Tiomila 2024: Osvědčí se nový koncept?

od | 2. 5. 2024 | OB ve světě, Orientační běh, Předstartovní horečka, Závody

Tiomila, jak ji známe, končí! Již tento víkend se rozběhne v novém formátu ve švédském Nynäshamnu. Co téměř 6000 závodníků čeká a kdo bude patřit k favoritům?

Závodníky čeká téměř stejný terén jako před 6 lety – poběží se u Nynäshamnu 60 km jižně od Stockholmu. Stejná bude také aréna v místním sportovním areálu a velmi podobný bude i závodní prostor, který se rozprostírá kolem Fjätternského jezera a nabízí poměrně dobře průběžný les s orientačně zajímavými kopečky se srázy a skalkami.

Závodní prostor z Tiomily 2018, letos se poběží mimo této oblasti i více severně.

Ungdomskavlen

Změny nedoznaly denní mládežnické štafety – běží se 4 denní úseky, kdy alespoň dva musí běžet dívky, zároveň na úseku 2 a 3 mohou běžet dva závodníci zároveň. Z českých týmů by se mělo představit TSM Západní Čechy (Czech West O-team), TSM Královéhradecko, TSM Praha a USK Praha. Start je naplánován na 14:30.

Herrkavlen a Damkavlen

Jak jsme již naznačili, letos nás čekají velké změny, a ty se budou dít hlavně v 10 členných štafetách mužů a 6 členných štafetách žen. Start mužů proběhne v 17:30, poběží se pouze první tři úseky a závod pak bude přerušen. Poté ve 21:30 vystartují ženy, které poběží dva úseky a jejich závod se přeruší též. Ve 23:30 proběhne stíhací start 4. úseků mužů dle předchozích rozestupů a kolem půl sedmé ráno by měl vítězný tým závod doběhnout. Ženský závod bude pokračovat od 7:00 stíhacím způsobem dle rozestupů do 2. úseku a kolem 10:20 by měly vítězné ženy protínat cílovou čáru.

Týmy, které ztratily před přerušením závodu více než hodinu budou následně startovat opět z hromadného startu (muži v 00:30, ženy v 8:00).

  • Bude Tiomila v novém formátu divácky atraktivní?
  • Bude po doběhu mužů upřena kýžená pozornost diváků i ženám?
  • Jak ovlivní přerušení závodu průběh nefarstovaného 4. úseku “dlouhá noc”

Utekl ti loňský O-News.cz podcast o Tiomile?

Muže letos čeká 85,2 km vzdušnou čarou a pouze 4-5 nočních úseků. Mezi 317 týmy na startu nebudou chybět české týmy, ve startovce najdeme Czech West O-team, TSM Královéhradecko, TSM Praha a USK Praha. A pak samozřejmě Češi reprezentující své skandinávské týmy. Vojtěch Král se představí na druhém úseku týmu IFK Mora, devátý úsek tam běží Jirka Kostka. Většina velkých týmů ještě nemá v době psaní článku vyplněné soupisky, ale Tomáš Křivda je oporou finského týmu Kalevan Rasti, uvidíme, v jaké formě se vrátil z vysokohorské přípravy. Na startu by neměl chybět ani Miloš Nykodým ve favorizovaném týmu OK Linné, který obhajuje bronzovou příčku. O přední příčky by mělo bojovat i Koovee s Danielem Vandasem, Halden SK s Martinem Roudným či Tamperen Pirinto s Jakubem Chaloupským.

Ženských týmů se představí 275, mezi nimi i český Czech West O-team a TSM Praha. Z Českých závodnic budeme sledovat hlavně naše reprezentantantky ve skandinávských top týmech. Tereza Janošíková se představí na třetím úseku týmu Suunta Jyväskylä, Lucie Dittrichová běží za FK Göingarna, Barbora Matějková finišuje štafetu Rasti-Jussit. Velké české zastoupení má tým IFK Mora, kde se na prvním úseku představí Denisa Kosová, na druhém Viktorie Škáchová a na pátém Tereza Kosová. Nasazení dalších Češek uvidíme, až budou doplněny soupisky.

Web Tiomily

TV přenos s anglickým komentářem (25 EUR)

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 17. 5. 2024
a svátek má Aneta.