Světový šampionát startuje už zítra!

od | 29. 6. 2017 | OB ve světě, Orientační běh

Česká reprezentace včera odletěla do estonského Tartu. Právě toto druhé největší město země u Finského zálivu bude od pátku 30. června hostit Mistrovství světa v orientačním běhu. Vrcholná akce orientačních běžců se bude konat již po 34., v Estonsku však vůbec poprvé v historii. Jedná se o zatím předposlední společné MS před jeho rozdělením na lesní a sprintové od roku 2019. To úplně poslední bude příští rok hostit další z pobaltských republik – Lotyšsko.

Vendula Horčičková strávila v Tartu hodně času na studijním pobytu, nyní by měla být oporou českého týmu v lesních disciplínách. (Zdroj: woc2017.ee)

Sprinty tradičně na úvod

Letos se MS koná nezvykle brzy, i kvůli nabitému mezinárodnímu kalendáři. Na konci července bude reprezentanty čekat ještě účast na Světových hrách v polské Vratislavi a na konci srpna třetí kolo světového poháru v OB v Lotyšsku. Program této ostře sledované megaakce zahájí už v pátek 30. června odpoledne kvalifikace sprintu v Tartu, do které nastoupí za ČR Adéla Indráková, Jana Knapová a debutantka Tereza Janošíková, resp. Vojtěch Král, Miloš Nykodým a Jan Petržela. Závodníci budou rozčleněni do tří kvalifikačních rozběhů, z každého postoupí 15 nejlepších do finále. Zajímavostí je, že závodníci nebudou startovat vždy 3 v jedné minutě, ale v půl minutových intervalech. Na stejnou trať tedy vyrazí závodníci v 1,5 minutovém intervalu. Večer poté bude následovat slavnostní zahajovací ceremoniál.

„Sprintový víkend“ bude pokračovat v sobotu 1. července odpoledne (12-14 hod) v Tartu prvním medailovým závodem – finálem sprintu a završí jej nedělní závod smíšených sprintových štafet ve Viljandi, kde závodníci proběhnou zříceninou hradu, členitým parkem i starým městečkem. Startovat se bude v 17:05 a český tým nejspíše vyběhne ve složení Tereza Janošíková, Jan Petržela, Vojtěch Král a Denisa Kosová, s tím, že obsazení jednotlivých úseků ještě není známo.

Vojtěch Král by měl být českým želízkem v ohni pro sprintové disciplíny. (Zdroj: woc2017.ee)

V lese jen 2 české ženy

Po dni volna se kolotoč závodů přesune v úterý 4. července do lesa, konkrétně do Rõuge, kde se poběží o medaile v královské disciplíně – klasické trati. Kopcovitý terén tohoto závodu se rozpíná mezi nejvyšším kopcem a nejhlubším jezerem Estonska. Nabídne pouze málo možností obíhat po cestách, zato v terénu budou za nohy nepříjemně tahat větve i bažinky. Startovní interval je opět stanoven na pouhé dvě minuty, což nejspíše povede k tvoření skupin a vláčků, podobně jako na loňském MS. Na klasice se představí pouze dvě české ženy, které se pokusí vybojovat pro český tým zpět 3 místa ve startovní listině pro příští rok (možnost postavit 3 závodnice jsme ztratili loni po diskvalifikaci české štafety na MS ve Švédsku). Budou to Vendula Horčičková a Adéla Indráková. Muže může šéftrenér českého týmu Radek Novotný nasadit i do lesních disciplín tři. Jana Šedivého a Miloše Nykodýma měl doplňovat Pavel Kubát, bohužel ale musel ze zdravotních důvodů odstoupit, a tak přijde na řadu jako náhradník debutant na MS Marek Minář.

Zatímco v Česku budeme vzpomínat ve čtvrtek na Mistra Jana Husa, reprezentanti budou bojovat o medaile na krátké trati ve Vitipalu. Pořadatelé slibují velmi detailní členitý terén bohatý na vrstevnice. Prostorem prochází i trasa známého běhu na lyžích Tartu Ski Marathon. Většina závodníků ráda uvítá dvouminutový startovní interval, namísto zkráceného 1,5 minuty, který se po zrušení kvalifikace na MS také testoval. Češi vyběhnou ve složení Denisa Kosová a Vendula Horčičková, resp. Vojtěch Král, Jan Šedivý a Jan Petržela.

Celé týdenní klání zakončí také ve Vitipalu páteční štafety. Muži startují od 10:30, ženy 13:45. Soupisky českého týmu ještě nejsou známé.

