Sloupek reprezentanta: Vojtěch Král

od | 1. 9. 2017 | Orientační běh, Sloupek reprezentanta

Hvězda minulého víkendu, Vojta Král, vítěz Světového poháru v Lotyšsku, sepsal i přes svůj náročný program pravidelný páteční Sloupek reprezentanta. Popisuje, co je klíčem k dobrému výsledku na sprintu a co se mu honilo hlavou minulou neděli odpoledne. Pěkné čtení!

Co je klíčem k úspěchu na sprintu? Takovou otázku jsem si kladl dlouhá léta a po částech se mi skrz úspěchy i nezdary v hlavě tvořila odpověď. Ne, že bych prozřel právě před nedělním sprintem v Césisu, už tak loni jsem tušil, v čem spočívá rozdíl mezi medailí a průměrem a rok trvalo, než jsem byl schopný aplikovat vše podle představ. Samozřejmě člověk musí mít naběháno, aby byl konkurenceschopný. Kdo splní tento předpoklad, může se zabývat mentální stránkou výkonu, která rozhoduje velké závody, protože fyzicky je špička prakticky vyrovnaná.

Na doběhu vítězného sprintu. Foto: Jānis Līgats.

První moment není na startu, jak by se mohlo zdát, ale už v karanténě nebo na předstartu, je nutné se připravit na výkon na hranici svých možností a že to bude hodně bolet – překonat vlastní hranice komfortní zóny a běžet tak, aby to byla dřina. Když zvládnete další krok a ustojíte start a prvních pár minut závodu se bezchybně dostanete do ideální plynulosti, můžete začít spolupracovat se svými pocity. I když se tato disciplína jmenuje sprint, je docela dlouhá a je taky potřeba si dobře rozvrhnout tempo. Velice rychle můžete narazit na zeď svých možností, když přepálíte začátek. Sprint se totiž nerozhoduje na začátku, ale až v druhé polovině, kde právě dochází k uplatnění výše zmíněného předzávodního nastavení. Přesně v momentu, kdy pocítíte první známky únavy a že je určitě pocítíte, přebírá otěže výkonu hlava, která přemlouvá celé tělo, že nemůže zpomalit, ale musí ještě zrychlit! I když vás bolí nohy, stahuje se vám břicho v křečích a laktát tryská z uší, nesmíte to vzdát, to je klíč k úspěchu a přesně tohle všechno se mi honilo hlavou v neděli odpoledne. Zdá se, že je to funkční taktika do budoucna.

Vojtěch Král

Díky výbornému nedělnímu výsledku se Vojta Král posunul na páté místo v průběžném hodnocení Světového poháru v roce 2017. Zbývají poslední dva závody, middle a long na konci září ve Švýcarsku. Průběžné výsledky jsou zde.

Oslava prvního vítězství na SP v kariéře. Foto: Jānis Līgats.

1 komentář

  1. Avatar

    Ano, je to potvrzení toho Zátopkova “Když nemůžeš, tak přidej”.

    Odpovědět

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.