SP v LOBu: Jakub Škoda na bramborové pozici!

od | 7. 3. 2018 | LOB

Druhým závodním dnem pokračovala finálová série SP v lyžařském orientačním běhu v americkém Craftsbury. Na programu byla krátká trať. A české barvy byly hodně vidět. Jakub Škoda obsadil vynikající 4. příčku, veteránskou kategorii M50 vyhrál Vít Pospíšil.

Na závodníky čekaly velmi zajímavé tratě, stopy byly ledovaté a i orientačně byl závod náročný. Závodníci často fikali přes oblasti s řadou klacků, což závod jen ztížilo. Tratě se oproti Bulletinu přestavovaly, jely se dva okruhy s výměnou mapy na stadionu. Na muže čekala trať dlouhá 14,9 km, ženy objely 12,2 km. Mapy bohužel i dnes nejsou k dispozici kvůli nadcházejícím závodům.

Nejlepší trio mužů. Čtvrtý byl Jakub Škoda. Foto: Jakub Škoda.

Vítězný čas stavitel odhadoval na zhruba 28 min, ale kvůli změně tratí byly tratě mnohem delší. V mužích vyhrál Erik Rost ze Švédska s časem rovných 45:00. Druhé místo bral jeho krajan Linus Rapp se ztrátou 35 sekund, na třetí příčce skončil Nor Jorgen Madslien (+0:58). Nás velmi těší čtvrté místo Jakuba Škody, který byl jen kousek od medaile. Od třetí příčky ho dělilo 20 sekund. “Nechal jsem tam nějaké drobnosti, pak přišlo několik pádů a asi ne všechny postupy jsem jel ideálně,” vyjmenovával své rezervy nejlepší český reprezentant. “Na konci ještě v rychlosti jsem špatně odbočil na jinou rolbovku a musel jsem se zase vrátit zpátky,” dodal Škodík. Další čeští reprezentanti skončili na konci na druhé desítky, 17. místo obsadil Radek Laciga, o dvě příčky hůře na tom byl Petr Horvát.

Brambora pro Škodu, který je na fotce z včerejšího sprintu. Foto: FB IOF.

 

V ženách zopakovala včerejší vítězství největší favoritka Tove Alexandersson. Ale neměla vítězství vůbec snadné, v cíli ji dělilo pouze 11 sekund od druhé Magdaleny Olsson (Švédsko), minutu a půl ztratila třetí Tatyana Oborina (Rusko). Těsně do TOP10 se nevešla Lenka Mechlová, když obsadila 11. příčku se ztrátou necelých sedmi minut na vítěznou Švédku. Se svým výsledkem byla spokojená. “Trať byla mapově jednou z nejtěžších, kterou jsem kdy jela. Pár chybám jsem se nevyvarovala, ale ztrácela jsem spíš technicky. Kličkování na ledovatých skútrovkách musím ještě potrénovat,” napsala na svůj facebookový profil. Poslední česká zástupkyně, Petra Hančová, dojela na 17. místě.

Druhým dnem pokračovalo i Veteránské MS v LOBu za účasti dvou českých závodníků. Skvělý výsledek zajel Vít Pospíšil v M50, když tuto kategorii zcela ovládl. Ve stejné kategorii skončil na 4. místě Stanislav Mudrák.

Světový pohár si bere zítra volno, další závody jsou připravovány na pátek. Pojede se klasická trať od 15:30 českého času.

Více informací:

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.