Tereza Janošíková prožije svůj debut na MS hned zítra v kvalifikaci sprintu.

Proč sledovat MS?

  • Na MS míří závodníci z padesáti zemí světa. Mimo ve světě OB etablovaných výprav se můžeme těšit i na závodníky např. z Brazílie, Chile, Egypta, Hong Kongu, Číny, Moldavska či Srbska. Šampionát bude vysílán živě v Dánsku, Estonsku, Finsku a Švédsku. V ČR se můžeme těšit na souhrnný dokument po skončení akce od Petra Kubáska. Živě lze závody sledovat v Livecentru IOF.
  • Na startu se sejdou všechny největší hvězdy současné světové scény. Průběžně vedoucí žena SP Helena Jansson i muž Martin Regborn (oba SWE). Ze Švédska nebude chybět ani obhájkyně celkového prvenství Tove Alexandersson. Švýcaři vysílají mimo jiné velké favority Matthiase Kyburze i Daniela Hubmanna. Zajímavé bude sledovat i sprintového specialistu Belgičana Michielse, který suverénně ovládl první sprint letošního SP. Za Francii se představí velká hvězda Thierry Gueorgiou, který již dříve avizoval, že by se mělo jednat o jeho poslední MS. A proniknout do nejlepší světové šestky bude zajisté chtít i náš Vojta Král. Chybět naopak budou Švýcarka Judith Wyder, která přerušila kariéru kvůli mateřským povinnostem či Dánka Ida Bobach, která se bohužel před MS zranila.
  • Český tým chce po pěti letech medaili! “Kapacitu na individuální průnik do nejužší světové špičky mají aktuálně hlavně Jan Šedivý a Vojta Král – vyzrálí a běžecky dostatečně disponovaní. Kromě svých dvou individuálních závodů budou mít oba velkou šanci hlavně s českou mužskou štafetou, která má výkonnostně na to, aby se zapojila i do hry o medaile. Takových týmů tam je sice minimálně osm, ale vyjít by to zase jednou klidně mohlo,” řekl pro Newsletter ČSOS šéftrenér české reprezentace Radek Novotný.
  • Podaří se českým ženám vzít si zpět 3 místa ve startovní listině? Každá z výprav může postavit maximálně vždy 3 muže a 3 ženy + úřadujícího světového šampiona a jednu štafetu. Kvóty IOF pro lesní disciplíny ale tento maximální počet závodníků z jedné země redukují. I kvůli ztrátě bodů do koeficientu za diskvalifikaci české dámské štafety na loňském MS ve Švédsku, letos mohou startovat v lesních disciplínách pouze dvě Češky. Potřebujeme tedy každý bod.
  • Tvrdý křest pro mladé naděje. Svůj debut na MS si odbudou Terka Janošíková (sprint, mix štafeta) a Marek Minář (long).  Zvláště ostře sledované bude vystoupení Janošíkové, která si v 18 letech připíše první start dříve dokonce na dospělém MS a až poté na juniorském. “Těším se na celý ten hektický červenec (Janošíková by měla startovat na MS, JMS i World Games – pozn. red.). Je to nabité, ale je to výzva a příležitost, tak hlavně doufám, že vydrží zdravíčko a myslím si, že to nějak zvládnu,” řekla už dříve O-News.cz Janošíková. “Asi neumím posoudit, co je pro mě nejvíc. Samozřejmě bych se asi nejvíc měla soustředit na juniorské, ale všechno je to příležitost. Nemám to nijak ujasněné, do všech závodů se budu snažit vložit maximum energie, aby z toho byl co nejlepší výsledek,” přemítá s úsměvem mladá reprezentantka, která akce je pro ní nejdůležitější.
  • Bude Česko pořádat po 13 letech MS? MS to není jen závodění ale také schůzování nejvyšších představitelů světového OB. V Estonsku se mimo jiné rozhodne, jestli Česko uspořádá MS 2021 (kandiduje s centrem v Mladé Boleslavi) a ME dorostu 2019 (kandiduje s centrem v Harrachově).

Stará mapa prostoru middlu a štafet.

Redakce O-News.cz bude pro Vás celé MS sledovat a i přes krajně nevhodný termín a nabitý kalendář se Vám pokusíme nabídnout co nejlepší zpravodajství a ohlasy z místa konání.

Informační rozcestník

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 22. 10. 2024
a svátek má Sabina.