Podcast: Tiomila nejseverněji a naposledy, jak ji známe!

od | 31. 5. 2023 | OB ve světě, Orientační běh, Podcast, Reportáže

Tiomila se mění! Těsně před startem letošního ročníku prosákly ven informace o tom, že tento ročník slavného štafetového závodu s obrovskou historií bude možná poslední v takové podobě, jak jej všichni známe. Noční úseky pro dámy, přerušený závod, “dlouhá noc” i “dlouhý den”. Jaké další změny závod čekají? Čím byl letošní ročník specifický? Jak závod probíhal? Kdo zazářil a kdo naopak zůstal za očekáváním? Proč byla letos menší účast? Který klub vévodí statistikám v počtu vítězství? A proč se vlastně Tiomila jmenuje 10mila?

To vše a mnohem více probral Dan Wolf s Davidem Procházkou v dalším díle O-News.cz Podcastu, který naleznete již nyní ve vašich oblíbených podcastových platformách. Souhrn přinášíme níže v článku.

Ilustrační foto: 10mila.se

Hlasuj v soutěži Podcast roku pro O-News.cz Podcast! Podpořte nás do 5. června 2023 a zapojte se do soutěže o ceny.

Nejsevernější 10Mila: Napínavé souboje i nižší účast

Letošní ročník nabídl napínavé souboje. V ženách to byla přetahovaná mezi týmy IFK Göteborg, které nastoupily v hodně silné sestavě. A nakonec obsadily první dvě pozice. Áčko nakonec o 16 sekund předčilo béčko.

“Dominance IFK Goteborg, skvělý výkon Terky Janošíkové a nejlepší neskandinávský klub napříč mužskou i ženskou kategorií – lotyšská IGTISA. 3 body, které mě napadnou jako první, když se za letošní dámskou štafetou v rámci Tiomily ohlédnu,” začíná své povídání David Procházka. “Goteborg, Goteborg … Nydalens.” A jak se to vše odehrálo? IFK začalo výborně a první úsek Victoria Hæstad Bjørnstad vyhrála. Nydalens 5. IFK 2 10. místo, ale už 2:36 ztráty. Dámy se na 40 minutách hodně roztrhaly. IFK 1 první po prvním úseku, po druhém úseku i po 3. úseku. Na čtvrtém ovšem Elin Mansson začala velkou chybou, propadla se, ale svou ztrátu do cíle zkrátila na necelou minutu a na 3. místo. A to už Saře Hagstrom v letošní formě nečinilo zásadní problémy a i když těsně, tak přivedla největší favoritky závodu do cíle na 1. místě. Pro přehled soupiska: Bjornstad, Odum, Aebersold, Mansson, Hagstrom

Nydalens nakonec jen velmi těsně uhájili 3. místo. Potom, co celý závod držely druhé místo, až Tone Lye na posledním úseku začala ztrácet a jen těsně uhájila bronz před stahující Tove Alexandersson ze Stora Tuna (ztratila 7 minut, ale stačilo to na 14. místo na úseku). Posílená Stora Tuna tedy na stupně vítězů nedosáhla.

První tři týmy Damkavlen na 10mile 2023. (Zdroj: IG Tiomilakavlen)

Z českých dam skvěle běžela především Terka Janošíková. Zaznamenala nejlepší čas na úseku, vytáhla svůj tým z 15. místa na 3. a své štafetě Suunta Jyväskylä pomohla k celkovému krásnému sedmému místu. Pátý čas na druhém úseku zaběhla Janča Peterová.

Pánský závod opanoval norský tým NTNUI, z minulosti známý především kvantitou a počtem svých týmů, obřím týmovým zázemím a velkolepým ántré. Pro někoho možná překvapení. “To že vyhráli mě nijak výrazně nepřekvapilo, protože minimálně poslední dekádu běhají stabilně nahoře, jen jsem si vždy říkal, že jim chybí zabiják na posledním úseku. Neměli ho myslím úplně ani letos, ale soustavou kvalitních výkonů se dostali na čelo a Elias Jonsson si s tím i přes dvě zaváhání poradil dobře (i díky tomu, že za ním běžící Lucas Basset a Fabian Aebersold chybovali obdobně). To že mě vítězství NTNUI nepřekvapilo má ještě jeden důvod. A to je jakési bezvládí, pryč jsou časy dominance Haldenu nebo Kalevanu, kteří nedali vždy v nějakém časovém úseku ostatním klubům, jak se říká – moc čuchnout,” komentuje výsledky David Procházka.

Druhé místo vybojoval ve finiši Fabiana Aebersolda proti Lucasi Bassetovi Švýcar v barvách finského týmu Tampereen Pyrintö. Na obhájce titulu z OK Linné s Milošem Nykodýmem v sestavě tak zbylo třetí místo, což je i tak parádní výsledek. Miloš Nykodým se tak stal jediným českým závodníkem na “bedně”.

Co se týká českých výkonů na úsecích, tak na druhém úseku Miloše však předčil Jakub Chaloupský, který zaznamenal skvělé 10. místo. Na druhém úseku velmi dobře běželi také Daniel Vandas (Koovee) a Marek Minář (Turun Metsänkävijät), jejichž týmy skončili v celkovém pořadí také v první desítce.

Nejlepší český individuální výkon předvedl ovšem Tomáš Křivda, který zaznamenal druhý čas na osmém úseku, jen 4 sekundy za nejlepším. A pomohl tak svému týmu Kalevan Rasti ke čtvrtému místu. Z boje o vítězství tento tým vypadl na legendární dlouhé noci.

Připomeňte si atmosféru letošní 10Mily v aftermovie.

Noční úseky pro dámy a přerušený závod

Ještě před startem letošního ročníku ohlásili pořadatelé řadu změn, které by měly být platné již pro příští ročník. Jestli interpretujeme zajímavě podanou tiskovou zprávu správně, tak to znamená, že v sobotu po obědě začne mládežnická štafeta, tam se nic nemění. Poté odpoledne vystartují muži na první tři úseky, po kterých se jim závod přeruší. Po setmění vystartují na první tři noční úseky ženy a po nich se i jim závod přeruší. Následně v noci znovu odstartují muži “dlouhou nocí”, na kterou se bude vybíhat handicapovým startem dle rozestupů po prvních třech úsecích, štafety z větší ztrátou následně vystartují hromadně. A zbylých 6 pánských úseků bude pokračovat celou noc až do rána, kdy budeme znát vítěze. A někdy v tu dobu po rozednění se analogicky restartuje na zbylé 4 úseky dámský závod tzv. “dlouhým dnem” a vyvrcholí v dopoledních hodinách.

Předsedkyně Asociace Tiomila Martina Sundberg, k tomu ještě dodala, že: “Prostřednictvím těchto změn děláme nejen velký krok k rovnosti, ale také tvoříme Tiomila den s plnou pozorností a zaměřením na každý jednotlivý závod s minimálním překryvem.”

Povedou tyto změny opravdu k větší atraktivitě závodu? Neztratí závod své kouzlo, když se přeruší? První dojmy Davida Procházky a detailnější popis navrhovaných změn si můžete poslechnout v aktuálním díle našeho O-News.cz Podcastu. Budeme vše dále sledovat.

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.