Vánoční dárky pro o-běžce na poslední chvíli

od | 14. 12. 2016 | Další, Orientační běh

Deset dní zbývá do Štědrého dnu. Máte už dárek pro svého orieňťáka? Máme několik tipů pro ty, kteří se snaží pořídit nadílku v klidu domova bez stresu z přeplněných obchodů. 

Knihy

Na nějakou bibliografii Tomáše Dlabaji, Dany Šafka Brožkové nebo Jana Procházky si nejspíše budeme muset nějakou tu dobu ještě počkat. Díky velkému boomu běhu ale vzniká řada zajímavých knih, které mohou inspirovat i o-běžce. Taková nejznámější je jistě Born to run. Právě tahle kniha může za trend běhání „naboso“ nebo jen v „minimalistických“ botách. Už ji máte? Co třeba Běhej, nebo zemři, Běhání – anatomie či Malá červená kniha o běhání? A pro orieňťáky-začátečníky tu budeme mít také jeden tip – kniha Orientační sporty.

Knihou běžce neurazíte. Zdroj: www.kniha.cz

Čip

Čip je nedílnou pomůckou každého o-běžce. Přiznejme si to nebo ne, tak jako ostatní věci má čip určitou záruku. V současné době začínají čipy okolo 800 Kč, pro opravdové závoďáky klidně i dvojnásobně. A něco pro “fajnšmejkry”? Takový čip SIAC1, který lze přepnout do aktivního režimu příjmu a umožňuje identifikaci v blízkosti kontroly až na 3 metry (pouze s kontrolou BS11). V současně době se využívá na závodech LOB, MTBO, ale byl také použit při letošním ME v Jeseníku.

SIAC – budoucnost OB? Zdroj: Sporticus.cz

Buzola

Můžeme jen přepsat větu ze začátku minulého odstavce, buzola prostě k OB patří. Orieňťáci se dělí na dvě skupiny: destičkáři a palcovkáři. Ať tak či onak, výběr je obvykle velmi široký. Buzolu lze pořídit od 200 Kč, ale i za desetinásobek. V poslední době se také rozmohl trend buzoly s lupou, která pomáhá nejen veteránům, běhá s ní třeba i český reprezentant Miloš Nykodým.

Hodinky

Hodinky nebo ještě lépe GPS hodinky jsou nejenom pěkným módním doplňkem a informátorem aktuálního času, ale také zdrojem skvělých statistik. O-běžec může hodinky vyčíst do PC, kde v řádu několika sekund naběhne trasa, počet naběhaných kilometrů, spálené kalorie, ale třeba i doporučení, co má další den běžet! Díky velké konkurenci začínají nejlevnější GPS hodinky už od tři tisíc, pro náročné uživatele můžete pořídit GPS hodinky i kolem 20 000 Kč.

Hodinky s GPS modulem začínají na třech tisících. Zdroj: Sporticus.cz

Doplňky

Orieňťák často cestuje. Závody, soustředění, závody, tréninky, závody… Co takhle nějakou pořádnou funkční tašku, kterou lze nosit nejen v ruce, ale i na zádech? A nebo pořádnou čelenku, kterou dotyčný využije nejen pro OB? Dlouhé zimní večery jsou tu, je libo nějaká o-hra?

Zážitek

Poukázky na zážitky jsou velmi oblíbeným dárkem v posledních letech. Pro rodinu, partu kamarádů nebo spolužáky jsou populární únikové hry, jednu takovou vlastní i orieňťáci. Co ale i takové pivní lázně, indoor surfing, bungee jumping nebo pasení ovcí na jeden den? To nabízejí různé zážitkové agentury, kterých je na internetu velké množství. A orienťáci musí mít stále u sebe mapu a něco hledat. Zkuste nadělit třeba FotoHru!

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.