Středa ve znamení o-akcí: KLACKY OPEN a Olympijský běh

od | 21. 6. 2019 | OB v ČR, Orientační běh, Reportáže, Závody

Ve středu 19. června se uskutečnily dvě zajímavé o-akce. V Praze se již podesáté proběhly štafety Klacky OPEN, na Milířích na Liberecku byl orientační běh poprvé zařazen do programu Olympijského běhu. Na obou místech byli naši reportážní agenti, a proto nabízíme krátké shrnutí.

KLACKY OPEN

Před deseti lety pořadatele seriálu Žaket Pražského poháru žactva (ŽPPŽ) napadlo, že by bylo důstojné vyhlásit celkové výsledky s kulisou žákovských a firemních štafet. Ondřej Skripnik, který se ujal s FSP prvního ročníku, dodal název KLACKY OPEN, název inicioval podobu loga a dokonce se podařilo vyrobit i dřevěnou putovní trofej. Termín připadá vždy na středu ke konci června, což znamená, že pořádací adrenalin je dvojnásobný, neboť pořádat štafety je vzrušující i o víkendu, natož ve středeční podvečer…

Štafety dětí jsou oblíbeným formátem, které nabízejí i KLACKY OPEN. Foto: archiv autorky.

Letos se na kopci Nad Motolem – v Aktivním lesoparku Řepy na stejnojmenné mapě konal již 10 ročník za účasti téměř 170 štafet . Nejdřív přišla dost silná bouřka, která vyčistila vzduch, pak dorazili i závodníci, v pět se odstartovalo a v sedm se vyhlašovaly výsledky štafet – Klacky Open vyhrála firma Idealab ve složení Petr Remeš – Marie Pospíšilová – Ondřej Pospíšil.  Poté se předávaly poháry za celkové pořadí v ŽPPŽ, kde letos zvítězila Kotlářka Praha. V tomto šestidílném seriálu startuje běžně 450-600 závodníků v každém závodu, takže každoročně je to 3000 startů a více. ŽPPŽ seriál vymete všechny pražské a přípražské lesoparky, promíchá se s pár vyloženě městskými závody a jeden prostor nechybí nikdy – Krčák! Ten přitáhne spolehlivě nejvíce účastníků. Je to docela populární koktejl. Ani to moc nepropagujeme, protože více lidí se během všedního podvečera stejně nedá odbavit.
Modrobílé video od nepočetnějšího oddílu na letošních Klackách je tady.

Jarmila Němečková

 

Mapa s jednou variantou tratí.

 

OLYMPIJSKÝ BĚH

Český svaz orientačních sportů a pořadatelé MS 2021, které se uskuteční v Libereckém kraji, uspořádali ve středu také úplně první orientační běh v rámci Olympijského běhu. Ten situovali do obce Milíře na Liberecko a běželo se v blízkosti rozhledny Císařský kámen. V rámci Olympijského dne se uskutečnilo ve středu 19. června celkem 81 běžeckých závodů po celé republice a k tomu dalších 270 běhů na školách. V jeden čas se tak spojilo 80 tisíc běžců, kteří vyběhli na tratě závodů ve všech 14 krajích.

Na startu Anna Formánková, která bude reprezentovat ČR na MS neslyšících v OB ve dnech 17. – 24. 8. 2019, které se koná v Olomouci. Foto: Jana Kubátová.

Různí běžci, různá místa, jedna myšlenka. To je heslo, s kterým je propojen Olympijský běh už několik let. Je jedno, jestli závodíte v prvních řadách, nebo běháte jen občas pro radost. Na T-Mobile Olympijském běhu jde především o to se hýbat, a hlavně pro radost. Pořadatelé si připravili 3 trasy různé obtížnosti, takže na své přišli úplní začátečníci, stejně tak jako zkušení matadoři tohoto sportu. A samozřejmě i v tomto závodu, každý, kdo se postavil na start, tak podpořil Českou olympijskou nadaci.

Na nejdelší trati, který měřila 8,2 km, nakonec vyhráli Jan Petr a Simona Karochová. Kompletní výsledky můžete najít zde, informace o Olympijském běhu pak tady. Pořadatelé uvedli, že rozhodně se nejednalo o poslední ročník a třeba v budoucnosti bude závodů v orientačním běhu v rámci Olympijského běhu mnohem více.

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.