Král, Kosová, ženy PGP, muži PHK – sobotní vítězové ve Slezsku

od | 20. 5. 2017 | OB v ČR, Orientační běh, Závody

Sobotní dopoledne patřilo trochu netradičně sprintu. A sice závodu WRE, Manufaktura Českého poháru a INOV-8 Cupu Žebříčku A. Ten se běžel v Javorníku, což je poměrně malé městečko s velkými zastavěnými bloky, kde navíc byla ta nejzajímavější část – zámek Jánský Vrch a přilehlé svažité parky již zmapovaná. Nakonec ale stavitel tuto část skoro nevyužil a postavil velmi zajímavý sprint se spoustou voleb v rovinatějším podzámčí.

Úvodní část trati pánské elity a komplexní volba postupu na pátou kontrolu.

Závod byl zároveň sledovaným závodem pro nominaci na sprintové disciplíny MS a nominačním závodem pro JMS a ME dorostu. I z tohoto důvodu závodníci těchto kategorií měli karanténu, která se běžně na závodech ČP nepoužívá.

Závod byl velmi těsný a nakonec vyšel lépe pro hradeckou závodnici Denisu Kosovou, která se v závěru dostala přes pardubickou Janu Knapovou, kterou za sebou nechala v cíli o 5 sekund. Třetí místo vybojovala o-bojživelnice a bajkerka Martina Tichovská z SK Praga s 19 sekundovou ztrátou na vítězku (4. Kabáthová, 5. Poklopová, 6. Mechlová).

Jak nám naznačil v přímém přenosu komentátor závodu, byl závod mužů soubojem českého krále sprintu Krále (SSU) s vyzyvatelem Janem Petrželou z OK 99 Hradec Králové. Těm na záda dýchal brněnský Miloš Nykodým. Po celý závod však seděl v pomyslném křesla pro lídra královéhradecký reprezentant Pavel Kubát, který startoval již v úvodu, vydržel tam i v průběhu červené skupiny až do doběhu této trojice. Vedení se ujal Petržela, který se na čele držel skoro celý závod, avšak Vojtěch Král po průběhu arénou zařadil ještě větší rychlost a nakonec z toho bylo v cíli první místo, o 3 sekundy před Petrželou, 20 sekund na třetím místě ztratil Miloš Nykodým (4. Kubát, 5. Minář, 6. Semík).

Přehled medailistů kategorií INOV-8 Cupu Žebříčku A:

  • D16: 1. Kateřina Blažková (SJH), 2. Anna Kochová (SJC) a Kateřina Černá (VPM)
  • D18: 1. Tereza Janošíková (UOL), 2. Jana Semrádová (CHC), 3. Jana Peterová (LPU)
  • D20: 1. Klára Novotná (PHK), 2. Tereza Čechová (KAM), 3. Barbora Vyhnálková (RIC)
  • H16: 1. Ondřej Metelka (PHK), 2. Jan Gajda (KAM), 3. Šimon Mareček (OSN)
  • H18: 1. Jakub Dekrét (ZBM), 2. Tomáš Křivda (CHC), 3. Sebastian Filipek (TRI)
  • H20: 1. Vojtěch Sýkora, 2. Libor Černocký (oba LCE), 3. Otakar Hirš (ZBM)

Záznam GPS trackingu:

Sobotní štafety pro ženy Pragy Praha a muže OK 99 Hradec Králové

Sobotní štafety se běžely u Bílé Vody, v prostoru, kde před rokem evropská špička dobíhala do cíle finále klasické trati. To znamenalo velmi kopcovitý terén, okolo arény mírně zarostlý, ve vzdálenějších oblastech pak s hustníky i skalkami. Použita byla revidovaná mapa z ME 2016 od Boba Háje, tentokrát s názvem Hundorf.

Start závodu ČPŠ v Bílé Vodě (Foto: Matěj Burda / O-News.cz)

Náročný terén a časté farstovaní přispělo k tomu, že závod se skoro ve všech kategoriích hodně roztrhal a pořadí na čelních místech se přelévalo. V ženách skvěle rozběhla Martina Tichovská z SK Praga, která vedla o 40 sekund před Tužilovou (ZBM). Právě Žabovřesky se ale na druhém úseku dostaly do vedení zásluhou Lenky Poklopové, která byla rychlejší než Tužilová z PGP, ale na třetím úseku skvěle zaběhla Adélka Jakobová z pražské Pragy a vyběhla pro tento tým první místo. Kateřina Chromá z SK Žabovřesky se musela spokojit se stříbrnou pozicí. Třetí místo po vyrovnaných výkonech způsobem “start-cíl” vybojovala štafeta Slavie Hradec Králové ve složení Chmelařová – Teplá – Mechlová (4. ZBM 2, 5. TUR, 6. LPU).

I závod mužů se přeléval jako na houpačce. První úsek skvěle zaběhl šumperský Vojtěch Král a štafeta SSU suverénně vedla o takřka 2 minuty před PHK (Rollier) a LCE (Sýkora). Na druhém úseku se do souboje o bednu zapojila štafeta Lokomotivy Pardubice zásluhou Davida Procházky, který v závěrečném pytlíku vyškolil své soupeře a dostal štafetu LPU do vedení. Druhé místo se shodným časem držely týmy OK 99 Hradec Králové (Vandas) a Severky Šumperk (Poklop). Rozhodovalo se ale na třetím úseku a tam byl nejrychlejší finišman hradecké štafety Pavel Kubát, který vybojoval pro PHK vítězství s náskokem neuvěřitelných 8 minut na druhou Severku Šumperk (Schuster). Třetí místo vybojovala nakonec štafeta Žabovřesk Brno (Hirš – Zimmermann – Brlica). Na LPU zbylo 4. místo, 5. ASU, 6. SHK.

GPS tracking:

Kategorii dorostenek ovládla OK Lokomotiva Pardubice, když štafeta ve složení Anna Kopecká, Jana Peterová a Martina Waňková zvítězila s náskokem přes 4 minuty na PHK (Vandasová, Kubíčková, Chaloupská) a 6 minut na SHK (Větříčková, Thýnová, Malinová). Také v dorostencích zvítězila štafeta OK Lokomotiva Pardubice ve složení Jan Rusin, Ondřej Volák a Martin Roudný o 34 sekund před štafetou ZBM (Milán, Mareček, Dekrét). Třetí PHK (Metelka, Chvátil, Kavalír) mělo odstup již přes 5 minut za vítězem.

V neděli opět živě!

Zítra závody pokračují dalším kolem Českého poháru štafet. Opět v Bílé Vodě, ale tentokrát se poběží v prostoru kvalifikace klasické tratě loňského ME na mapě Od Tří lip. Závody opět budete moci sledovat živě na internetu:

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.