Úspěšné štafety pro Čechy na CEYOCu

od | 7. 4. 2019 | OB v ČR, Orientační běh, Reportáže, Závody

Závěrečnými štafetami skončil letošní CEYOC, který se kompletně odehrával na Ostravsku. České výběry potvrdily, že jsou velmi vyrovnané a připsaly si několik důležitých výsledků. I díky tomu nakonec v Pohárů národů těsně porazili Maďarsko.

Nedělní závody se znovu konaly ve spojení s Mistrovstvím Moravy, resp. Českým pohárem štafet (kategorie CEYOC startovaly tentokrát několik minut po odstartování ČPŠ). Centrum se změnilo, nicméně jen o přibližně o 2 kilometry na západ. Terén byl tedy velmi podobný jako na klasické trati – docela rychlý, s řadou vegetačních tvarů, ale vesměs bez podrostu. V pytlíku pak na závodníky čekaly kontroly na vrstevnicových detailech a bylo potřeba závěrečné kontroly rozhodně nepodcenit. Na trati bylo velké množství kontrol, a i to byl jeden z důvodů, proč se mohly dělat chyby.

Ukázka mapy a jedné z varianty tratí.

Taktika českých štafet byla od počátku jasná: v každé kategorii trenér Marek Cahel postavil dvě vyrovnané štafety, které měly v ideálním případě běžet spolu a pomáhat si. V našem přehledu je budeme pro přehlednost uvádět jako CZE 1 a CZE 2, tedy tak, jak byly nahlášené, ale neznamená to nic o jejich výkonnosti.
V kategorii W16 se z prvního úseku vrátila nejdříve Tereza Fejfarová z CZE2, za ní s mankem 41 sekund doběla dvojice Barbora Smolková (CZE1) a Rita Sárközy (HUN1). Na druhém úseku se maďarská štafeta dostala do čela o 11 sekund před CZE 2 (Dorotea Tichá), CZE 1 (Karolína Hovořáková) ztratila více než 5 minut, ale stále držela 3. místo. Na posledním úseku se Ema Bulířová (CZE2) dotahovala na Maďarsko, nicméně to o 5 sekund nevyšlo, a tak česká štafeta brala stříbro. Nás těší, že se na stupně vítězů podívala i druhá česká štafeta CZE1, kde výborně finišovala Markéta Mulíčková.

Mladší dorostenky na startu. Foto: Jan Picek.

Nejlépe taktiku trenéra Marka Cahla uplatňovala česká děvčata v kategorii W18. Obě štafety běžely po celou dobu spolu. Z prvního úseku se nejdříve vrátila Jana Pekařová (CZE2), pětisekundové manko měla Michaela Dittrichová (CZE1). Na druhém úseku se nic nezměnilo – stále byla ve vedení štafeta CZE2 zásluhou Barbory Matějkové, CZE1 byla druhá s odstupem 13 sekund (2. úsek běžela Róza Vejražková). Na třetím úseku si to obě štafety rozdaly proti sobě, kdy nakonec byla úspěšnější CZE1 (Kateřina Blažková), která v cíli byla o pouhé 2 sekundy rychlejší před CZE2 (Anna Kochová). Třetí místo patřilo maďarské štafetě ve složení Szilvia Takács, Boróka Lantai a Csilla Gárdonyi.

Nejlepší tři štafety v kategorii mladších dorostenců. Foto: Jan Picek.

V mladších dorostencích byla od první úseku ale situace odlišná. Z něho první přiběhl Martin Gajda reprezentující CZE2, který si vybudoval velmi solidní náskok. Druhého Němce Marka Pompe porazil o více než 2 minuty. CZE1 se bohužel první úsek nepovedl, Filip Haas přiběhl osmý s téměř osmiminutovou ztrátou. Matyáš Štregl sice udržel CZE2 ve vedení, nicméně něco ztratil a německá štafeta ztrácela po druhém úseku už jen 20 sekund. Finišmen Jakub Chaloupský (CZE2) nenechal nic náhodě a nejlepším časem dne potvrdil jasné vítězství české štafety i v kategorii M16. Druhá česká štafeta byla bohužel diskvalifikovaná, když nejlepší český závodník v prvních dvou dnech Lukáš Vitebský orazil jinou kontrolu.
V M18 byly jasným favoritem Maďaři, kteří papírově přivezli na Ostravsko v této kategorii nejlepší tým. Po prvním úseku ale však těsně vedla česká štafeta CZE2 (Jan Gajda), 5 sekund zpět byl Peter Nagy (Maďarsko), špatně neběžel ani Sebastian Šafka (CZE1), který na pátém místě měl manko 32 sekund na svého týmového kolegu. Druhý úsek ale Maďaři převzali pevně do svých rukou. Balázs Egei vyhrál úsek a dostal HUN do vedení, štafeta CZE2 po 2. úseku (Michal Švadlena) ztrácela 1:05. Trochu větší ztrátu nabral tým CZE1 (Milan Malačka), když měl manko skoro 4,5 min na čelo závodu. Maďar Ferenc Jónás potvrdil, že je na Ostravsku ve velké formě a dotáhl svoji štafetu na stupínek nejvyšší. Lukáš Link (CZE2) musel o druhé místo bojovat s Němcem Martinem Scheuermannem, nakonec vše dobře pro nás dopadlo a mohli jsme oslavovat stříbrné medaile. Druhý český tým, za který finišoval Tomáš Janovský, doběhl na 4. místě.

Nedělní vyhlášení nejlepších týmů. Foto: Jan Picek.

 

V celkovém hodnocení Češi CEYOC vyhráli, nicméně to bylo velmi těsné. Maďarsko v současně době (zejména ve starším dorostu) disponuje řadou špičkových závodníků, oproti tomu Češi získali na tom, že mají velmi vyrovnaný tým a až na malé výjimky byli vždy všichni závodníci v individuálních závodech do 10. místa. Čechům také výrazně pomohly výborně štafetové výkony (po sobotě vedli Maďaři cca o 30 bodů). “Je to samozřejmě příjemné vyhrát, nicméně to není náš TOP závod, na který bychom se připravovali, takže je to spíš potvrzení toho, že český dorost je na tom stále slušně. Ale musíme pracovat dál,” zhodnotil výsledek Čechů trenér Marek Cahel.

https://www.facebook.com/Onews.cz/videos/634174667028008/

Video z vyhlášení výsledků.

 

Více informací:



			

1 komentář

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.