku poblíž obce Kozly u Zahrádek na Českolipsku. Běželo se v prostoru map Pavlínino údolí, Kozelská rokle a Skleněný vrch, kde se už několikrát tyto závody v minulosti běžely. První etapou byla zkrácená trať v prostoru Pavlínina údolí, která byla ze všech etap nejvíce o pískovcových skalách. V prostoru bylo několik prudkých údolí lemovaných skalkami, které se přebíhaly sem a tam. Druhá etapa – klasická trať, pro většinu tratí nabídla úvod ve skalkách na západě mapy Kozelská rokle a pak dlouhý postup. V neděli pak vše skončilo další klasikou na Skleněném vrchu, tentokrát opepřenou handicapovým startem.

Ukázka mapy třetí etapy (trať H20).

Dámská elita měla jasnou královnu. Kamila Gregorová (CTB) vyhrála všechny etapy, a tak ani v té poslední nebylo pochyb, kdo si doběhne pro celkové vítězství. V cíli byla nakonec o 22 minut rychlejší než druhá Monika Rollier (PHK), třetí Italka Michela Guizzardi už měla v cíli ztrátu přes půl hodiny.

Kamila Gregorová, vítězka dámské elity na trati. (Foto: Antonín Švarc)

To závod v pánské elitě byl o poznání vyrovnanější. A byl to především souboj mezi “cizinci” v dresech českých klubů a Němci. První etapu ovládl turnovský Kuba Dragowski, druhou pak Němec Wieland Kundish před Baptistem Rollierem z PHK, který vedl po dvou etapách a v neděli vybíhal do lesa první. Ovšem turnovských závodník jej v závěrečné etapě o minutu předstihl a celkově zvítězil Kuba Dragowski a pro druhé místo si doběhl Baptiste Rollier. O třetí místo se také na trati bojovalo, ale o 10 minut později. Nakonec se pomyslný bronzový stupínek prosmýkl Němec Matthias Kretzschmar.

Vyhlášení vítězů H21E. (Foto: Antonín Švarc)

Web závodu

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.