Světový den OB virtuálně

od | 13. 5. 2020 | OB ve světě

World Orienteering Day je jednou z mnoha akcí, kterým pandemie zkřížila plány. Ale nebyli by to orientační běžci, kdyby se nezorientovali i v této situaci a nenašli cestu jak zatraktivnit náš sport i z bezpečí našich domovů.

Logo Světového dne orientačního běhu, worldorienteeringday.com

Světový den orientačního běhu, World Orienteering Day (WOD), se od svého prvního ročníku v roce 2016 setkává s velkou odezvou a narůstající popularitou. Loni se akcí pod jeho hlavičkou zúčastnilo téměř 400 tisíc lidí a letošní očekávání tak byla veliká. Bohužel v důsledku koronavirové pandemie se letošní WOD nemůže uskutečnit v plánovaných dimenzích. Ovšem orientační běžci najdou vždy alespoň nějakou pěšinku a našli ji i tentokrát. Z celé řady připravených virtuálních orienťáckých aktivit si může vybrat každý.

Hlavní myšlenkou Světového dne orientačního běhu je zviditelnit orienťák a ukázat jej zejména dětem a mladým lidem jako atraktivní a dostupný sport. Každoročním cílem organizátorů je přilákat nové účastníky a podpořit jak stávající kluby tak i nové pořadatele, a to v tradičních i nových orienťáckých zemích. Dnešní svět propojený technologiemi naštestí umí nabídnout taková řešení, která k tomuto cíli přispějí i na dálku a možná i ukáží pro orientační běh dosud neobjevené možnosti a nové směry rozvoje.

Oficiální program letošního WOD bude probíhat v plánovaném termínu od středy 13. do soboty 16. května a nabídne ve spolupráci s projektem Lockdown Orienteering 5 virtuálních aktivit.

1. Street View Orienteering

Prostřednictvím nástroje Google Street View si můžete přímo ze svého gauče proběhnout závod po ulicích Londýna a poměřit své síly s dalšími účastníky. Mapa je před spuštěním hry nečitelná a kontroly se razí z virtuální vzdálenosti menší než 12 metrů pomocí markeru ve Street View. Informace o plánovaných dalších mapách a bližší podrobnosti fanoušci najdou na Facebookové stránce Virtual Orienteering Races.

2. Laby – The Maze

Další virtuální hrou je Laby, kde závodník probíhá virtuálním labyrintem v různých stupních obtížnosti. Hra, kterou vytvořil Jarkko Ryyppö už v 90. letech, získala nový kabát a pro Světový den OB bude mít připravenu speciální trať.

3. Virtual Trail Orienteering

Pravděpodobně se bude jednat o využití Temp-O simulátoru, který vytvořil Libor Forst. Světový den OB odstartuje i první dlouhodobější virtual-o pohár – TORUS Cup 2020, který plánují i čeští pořadatelé. Více na webu závodů.

Ukázka Temp-O simulátoru,
http://www.yq.cz/trail-o/TempO/

4. Hledání rozdílů v mapách

V této výzvě jde o klasické porovnávání dvou na první pohled stejných map, které byly drobně pozměněny. K obtížnosti při hledání rozdílů jistě přispěje různorodost map z celého světa.

5. Catching Features

Poslední oficiální aktivitou WOD 2020 jsou speciální závody v počítačové hře Catching Features. Během karantény už projekt Chrise Smitharda “Lockdown Orienteering” uspořádal v Catching Features řadu soutěží se silnou a prestižní účastí, takže je určitě se na co těšit.   

Hra Catching Features,
http://www.catchingfeatures.com/

World Maze Orienteering

Kromě akcí formálně spojených s WOD se během doznívající karantény chystají i další mezinárodní výzvy. Švédský klub Dalaportens OL a Göran Andersson připravili soutěž World Maze Orienteering – simultální závod na stejné trati ve stejném labyrintu postaveném na různých místech světa. Organizátoři nabízejí 5 tréninkových tratí a jednu soutěžní a doufají v nejméně 100 postavených labyrintů. Závod bude probíhat v sobotu 30. května a na světové vítěze v každé ze tří vyhlášených kategorií (Mládež, Senior, Master) čekají ceny od partnerů soutěže. Kluby, které by se chtěly zapojit a postavit své bludiště o velikosti 16 x 16 m, se mohou registrovat do 24. 5. na emailu worldmaze2020@gmail.com.

Labyrint pro World Maze Orienteering

Zdroje a více info:
https://worldorienteeringday.com/index.php/world-orienteering-day-virtual-event/
https://lockdownorienteering.com/world-orienteering-day-virtual-event/

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 22. 5. 2024
a svátek má Emil.