Sloupek reprezentanta: Petr Melichar

od | 13. 4. 2018 | Orientační běh, Sloupek reprezentanta

Liberecký Petr Melichar o uplynulém víkendu poprvé vyzkoušel reprezentační dres, když byl nominovaný na CEYOC, který se konal v maďarském Csákváru. A rozhodně neudělal ostudu. V závodě štafet vybojoval bronz, o den později stříbro na klasické trati. Jaké dojmy si z Maďarska odváží? Přečtěte si dnešní Sloupek reprezentanta.

Letošní CEYOC se konal nedaleko maďarského městečka Csákvár, které leží cca 50 km od Budapešti. Když jsme dorazili na shromaždiště pátečních štafet, přivítalo nás příjemné slunečné počasí a četná koňská osádka. Z koní měl největší radost jeden z našich trenérů Tukan (Vojta Netuka), který je velkým milovníkem koňské společnosti.

První reprezentační start a hned bronzová medaile v závodě štafet. Foto: Istvan Mathe.

První štafetový závod byl pro mne velká neznámá. Vůbec jsem netušil, jak to bude vypadat v lese, jak mi poběží nohy po náročné cestě autem a hlavně ta tréma z prvního závodu za repre… Na mapě bylo obrovské množství hustníků a také se hodně běhalo po otevřených oblastech (bílá barva v mapě skoro nebyla). Terén byl hodně kopcovitý a členitý s drobnými vrstevnicovými tvary. Štafety jsem nakonec nějak odběhl, sice s chybami, ale stačilo to na udržení třetí příčky.

Druhý den nás čekala klasická trať, která se běžela na jiné mapě než páteční štafety. Byl to hodně kopcovitý terén s relativně náročnou podložkou. Převažovaly listnaté stromy, tudíž viditelnost v lese byla velmi dobrá. Parametry závodu byly nemilosrdné a už od začátku pobytu v Maďarsku mi bylo jasné, že tento závod opravdu nebude zadarmo. V sobotu pršelo a bylo celý den pod mrakem. Pro mne naprosto ideální podmínky. Stavitel trati odvedl dobrou práci: postupy skýtaly velké množství vyrovnaných voleb postupů a občas jsem řešil dilema, jaký postup si vybrat. Sáhl jsem si na dno, ale stálo mi to za to. Výsledné druhé místo byla opravdu sladká odměna!

Petr Melichar na stupních vítězů, když vybojoval stříbro na klasické trati na CEYOC 2018. Foto: Istvan Mathe.

Odpoledne po náročné klasice nás ještě čekal face to face závod. Český tým utvořil 8 smíšených dvojic, z nichž se nejvíce dařilo dvojici Dan Pavlovec a Verča Šklíbová. Tato dvojice dokonce celý exhibiční závod vyhrála!
Poslední den byla na programu krátká trať. Na rozdíl od soboty svítilo celý den slunce. Běželo se na zbývající části mapy sobotní klasiky. Tento závod mne tolik neuchvátil. Kontroly jsem viděl z velké dálky a v tomto ročním období jsem měl velký problém s rozlišováním porostů. V kategorii H18 se nejlépe umístil můj dlouholetý kamarád Dan Pavlovec, který obsadil 2. místo. A tak jsme znova slavili.

Celkově musím vzdát hold pořadatelům za velmi dobře zorganizované závody. Terény byly skvěle zvolené. Další velký dík patří trenérům Marku Cahlovi a Tukanovi, kteří se snažili nás co nejlépe připravit na závody. Cením si jejich přístupu, byli jediní takto pečliví trenéři na CEYOCu. Bez jejich snahy bychom nezaběhli tolik dobrých výsledků. DĚKUJI! Ze závodů jsme odjížděli spokojeni a plni různých zážitků.

Petr Melichar

Petr Melichar (vlevo) se svým bráchou Vojtou na Jarním poháru 2015. Foto: Petr Kadeřávek.

1 komentář

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.