Třetí série Světového poháru již od zítra!

od | 30. 8. 2018 | OB ve světě

V pátek 31. srpna 2018 startuje v regionu Østfold, který leží na jihovýchodě Norska letošní třetí série Světového poháru v orientačním běhu. Centrem je hlavní město regionu Sarpsborg. Zároveň je tato série generálkou na příští Mistrovství světa, které bude právě tento norský region hostit příští léto. MS 2019 bude prvním šampionátem po rozdělení MS na lesní a sprintové a Norsko hostí právě to lesní. Tomu je i uzpůsoben program letošního SP, které má na programu pouze lesní disciplíny.

V pátek 31.8.2018 se běží klasická trať (9:30 – 15:00), v sobotu 1.9.2018 od 9:00 do 11:30 naváže dopolední prolog (zkrácená krátká trať), na kterou naváže odpolední stíhačka (Pursuit) s handicapovým startem v 17:00 hodin (ženy), resp. v 18:00 (muži). V neděli 2.9.2018 pak celý program zakončí štafety. Ženy běží od 9:15 do 11:15, muži poté od 11:20 do 13:20.

Po dvou kolech (květnové ME ve Švýcarsku a MS v Lotyšsku) vedou celkové pořadí SP Tove Alexandersson ze Švédska a Daniel Hubmann ze Švýcarska. Světový pohár vyvrcholí první říjnový víkend v České republice, konkrétně v Praze, Turnově a Mladé Boleslavi. Náskok Švédky v čele je skoro 100 bodů před druhou Ruskou Natalií Gemperle, naopak náskok Hubmanna na dalšího ze Švýcarů – Matthiase Kyburze je poměrně titěrný – pouhé dva body. Výborně si stojí z našich Vojtěch Král, který je na průběžném šestém místě, 13. je Miloš Nykodým. Jana Knapová je jako nejlepší z Češek na 12. místě a Vendula Horčičková pak 20. Světový pohár týmů vede Švýcarsko a Česko drží šestou příčku. Pro naše závodníky je pořadí důležité, protože poslední kolo SP hostí Česko a do finálového závodu SP – sprintu v Mladé Boleslavi – může nastoupit pouze 40 nejlepších žen a mužů průběžného pořadí SP.

Průběžné pořadí SP před třetím kolem

Ze závodů bude připraven přímý televizní přenos ze sobotní stíhačky a nedělních štafet. Ten bude vysílat norská NRK, finská YLE a samozřejmě IOF na svém webu LIVE orienteering. Tamtéž také budou k dispozici další služby jako GPS tracking a on-line výsledky, které budou k dispozici ze všech závodů. Novinkou je, že tentokrát bude LIVE orienteering testovat režim tzv. crowdfundingu a příspěvky budou dobrovolné. Můžete jej tedy sledovat zdarma, ale budete vyzváni k tomu, abyste přispěli a pomohli tak financovat nákladné TV přenosy. Organizátoři doporučují příspěvek ve výši 10 EUR za celé kolo SP nebo 5 EUR za jeden závod. Přispět můžete samozřejmě i méně nebo více. I z tohoto důvodu nebudeme na O-News.cz připravovat textové on-line přenosy. Závody však budeme sledovat a přineseme vám reportáže a ohlasy z dějiště.

Česká reprezentace staví na start maximální počet závodníků, tedy 8 dam a 8 mužů. Reprezentovat budou: Vendula Horčičková, Adéla Indráková, Tereza Janošíková, Jana Knapová, Denisa Kosová, Lenka Mechlová, Karolína Šiková a Barbora Zháňalová, v mužích pak Daniel Hájek, Vojtěch Král, Tomáš Kubelka, Marek Minář, Miloš Nykodým, Jan Petržela, Vojtěch Sýkora a Jan Šedivý. Na startu neuvidíme Pavla Kubáta, který byl úspěšný na MS, ale pro tuto sérii dostal volno. Po zranění se naopak vrací Jan Petržela, který letos ještě do SP nezasáhl.

Ukázka staré mapy terénu pro sobotní prolog.

 

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.