V Řitce se bojovalo o body do žebříčků i o nominace

od | 4. 6. 2017 | OB v ČR, Orientační běh, Reportáže, Závody

První červnový víkend bylo naprosto normální poslat orientační běžce do Řitky, ti tak alespoň trefili na dvojzávod Manufaktura Českého poháru, Inov-8 cupu Žebříčku A a Žebříčku B – Čechy, který se právě zde nedaleko Prahy odehrával. Netradičně v sobotu odpoledne se běžela krátká trať za pořadatelství USK Praha okolo vrchu Hvíždinec, v neděli poté klasickou trať na mapě Červená hlína, která byla naposledy zmapována pro orientační běh v roce 1991, uspořadal klub OK Kamenice.

Momentka z kamenité pasáže pod Hvíždincem (Zdroj: USK Praha)

Sobotní krátká pro Mechlovou a Hájka

Sobotní krátkou trať postavil Petr Bořánek, závodníky provedl v ůvodu hustníkovou pasáží, následoval rovinatější přeběh ovšem plný záludných kontrol v hustnících do nejčlenitější kamenité části prostoru pod Hvíždincem a většina kontrol se potom dlouhým postupem vrátila zpět nad shromaždiště, odkud je ještě čekal půlkilometrový doběh do cíle. Závod poznamenalo především ohromné vedro, které bralo závodníkům spousty potřebných sil.

V ženách zvítězila s s výrazným náskokem Lenka Mechlová (SHK), na druhém místě skočila se ztrátou dvě a půl minuty Martina Matějů (PGP) a na třetím Monika Rollier (PHK), která už měla odstup přes 3 minuty (4. Zvěřinová (LPU), 5. Jedličková (SHK), 6. Kabáthová (ZBM)). Mezi muži podal vyrovnaný pěkný výkon Daniel Hájek z brněnských Žabovřesk, který s přehledem vyhrál před svým klubovým kolegou Štěpánem Zimmermannem, třetí pak skončil Rakušan Erik Simkovics (4. Poklop (SSU), 5. Mudrák (LCE), 6. Rollier (PHK)).

Velmi zajímavé boje se ale očekávaly tentokrát hlavně v juniorských a dorosteneckých kategoriích, protože pro ně byla sobotní krátká trať posledním nominačním závodem na MS juniorů, resp. dalším z nominačních na ME dorostu. Kategorie starších dorostenek a juniorek tak běžěly na stejné trati, stejně tak starší dorost a junioři. V kategorii D18 a vlastně i mezi juniorkami byla jasně nejlepší Barbora Chaloupská z OK 99 Hradec Králové, druhá Markéta Firešová (ZBM) a třetí Kateřina Matoušová (VRL) měly již odstup 3,5 minuty (4. Sokolářová (TUR), 5. Malinová (SHK), 6. Waňková (LPU)). V juniorkách zvítězila Barbora Vyhnálková (RIC), druhá skončila Silvie Slavíková (PGP), třetí pak Tereza Čechová z OK Kamenice (4. Staňová (BOR), 5. Kinkorová (LPM), 6. Fukalová (AOP)). Pokud vezmeme celkové pořadí spojené trati, pak byla nejrychlejší Chaloupská před Vyhnálkovou a Firešovou. V dorostencích vládl Jáchym Kavalír (PHK) před Tomášem Křivdou (CHC) a Šimonem Chvátilem (PHK), na 4.-6. místě se seřadilo pardubické trio v pořadí Volák, Roudný, Fencl. V juniorech poté s přehledem zvítězil Daniel Vandas (PHK), druhý skončil Libor Černocký (LCE) a třetí Jan Bendák (PHK), 4. Koštejn (DOK), 5. Semrád (CHC), 6. Hirš (ZBM). V celkovém pořadí dorostenci za juniory zaostali, nejlepší dorostenec by v H20 obsadil osmé místo.

Hodně juniorů a dorostenců chybovalo při náběhu do skalnaté pasáže trati.

Při absenci Terezy Janošíkové dominovala Barbora Chaloupská.

V D16 zvítězila Anna Kochová (SJC), která o necelé tři minuty předčila druhou Kateřinu Dolejší (STB), třetí skončila Kateřina Blažková (SJH). V H16 přesvědčivě vyhrál Lukáš Richtr (VPM), druhý doběhl Tomáš Janovský (PGP) a třetí Michal Švadlena (CHC).

Nedělní klasiku ČP vyhráli Gregorová a Rollier

V neděli se rapidně ochladilo, závodníky přivítal vydatný déšť, který poté svou intenzitu různě střídal, ale na běhaní a obzvlášť na klasickou trať, to oproti parné sobotě bylo příjemné počasí. Tratě připravil Martin Škvor, střídaly se kratší, středně dlouhé a delší postupy kolem vrchu Chlum a v prudkých svazích nad Berounkou. Některé obsahovaly volby postupu, jiné spíše jen volbu stopy kamenitou podložkou a rozhodovalo se v bezchybné realizaci.

V ženách se o vítězství přetahovala čtveřice Kamila Gregorová, Eva Kabáthová, Lenka Mechlová a Jindra Hlavová, v závěru byla nejrychlejší Gregorová (CTB), druhá skončila Hlavová (ZBM) a třetí pak sobotní vítězka Lenka Mechlová (SHK), 4. Eva Kabáthová (ZBM), 5. Šiková (LPM), 6. Poklopová (ZBM). V mužích na klasické trati zaběhl nejlépe Baptiste Rollier z OK 99 Hradec Králové, který o tři minuty porazil druhého Daniela Hájka (ZBM), třetí skončil Jiří Bouchal (VPM), 4. Semík (KAM), 5. Kolovský (LPM), 6. Andersson.

Pro juniory se již nejednalo o nominační závod na JMS, proto již i tratě byly rozdílné. V juniorkách si pro vítězství o takřka dvě minuty doběhla Tereza Čechová z pořádající OK Kamenice před Barborou Vyhnálkovou (RIC) a třetí Gabrielou Šimůnkovou (TAP), 4. Odehnalová (ZBM), 5. Kavánková (TZL), 6. Janovská (PGP). V juniorech tentokrát s přehledem zvítězil luhačovický Vojtěch Sýkora, když skoro o tři minuty porazil Daniela Vandase (PHK), na třetím místě skončil Vít Koštejn z Doks, 4. Vystavěl (JPV), 5. Hirš (ZBM), 6. Navrátil (PGP).

Dorostenci nám ukázali i zajímavé volby postupu.

Ve starších dorostenkách D18 stejně jako v sobotu zvítězila Barbora Chaloupská (PHK), druhá skončila Jana Peterová (+0:12, LPU), třetí pak Eliška Sieglová (PGP), 4. Kopecká (LPU), 5. Matoušová (VRL), 6. Firešová (ZBM). V H18 vybojoval první místo Jonáš Fencl (LPU), před Michalem Bořánkem (STE) a Tomášem Křivdou (CHC), 4. Rusin (LPU), 5. Nagy (TJN), 6. Kavalír (PHK).

Postup na pátou kontrolu v podání dorostenek.

V D16 byla tentokrát první Karolína Bejvlová (PGP), druhá skončila Kateřina Blažková (SJH) a třetí Kateřina Dolejší (STB). V H16 byl nejlepší Jan Gajda z pořádající OK Kamenice, druhý Šimon Mareček (OSN) a třetí místo obsadil Lukáš Richtr (VPM).

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 23. 10. 2024
a svátek má Teodor.